Elissa, 32: ”Jag hoppade i tofflorna, tog mobilen och bara sprang”

Uppdaterad 2017-02-20 | Publicerad 2016-12-31

Den våldsamma branden i Husby rasade i flera timmar.

En av de drabbade är Elissa Dilenstam, 32. Hon säger att hon hörde flera kraftiga smällar från fyrverkerier innan branden bröt ut.

– Min granne bultade på dörren och skrek att det brann. Jag hoppade i tofflorna och tog mobilen. Det är allt jag har nu.

Det första larmet om branden i flerfamiljshuset på Oslogatan i Husby kom 19.28. Två våningar är förstörda och går inte att rädda. Efter flera timmars släckningsarbete fick Storstockholms brandförsvar kontroll över branden vid klockan 03 på lördagen.

Fortfarande under lördagsmorgonen brann huset och räddningstjänsten räknar med att vara på plats stora delar av lördagen i väntan på att husets övre delar ska sluta brinna.

När branden bröt ut satt Elissa Dilenstam i sin lägenhet på femte våningen och såg på teve.

– Jag hörde tre-fyra kraftiga fyrverkerismällar och den sista lät lite konstig så jag reste mig och såg ut genom fönstret.

Men ingenting ovanligt syntes och hon återvände till teven.

– Det gick bara några minuter innan det bultade på dörren och någon skrek ”Det brinner!”.

Lågorna slog upp

Utanför ytterdörren låg röken tjock.

– Det var värsta röken, man såg nästan ingenting, säger Elissa Dilenstam.

Hon vände inåt för att hämta mer kläder men i samma ögonblick slog lågor upp ur röken.

– Jag tänkte ”Kläder, äsch” och hoppade i tofflorna och tog min mobil.

Det är de enda ägodelar hon numera har.

Det femte och översta våningsplanet - Elissa Dilenstams våning - var snart övertänd.

– Vi förstod ju att vi måste sticka direkt men ändå... Det tog bara 20 minuter sedan vi sprungit ut och sedan brann hela våningen.

Teorin: Så kan branden ha startat

Personal från fem brandstationer, ungefär 50 man, har arbetat med branden och avlöst varandra. Arbetet försvårades av vinden och att det var svårt att komma åt långsidorna på huset på grund av träd.

Aftonbladet har fått in flera uppgifter om att branden skulle ha orsakats av fyrverkeripjäser.

– Det har skjutits fyrverkerier hela kvällen, men i nuläget är det väldigt oklart vad som ligger bakom. En teori kanske är det, men det kan lika gärna vara någonting helt annat. Det är upp till polisen att utreda detta senare, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Boende i huset evakuerades till Husby skola över natten.

– Jag har förhörts av polis och eftersom jag fått i mig lite rök har jag fått syrgas av ambulanspersonalen, säger Elissa Dilenstam.

”Hade inte klarat det här”

En person har förts till sjukhus med rökskador, inga andra fysiska skador har rapporterats.

Men Elissa Dilenstam är chockad.

– Jag mår verkligen inte bra just nu, chocken sitter i. De har sagt till mig att det inte finns något kvar av min lägenhet. Jag vet inte riktigt vad som kommer att hända nu.

Hon tänker på alla de ägodelar hon hennes 12-årige son förlorat.

– Vi har allt i lägenheten. Bilder, möbler, min son har sin dator och sina spel och jag har mina smycken. Allt, allt, allt. Massor av viktiga papper, som mitt och min sons pass. Mitt körkort och legitimation...

– Det är tur att min son inte är hemma, han hade inte klarat av det här, säger Elissa Dilenstam.

Utreds som mordbrand

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. Det finns ingen gripen eller misstänkt. Polisen kommer att fortsätta hålla de stora avspärrningarna runt huset eftersom det finns risk att föremål flyger ner från taket. Svaret på hur branden startat lär dröja. Tekniker kommer inte att kunna undersöka huset förrän om några dagar.

– Det är ingen som har sett exakt hur det har börjat. Det är ett stort hus så det kommer att ta sin tid. Vi kommer inte att ha tekniker där på flera dagar är min bedömning, det måste ju kallna först, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till TT.

En äldre person har fått föras till sjukhus men skadorna är inte livshotande.

– Det verkar inte så. Jag har fått veta att det inte ska vara rökskador av det allvarligare slaget, säger Sylvia Oldin.