Mårten Palme: Jag tror polisen har bevis mot pappas mördare

Publicerad 2020-02-28

Åklagarens ord har gett Mårten Palme nytt hopp.

34 år efter mordet på pappan, statsminister Olof Palme, kan han snart få ett svar som ger honom ro.

– Polisen har något bevis som de ännu inte vill delge, det är självklart, säger Mårten, 58.

Redan innan chefsåklagaren Krister Petersson gjorde sitt utspel i SVT:s Veckans Brott att mordgåtan är på väg mot en lösning var Mårten Palme inne på att polisen ”har något”.

Detta i en intervju med Aftonbladet gjord i början av februari:

– Polisen har någon information vad jag förstår, men som de inte vill gå ut med ännu, sa Mårten då.

Mårten Palme är övertygad om att polisen har någon form av bevis.

Sedan dess har både åklagare Petersson och spaningsledaren Hans Melander sagt att svaret på vad som hände klockan 23.21 i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan den 28 februari 1986 ska komma senast till sommaren.

– Jag tror att vi ska kunna ge någon sorts redovisning. Vad den sedan består i, och vilka personer som är involverade i den, det vill jag inte gå in på, säger Hans Melander.

Känner du dig nöjd och trygg i den redogörelsen i dagsläget?

– Det tycker jag nog. Jag ser ljust på det här och tror på det vi jobbar med.

Palmespanaren: Min övertygelse

Vad är det som får dig att känna så?

– Min övertygelse.

Hans Melander har jobbat i Palmegruppen sedan 2002 med undantag av en treårsperiod runt 2010 då han hade andra uppgifter inom polisen.

Sedan 2012 är han tillbaka, och åtta år senare bär han på en övertygelse om att kunna bidra till att ge Olof Palmes anhöriga och svenska folket en redovisning över vem eller vilka personer som var involverade i mordet på statsministern.

Hur länge har du haft den här övertygelsen?

– Det kan jag inte svara på, den har vuxit fram över tid, säger Hans Melander.

Ett par år?

– Jag vill inte gå in på det.

Kan vara mordvapnet

Senaste tidens uttalanden från åklagare och polis har stärkt Mårten Palme i tron att det hittats bevis. Vad för sort vet han inte. Det kan vara mordvapnet, säger han.

– Det är klart att det kan vara det, men jag har ingen aning.

Sedan Skandiamannen blev intressant på nytt, runt 2017 eller tidigare, har Palmegruppen hört en lång rad personer om deras iakttagelser och tankar om då 52-årige reklamkonsulenten som arbetade på Skandia och var kommunpolitiker för Moderaterna i Täby.

Skandiamannen lämnade i förhören oriktiga och motstridiga uppgifter.

En av dem är Mårten Palme. Skandiamannen stämmer nämligen in på en tidig beskrivning Mårten lämnade av en person han såg efter biobesöket på Grand sent på mordkvällen.

– Det har jag delgett polisen, men det är inget konklusivt vittnesmål. Han stämmer med det initiala signalementet jag gav. Kepsen, glasögonen och jackan, säger Mårten Palme.

– Men det är 34 år sedan nu. Man kan inte vara säker. Jag såg den här personen väldigt kort tid och i ganska dåligt ljus.

”Hög tid att träda fram”

Med anledning av att polisen säger sig vara nära att presentera vem som är ansvarig för mordet hoppas Mårten Palme att personer som har kännedom om vad som hänt passar på att berätta det för polisen nu.

– Om någon känner till något viktigt och inte har trätt fram är det naturligtvis hög tid att göra det, säger han.

Skulle du kunna få ro med en lösning där åklagare och polis berättar vad de tror har hänt, men att personen är avliden och det inte kan väckas åtal?

– Det beror helt på hur starka bevisen är. Är det ett starkt bevis skulle det vara tillräckligt, även om det vore bättre om någon döms, säger Mårten Palme.

Exfrun: Han har inte gjort det

Skandiamannen gick bort sommaren 2000 och Aftonbladet har varit i kontakt med hans exfru.

– Han har ju inte gjort det. Det har jag sagt hela tiden och det står jag fast vid, säger hon.

Vad är det som gör dig säker?

– Ja men jag har ju känt honom i många år, säger exfrun som allra helst önskar slippa svara på frågor om sin sedan länge avlidne exmake.

– Jag vill inte prata om någonting som handlar det här, utan nu får vi se vad som händer, sedan blir det punkt, säger hon.

Olof Palme mördades 1986.

BAKGRUND

  • Exakt 34 år har idag gått sedan Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme sköts till döds i korsningen Sveavägen och Tunnelgatan i centrala Stockholm.
  • Klockan var 23.21 fredag 28 februari 1986 när en okänd man dök upp bakom Olof och Lisbeth Palme för att avlossa två skott innan han flydde upp i trappan mot Brunkebergsåsen. Kulan som träffade Olof i ryggen var direkt dödande medan det andra skottet snuddade Lisbeths axel.
  • Skandiamannen var bevisligen på platsen då han enligt egen uppgift lämnade sin arbetsplats på Sveavägen strax efter makarna Palme hade passerat. I förhör lämnade han oriktiga och motstridiga uppgifter vad han gjorde där, men avfördes tidigt från utredningen av dåvarande spaningsledaren Hans Holmér. Han ansågs vara fel typ.
  • Våren 2018 avslöjade Magasinet Filter att Skandiamannen är polisens nya huvudspår i mördarjakten, att han hade vapenvana genom sin bakgrund i en skytteklubb, kände en vapensamlare och ska ha rört sig i kretsar där det fanns ett starkt Palmehat.
  • En person, Christer Pettersson, dömdes år 1989 för mordet av Stockholms tingsrätt, efter att bland annat Lisbeth Palme pekat ut honom. Pettersson friades senare av Svea hovrätt.