Åklagaren bekräftar: Jetlines byglar släppte

Publicerad 2023-07-06

Tåget bromsade in och då släppte tre byglar på Jetline-tåget varpå tre personer föll handlöst flera meter ner mot marken.

Det bekräftar åklagare Christer B Jarlås som utreder dödsolyckan på Gröna Lund.

– Vi försöker ta reda på varför säkerhetsbyglarna släppte och vem, om någon, som är ansvarig för det som hänt, säger åklagaren.

Drygt en vecka har gått sedan åkattraktionen Jetlines vagn delvis spårade ur.

Elva personer befann sig ombord och tre personer föll handlöst mot marken. En 35-årig kvinna dog i olyckan och flera personer skadades allvarligt.

Nu bekräftar åklagaren Christer B Jarlås, som leder utredningen av det som hänt, att låsbygeln på berg- och dalbanans vagn släppte.

– Det verkar ha blivit så att hjulen ramlat av och att tåget då hastigt bromsat in. Därefter ska byglarna ha släppt för de här tre personerna, säger Christer B Jarlås.

Jetline efter olyckan.

Kvinnan dog av fallet

Enligt ett protokoll från den rättsmedicinska undersökningen, som Expressen tagit del av, är det högst troligt att den 35-åriga kvinnan dog av de omfattande skadorna som fallet orsakade.

– Vi fortsätter utredningen genom att hålla förhör med de som satt i vagnen. Nästa vecka kommer vi att undersöka tåget som förts till Statens haverikommission, säger Christer B Jarlås.

Gröna Lund: Känt sedan tidigare

Gröna Lund kommenterar de nya uppgifterna till Expressen.

”Vi har ännu ej tagit del av mer specifik eller ny information från åklagare, polis eller haverikommissionen. Att byglar släppte till följd av olyckan och att en person avlidit och flera skadats är känt sedan tidigare. Vi avvaktar således fortfarande polisens och haverikommisionens utredningar,” skriver de i ett mejl till tidningen.

Polis på plats dagen efter dödsolyckan.