ÖB vill inte sätta tidsplan – nu

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2022-03-10

Överbefälhavare Micael Bydén svarar på frågor efter ett möte med försvars- och utrikesutskottet

ÖB Micael Bydén välkomnar regeringens besked om kraftigt höjda försvarsanslag. Men han kan inte svara på när det är praktiskt möjligt att nå två procent av BNP.

– Det vore inte seriöst av mig att börja sätta tidsramar nu, säger han.

Dagens besked från regeringen är att försvarsanslagen ska öka till två procent av BNP, men utan att ange ett bestämt årtal för när det kan vara uppnått.

Hur snart det kan ske kan ÖB inte svara på i dag, först måste en plan tas fram.

– Det måste jag få återkomma om, säger ÖB.

– Vi kommer att ge goda militära råd, som är realistiska. Jag kommer att vara extremt noggrann med att varje krona som nu satsas måste ge militär effekt.

Utmaning

Han påpekar att försvaret i dag är mitt uppe i att arbeta med det nya försvarsbeslutet från 2020, som redan det innebär förstärkningar.

– Nu ska vi ytterligare accelerera det här. Vi ska slå ett slag till på skjortärmen. Vi ska hitta ytterligare nya sätt att jobba på, säger Micael Bydén.

– Redan i dag har vi en rad utmaningar. Det handlar om att vi är den organisation vi är. Vi är ingen stor organisation utan mycket av det vi gör måste vi hantera själva, säger han och ger utbildning och övningsverksamhet som exempel.

Han lyfter fram att det kommer att krävas stöd av andra myndigheter och företag för att klara av att genomföra förstärkningen.

– Här kommer vi att behöva hitta okonventionella lösningar för att gå fram hastigare, säger han.

Oppositionen vill också att försvarsanslagen ska öka till två procent av BNP och har satt upp 2024 och 2025 som mål. ÖB svarar inte rakt på frågan om det är realistiskt. Han säger:

– Ju tidigare man sätter det här målet, oavsett om det är månader eller år, desto större är utmaningarna att nå det. Då vill jag komma tillbaka med ett genomarbetat underlag som ger förutsättningar att leverera det vi kan stå för, säger ÖB.

Orka utbilda

Regeringen anser också att det behövs fler värnpliktiga. Försvaret håller redan på att utöka antalet från dagens drygt 5 000 till 8 000 framåt 2024/2025.

– Om det behöver vara fler får planen visa, men kom ihåg att det är vi själva som utbildar våra värnpliktiga. Vi kan inte hämta dem någonstans, säger ÖB.

– Det blir en balans mellan hur mycket vi orkar med att utbilda relativt förmågeutvecklingen, och inte minst den skarpa verksamheten just nu.

När det gäller de finansiella villkoren vill ÖB se flexibilitet.

– Det måste finnas en flexibilitet i vår planering, att vi inte är låsta i detaljer. Det kommer att vara avgörande för att vi ska lyckas, säger Micael Bydén.