Ostadigt väder med regn och solglimtar väntar

Jan Samuelsson/TT

Publicerad 2023-07-23

Regnandet fortsätter i stora delar av landet under kommande vecka. Arkivbild.

Ostadigt väder med regn och en del solglimtar väntar under veckan.

– Typiskt svenskt sommarväder, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI.

Under söndagen regnar det längst i söder och längst i norr. Regnområdet över Skåne rör sig sakta vidare norrut och till kvällen täcker det södra Götaland inklusive Öland. Regnområdet över södra Norrbotten och mellersta Lappland rör inte på sig det närmsta dygnet, men avtar sakta.

Mellan dessa regnområden är det stackmoln med eftermiddagsskurar på många håll.

– Det är inga jättestora mängder regn, Ångermanland sticker ut lite grand med nästan 20 millimeter, men vi har ingen varning utfärdad, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI på söndagseftermiddagen.

Fortsatt ostadigt

Under den kommande veckan blir det fortsatt ostadigt väder.

Under måndagen väntas det fortsätta att regna i delar av Götaland, men utbredningen är osäker. Även i norra Norrland ska det regna, men nederbörden väntas mattas av. Mellan dessa regnväder blir det växlande molnighet med utrymme för en del sol. Temperatur i söder mellan 15 och 20 grader och i norr mellan 10 och 15.

På tisdag väntas ostadigt väder i så gott som hela landet med regn och skurar. Det kan komma lite större regnmängder i norra Götaland samt i delar av Svealand. Fortsatt sval luft i hela landet.

– Typiskt svenskt sommarväder, konstaterar Lars Knutsson.

Från onsdag kan solen kika fram mellan skurarna och i norra Sverige kan temperaturen stiga upp till 20 grader på sina håll.

Ingen medelhavsluft i sikte

TT: Hur kan det vara vara värmebölja runt Medelhavet och så regnigt och kallt här?

– Där är det varm luft som dragit in från Nordafrika. Här i norr har vi en helt annan väderregi med lågtrycken som drar in från Atlanten. Det är riktigt stor kontrast, svarar Lars Knutsson.

TT: Händer det inte att varm luft drar upp från Medelhavet hit?

– Jo det händer, men det ser vi inte av i närtid. Vi kanske ska vara glada för att vi inte har 40 grader här.