Hård kritik mot Billström om Gaza: Skämmer ut Sverige

Publicerad 2023-12-12

Med bara timmar kvar till FN-omröstningen om vapenvila i Gaza vägrar regeringen ge besked om hur Sverige ska rösta.

Utrikesminister Tobias Billströms (M) uttalande om att en vapenvila inte vore rättvist möts av våldsam kritik.

– Fråga alla de som dör och lider huruvida de ser på att det som pågår är rättvist. Vi har 15 000 döda, 40 procent är barn, säger Morgan Johansson (S).

Följ ämnen
Gaza
Israel

Flera länder kräver att EU gemensamt uppmanar till vapenvila i Gaza.

Men kravet stöds inte av den svenska regeringen.

– Vi kan inte mana till en vapenvila som skulle innebära att Israel inte kan bekämpa Hamas. Det vore inte rättvist, sa Tobias Billström till TT under måndagen.

Han tillade att han tycker det är lämpligare att mana till ”humanitära pauser” och att han är redo att lyssna på vad de övriga utrikesministrarna i EU-länderna anser.

”Helt orimligt”

Uttalandet har mötts av hård kritik.

– Att prata om att det skulle vara orättvist att begära vapenvila, det känns helt orimligt. Jag förstår inte den kommentaren, säger Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna och tillägger att 15 000 personer dött i kriget.

V-ledaren Nooshi Dadgostar skriver i ett uttalande på X.

”Det är en skam att regeringen på dagens utrikesministermöte i EU inte vill stödja en humanitär vapenvila. Hur många fler oskyldiga barn i Gaza ska behöva dö innan den svenska regeringen reagerar?”

Men Tobias Billström försvarar uttalandet.

– Det är ingen tvekan om att Israel har rätt att försvara sig i enlighet med folkrätten. Men det måste ske inom ramen för humanitär rätt. 

Anser du att det gör det?

– Det är en fråga som måste bedömas av andra, till exempel internationella brottmålsdomstolen ICC. 

Tobias Billström.

Vägrar ge besked

I kväll röstar FN:s generalförsamling om vapenvila i Gaza. Enligt SVD, som hänvisar till uppgifter från Palestina, kommer Finland och Island rösta för. Det kommer sannolikt även Norge göra, landet röstade för vapenvila förra gången FN behandlade frågan. Då lade Sverige ner sin röst.

Billström vill inte ge något besked om hur Sverige ska rösta.

– Vi har en stor ambition att arbeta för EU-enighet. Nu pågår det diskussioner i EU-kretsen, innan dess är jag inte beredd att uttala mig närmare i frågan, säger han.

Här har Sverige en möjlighet att verka för en vapenvila, varför tar inte Sverige chansen?

– Jag har inte sagt något bestämt i frågan. Vi måste först höra vad som kommer ut av EU-samrådet i New York. Det är väldigt viktigt att vi strävar efter en så bred enighet som möjligt i EU. EU är som starkast när vi talar med gemensam röst. 

”Svaghetstecken”

Varför kan inte Sverige ha en egen röst?

– En egen röst är inte starkare än den vi har med andra EU-medlemsstater. 

Morgan Johansson anser dock att regeringen bör kunna ta ställning utanför EU. Han pekar på att Frankrike sagt ja till en vapenvila.

– Det är ett svaghetstecken för den svenska regeringen att man inte själv kan ha en uppfattning i en av de mest brännande internationella frågorna under decennier. 

Morgan Johansson.