Källa: UD mörkade situationen i Thailand – för att sälja Jas

Uppdaterad 2019-05-09 | Publicerad 2015-09-30

”Skulle kunna användas mot thailändska befolkningen”

Militär redo för patrullering i Bangkok.

Utrikesdepartementet mörkade militära övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter i Thailand. Syftet var att se till att Sverige skulle kunna sälja Jas 39 Gripen till det thailändska flygvapnet.

Det uppger en regeringskälla för sajten Blank Spot Project.

– De gav en alldeles för glättad bild av tillståndet i landet.

I slutet av april 2004 slog den thailändska militären till mot en milisgrupp vid en moské i södra delen av landet. De angripna var nästan uteslutande beväpnade med knivar. Trots det använde militären både stridsvagnar och granatkastare. Över 100 personer dödades.

Massakern har beskrivits som en av de värsta militära övergreppen i Thailands historia.

”För glättad bild”

Samma år som angreppet vid moskén intensifierades Sveriges försök att få sälja Jas-plan till den thailändska regimen. Några månader efter attacken analyserade Utrikesdepartementet det politiska läget i landet. UD:s rapport skulle sedan komma att ligga till grund för beslutet att låta krigsmaterieltillverkaren Saab göra reklam för sina Jas-plan i Thailand.

Jonas Hafström, Sveriges dåvarande ambassadör i Bangkok, hade en central roll i analysarbetet.

För Blank Spot Project-journalisten Nils Resare sågar en regeringskälla underlaget som UD lämnade. Enligt uppgiftslämnaren var problemen med bristande respekt för de mänskliga rättigheterna i Thailand välkända inom departementet. I den hemlighetsstämplade rapporten tonades de dock ner kraftigt.

– Hafström valde att ge en alldeles för glättad bild av tillståndet i landet. De svåra problemen tonades ner medan de positiva delarna av utvecklingen lyftes fram, säger källan, och fortsätter:

– Det är helt otroligt att man kunde komma fram till att de avancerade svenska vapensystemen inte skulle kunna användas mot den thailändska befolkningen.

Hemliga uppgifter

2006 tog en militärjunta makten i Thailand. Men trots det fortsatte det svenska arbetet för att sälja Jas till landet. Detaljerna kring kampanjen är omgärdade av sträng sekretess.

Året efter meddelade Thailand att flygvapnet skulle köpa sex Jas-plan av Saab. Detta möjliggjordes av att det innan tillkännagivandet hade hållits val i landet. Sedan dess har Thailand köpt ytterligare sex plan samt kanoner, luftvärnsrobotar av stridsledningssystem av Sverige.

Enligt Blank Spot Projects källa har Utrikesdepartementet gått vapenlobbyns ärenden och förskönat bilden av situationen i landet.

Jan-Erik Lövgren menar dock att det inte skett några grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Thailand. Han är ställföreträdande generaldirektör för Inspektionen för strategiska produkter, ISP. Det är den myndigheten som bestämmer vilka länder som ska få köpa svenska vapen.

– Nej, inte med definitionen “grova, omfattande och systematiska” som det ska vara för att ett utförseltillstånd inte ska beviljas, säger han till Blank Spot Project.

Aftonbladet har sökt Jan-Erik Lövgren och Jonas Hafström utan resultat.

Fotnot: Klockan 18 i kväll presenterar Blank Spot Project artikeln om Jas-affären och två andra reportage på blankspotproject.se