Misstänkte 42-åringen kriminell hela livet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-15

”Han är mycket obehaglig, farlig och manipulativ”

JÖNKÖPING/STOCKHOLM. Ett helt liv har 42-åringen begått brott.

Rubrikerna i det tio sidor långa brottsregistret handlar om narkotikabrott, våldsbrott och allvarliga hot.

En tidigare sambo gjorde mer än 100 polisanmälningar mot mannen.

En bekant säger direkt:

– Han måste få tvångsvård.

Redan som 14-åring började 42-åringen missbruka narkotika. Han rökte hasch och skolkade från skolan.

Nu, 28 år senare, har hans familj sagt upp kontakten, vänner vill inte kännas vid honom.

Han har levt på bidrag och den nedgångna lägenhet han fått från beroendevården har han vräkts ifrån.

Till och med tänderna har han tappat.

Registret: Tio sidor

Men hans brottsregister är mer än tio sidor långt: narkotikabrott, rattfylleri, olaga hot, försök till misshandel, brott mot knivlagen. Listan bara fortsätter, sida upp och sida ner, brott efter brott och offer efter offer.

En kvinna som under en tid var sambo med mannen hotades och förföljdes under flera år. Hon gjorde mer än 100 polisanmälningar mot 42-åringen innan åtal kunde väckas. Han dömdes och satt av sitt straff och började genast om igen, trots besöksförbud och löften om att gå i vård.

”Han är farlig”

Under tiden på anstalt lyckades han förmå en person i personalen att ringa till sin ex-sambo och hota henne. Trots hans stränga restriktioner i häktet. Personen dömdes senare i tingsrätten och blev av med jobbet.

– Jag är livrädd för honom. Han är mycket obehaglig, farlig och manipulativ, säger en annan person som kommit i kontakt med 42-åringen.

I oktober 1994 kom han plötsligt en morgon inrusande i en kvinnlig bekants lägenhet. I en väska hade han en yxa och en kofot. Han skrek och gormade ”jävla hora”. Sedan klädde han ut sig i hennes kläder och bar hennes örhängen. Det var början på en tumultartad dag som slutade med att han kastade en yxa efter en person som försökte fly. Han dömdes senare för olaga hot och försök till grov misshandel till drygt ett års fängelse.

Fastnat i missbruk

Kriminalvården och frivården har gjort ett stort antal utredningar om mannen. Han har fått diagnosen adhd och bedöms ha ett mycket stort övervakningsbehov. Flera gånger har han påbörjat olika behandlingsprogram men varje gång har han på nytt fastnat i amfetaminmissbruk.

– Det blir särskilt farligt när en person med psykiska problem också har ett allvarligt missbruk, den här mannen måste tvångsvårdas. Inget annat hjälper, säger en person.

Även i missbrukarkretsar är han illa omtyckt.

”Har inga vänner”

I ett slitet hyreshus i ett samhälle strax utanför Jönköping hade mannen under en tid en egen bostad. I ett nedklottrat trapphus bakom en sönderslagen ståldörr fanns hans lägenhet.

– Den jäveln, han har inga vänner. Ingen tyckte om honom, säger tidigare grannen Reino Franzén.

Aldrig tidigare har 42-åringen dömts för något sexbrott och en del personer i hans bekantskap är förvånade över anklagelserna.

– Jag har aldrig tidigare uppfattat att han skulle vara ute efter unga flickor, säger en person.

Mannen har erkänt att han överlåtit narkotika, men nekar till våldtäkterna på Sofie och hennes kamrat.

Mannen är häktad i väntan på rättegången som börjar i morgon.