Busch inte förvånad över protester på valmöte

Micke Larsson/TT

Publicerad 2024-04-09

Demonstranter störde Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) under ett möte inför EU-valet på en restaurang i Göteborg.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) avbröts flera gånger av demonstranter när hon på tisdagen höll ett möte i Göteborg.

– Jag beklagar verkligen att jag väntade mig att det skulle bli stök, säger Ebba Busch, som inte var förvånad.

Mötet, som hölls på en restaurang i Brunnsparken i centrala Göteborg, var inriktat på EU-valet. Ebba Busch höll ett tal och svarade på frågor från publiken.

Utanför anordnades en demonstration till stöd för det palestinska folket. Vid en rad tillfällen under mötet började demonstranter, inne i lokalen, ropa kritiska frågor och slagord om regeringens politik. De skanderade bland annat, riktat till regeringen, om ”blod, blod, blod på era händer”.

Fördes bort av polis

De demonstranter som avbröt mötet fördes relativt snabbt bort av polis eller vakter. Men störningarna fortsatte, och även Ebba Buschs pressträff efter mötet stördes av demonstranter som bankade på restaurangens fönster.

KD-ledaren var kritisk till de demonstranter som vägrade var tysta på uppmaning. Hon anser att de bidrar till polarisering och försvagar mötesfriheten.

Även under frågestunden tog flera personer upp Gazakriget.

– Jag är tacksam över de som var rejält kritiska röster, som hade tålamod, och som valde att ställa makten, Sveriges vice statsminister, till svars, säger Ebba Busch efteråt.

”Behöver göra mer”

Hon fick bland annat kritik för att hon, för flera år sedan, låtit sig fotograferas i en tröja med symboler för Israels militär.

– Jag skulle aldrig stå i den tröjan idag, säger Busch.

– Det är helt uppenbart att Israel behöver göra mer för att skydda oskyldiga liv, framhåller hon.

Ebba Busch är inte helt ovan vid att hennes offentliga framträdanden störs. I Göteborg var hon mest besviken över att tänkbara KD-väljare som kommit för att ställa frågor om partiets politik drabbades.

– Att de får sitt möte så tydligt stört, det har inte hänt förut, säger Ebba Busch.

Följ ämnen i artikeln