Förhandling för Assange skjuts upp – riskerar att lämnas ut till USA

avJosefin Silverberg, Petter J Larsson

LONDON/STOCKHOLM. Wikileaksgrundaren Julian Assange dömdes till nästan ett år i fängelse för borgensbrott.

Efter att Assange meddelat sin inställning till utlämningen i Westminster Magistrates Court i dag beslutades att skjuta upp förhandlingen till 12 juni.

Utanför hade ett hundratals demonstranter samlats för att visa sitt stöd för Assange.

Ett 30-tal demonstranter har samlats utanför Westminster Magistrates Court vid Baker Street, tv-teamen är minst lika många. Demonstranterna håller upp skyltar som det står ”befria Julian Assange” på. ”Det finns bara ett beslut – ingen utlämning!” skanderar de inför medieuppbådet och den långa kö av journalister och advokater som ringlar in i rättssalen.

1 av 5 | Foto: Frank Augstein / TT

Vill inte utlämnas

Den nu häktade Assange medverkade via videolänk från häktet.

– Jag önskar inte överlämna mig själv för utlämning för att ha gjort journalistik som vunnit många, många priser och påverkat många människor, svarade Assange domaren, enligt CNN.

Et hundratal demonstranter och journalister trängdes utanför rättssalen i hopp om att få en glimt av Assange på skärmen.

Domstolen tvingades kalla på ytterligare säkerhetspersonal för att blockera dörrarna. Wikileaks chefredaktör Kristinn Hrafnsson, var en av de första att kliva in i rättssalen, strax innan 12 svensk tid.

I går sa han till AFP att fokus nu ligger på att Assange ska få stanna i Storbritannien.

– Det är en fråga om liv och död, säger han.

Proceduren blev kort – tjugo minuter senare var sessionen över. Då hade man gått igenom Assanges fall tillsammans med 26 andra personer som riskerar utlämning till andra länder.

Riskerar fängelse

I USA är Julian Assange misstänkt för att ha försökt komma över hemligstämplade dokument tillsammans med underrättelseofficeren Chelsea Manning. Döms han riskerar han fem års fängelse.

Assanges försvarare uttryckte i går oro för att fler åtalspunkter kan tillkomma efter en eventuell utlämning och att han kan förflyttas till fruktade Guantánamobasen på Kuba.

I går dömdes 47-åringen till 50 veckor i fängelse för att ha brutit mot villkoren för borgen när han 2012 tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för att undvika att bli utlämnad till Sverige på grund av utredningen kring sexualbrott.

Den svenska förundersökningen har lagts ner men kan komma att återupptas.

Julian Assange kom att tillbringa sju år på den ecuadorianska ambassaden, tid som han ville att rätten skulle ta i beaktning när de utdelade straff för borgensbrott. Ecuador sparkade ut honom tidigare i år och drog tillbaka hans asyl.

Svenskopplingarna till Assange är flera. I Quito sitter den svenska programmeraren häktad misstänkt för att dataintrång i samröre med Wikileaks.

Binis föräldrar uppger för Aftonbladet att deras son blivit en bricka i ett politiskt spel.

ARTIKELN HANDLAR OM