Slaktarna ska inte känna sig säkra

De krigsförbrytare som befinner sig på fri fot i Sverige har anledning att känna oro över en presskonferens som hölls i polishuset i Stockholm i dag. 

Två livstidsdomar har avkunnats på två dagar och nya åtal är att vänta, då ytterligare 45 ärenden just nu hanteras. 

Haisam Sakhanh.

Lise Tham, chef på internationella åklagarkammaren, hälsade reportrar och fotografer välkomna till pressrummet i Polishuset, varefter ett antal specialutbildade åklagare och poliser vid krigsbrottskommissionen höll föredömligt rappa anföranden. 

Utredningarna som ledde fram till veckans livstidsdomar - i går fälldes en slaktare från Rwanda, i dag en bödel som deltagit i avrättningar i Syrien - presenterades och förklarades. 

Mödosamt och långvarigt arbete som har gett resultat och som kommer att leda till nya resultat. 

Anders Wrestling, polisintendent vid krigsbrottskommissionen, berättade att ett 20-tal poliser är knutna till verksamheten.

Och det är en verksamhet som sväller: 2014 hanterades 36 ärenden, i fjol var det nästan dubbelt så många och hittills i år har 13 nya fall dykt upp. 

Många förbrytare går fria

Åklagare och poliser avlöste varandra och rabblade fakta.  Just nu hanteras 45 ärenden ...Ett tiotal förundersökningar...De senaste årens flyktingströmmar har lett till ambitionshöjningar...Åtta åklagare knutna till verksamheten...myndighetssamverkan...

Många krigsförbrytare går fria. Så har det alltid varit. Så kommer det dessvärre alltid att vara. Att utreda denna kriminalitet är allt annat än lätt.

Men allt är inte som det har varit. När Lise Tham, veteran i sammanhanget, år 2006 åtalade Jackie Arklöv för grova brott mot folkrätten som han hade begått under tiden som legoknekt på Balkan fanns ingen polisiär enhet som arbetade med dessa ohyggliga brott.

Det var den första krigsförbrytarrättegången någonsin i Sverige och även om det åttaåriga fängelsestraffet bakades in i livstidsstraffet för Malexander var det symboliska och moraliska värdet betydande. 

En glädjande utveckling

Två år senare, 2008, inrättades krigsbrottskommissionen, sedan rikspolischefen fått nog av den lika återkommande som välgrundade internationella kritiken mot att Sverige lät krigens mördare och torterare leva här i högönsklig välmåga.

I början gick arbetet trögt. Men de senaste åren har alltmer hänt. Allt från sex månaders fängelse för att ha poserat på bild med skändade döda IS-soldater till ett antal livstidsdomar. 

Det är en glädjande utveckling. Slaktarna ska inte känna sig säkra. 

Följ ämnen i artikeln