Annie Lööf vägrar svara på frågor – vittnesmål avfärdas på personalkonferens

Publicerad 2022-04-01

Medarbetare vittnar om allvarliga arbetsmiljöproblem – i går tog Centerledningen upp frågan under en personalkonferens.

Men enligt Aftonbladets uppgifter avfärdades vittnesmålen.

– De säger att det inte finns något systemfel, utan att medarbetarna inte förstår sina uppgifter, säger en C-källa. 

Ett 15-tal centralt placerade tjänstemän på Centerpartiet har slutat – flera som Aftonbladet varit i kontakt med vittnar om stora problem med arbetsmiljön och toppstyrning.

Dagen efter Aftonbladets första publicering skickade Centerpartiets HR- och säkerhetschef Karin Sjöholm ett mejl till alla medarbetare på riksorganisationen. 

”Som ni kanske redan har sett så har Aftonbladet en artikel om arbetsmiljön på Centerpartiet där de har intervjuat tidigare och nuvarande medarbetare.” ”Passande nog har vi en personalkonferens de kommande dagarna och kan då ta upp denna fråga, vilket vi kommer göra” skrev hon.

Partiledare Annie Lööf och partisekreterare Michael Arthursson.

Konferensen hölls igår och frågan togs upp av partisekreterare Michael Arthursson och Karin Sjöholm. Men enligt Aftonbladets uppgifter, som baseras på flera källor i partiet, avfärdades vittnesmålen om arbetsmiljöproblem. 

– De pratade med personalen som att de var barn om hur fel man har om man känner igen sig i artikeln. Att allt de gör är bra och så förklarar de hur saker fungerar allmänt, uppger en person som vill vara anonym. 

Nonchalanta och verklighetsfrånvända

En annan källa uppger att Arthursson och Sjöholm sa att problemen bottnar i att medarbetare inte förstår sina arbetsuppgifter. 

Ingen av de som Aftonbladet har varit i kontakt med vill prata med namn. Men anonymt säger en person att det finns en frustration över hur partisekreterare Michael Arthursson hanterat saken. Hans kommentarer upplevs som ”nonchalanta” och ”verklighetsfrånvända” - detta eftersom han förnekar att det finns problem.

Annie Lööf.

En annan C-källa kallar Annie Lööfs kommentar för ”förminskande”. I en intervju med Dagens Industri sa Lööf att avhoppen och sjukskrivningarna beror på ”att folk kommit in i negativa spiraler”. 

Vill inte svara på frågor

Aftonbladets har sedan i tisdags försökt få en intervju med Annie Lööf. Flera i partiet som Aftonbladet har varit i kontakt med lyfter fram att hon som partiledare är ytterst ansvarig för arbetsmiljöproblemen. Flera har uppfattningen att att hon måste ta tag i situationen. 

Men C-ledaren har inte velat ställa upp på intervju med Aftonbladet. Lööf har däremot uttalat sig i Dagens Industri. Till tidningen säger hon att hon är ovetandes om problemen. 

– Vi tar uppgifterna på allvar, men det är inget jag känner igen, säger hon.

Michael Arthursson vill inte ställa upp på intervju. Centerpartiets presstjänst skriver i en kommentar:

”Michael Arthursson berörde den diskussion som varit i media och betonade att vi tar kritik mot brister i arbetsmiljön på största allvar, att vi gemensamt behöver jobba för att få en ännu bättre arbetsplats, att det är centralt att under ett intensivt valår hitta arbetssätt som ger möjligheter till tillräcklig vila och återhämtning för alla medarbetare”

John Granlund & Olof Svensson