”De säger att n****r ska åka till djungeln”

Uppdaterad 2015-10-23 | Publicerad 2015-10-22

Instagramkonto fick 40 000 att prata rasism

Marilyne Ntumba Mabambu, historiestudent och vice ordförande i Kongolesiska Föreningen i Sverige och Fanna Ndow Norrby, som frilansar som skribent och med strategisk kommunikation vill att alla ska få upp ögonen för rasism i vardagslivet.

"Åk hem till Afrika, ni har ingen rätt att vara här!"

Fanna Ndow Norrby, 25, fick över 40 000 personer att diskutera rasism genom sitt Instagramkonto.

Nu har hon samlat rasistiska påhopp i en bok. Det här är hennes verklighet.

– Jag har samlat hundratals röster om vad svarta råkat ut för. Jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort, säger Fanna Ndow Norrby, som frilansar som skribent och med strategisk kommunikation.

Aftonbladet träffar henne och Marilyne Ntumba Mabambu, 27, historiestudent vid Stockholms universitet och medverkande i boken. De berättar om hur icke-svarta människor förolämpat dem ända sedan de var barn.

"Det tär psykiskt"

– Länge försökte jag förklara bort det. Att det inte är personligt, att folk inte tänker sig för. Men sanningen är att det tär på en psykiskt, kommentarerna är som en stor dammsugare som suger ur all energi, säger Marilyne.

De har kallats n-ordet. Främlingar kommenterar deras kroppar och hår. De har fått höra att de ska åka till djungeln.

Förra våren stod rasismen Fanna upp i halsen. Hon startade Instagramkontot "Svart Kvinna". Där beskrev hon sina egna upplevelser, och fick genast in massor från andra. Historierna kommer från allt ifrån tonåriga Stockholmstjejer till medelålders kvinnor i Norrland.

Kontot blev en omedelbar succé. På ett dygn hade Fanna 10 000 följare. Nu har över 40 000 diskuterat upplevelserna av rasism mot afrosvenskar i sociala medier.

– Jag vill visa vad rasism är. Jag behöver inga ledarskribenter som sitter och tycker, för det här drabbar mig. Hela tiden.

Adam Tensta medverkar

Fanna är redaktör för  den nya boken "Svart kvinna", där hon samlat erfarenheter. Flera skribenter medverkar, bland annat artisten Adam Tensta i kapitlet "Svart man".

Marilyne skriver i sin text om hur kommentarerna blev allt elakare ju äldre hon blev.

– Det finns en syn att vi är djuriska, primitiva, översexuella och att vi inte förstår lika mycket som andra. Man blir trött, men i dag säger jag ifrån, säger hon.

Fanna håller med:

– Ja, annars går jag och funderar, blir ledsen och spelar upp kommentarerna i huvudet. Det är så enkelt för andra att inte lägga märke till det här, eller tycka att det inte är så farligt. Men det är ren rasism, och det stör mig att vissa inte förstår hur allvarligt det här är. Lita på det vi säger.

Båda poängterar att de som häver ur sig de här kommentarerna kan vara vem som helst. En dam på bussen, en lärare, en ordningsvakt, en klasskompis.

Kan ni ge något exempel som hänt nyligen?

– Jadå. Jag skulle handla i ett gatukök en kväll på stan, när ett gäng vita män hävdade att jag trängt mig före. De började härma mig med någon sorts förortsdialekt fast jag inte ens pratar så, berättar Fanna.

Vad hoppas ni på av boken?

– Massor! Jag ska redan ut och föreläsa, och jag hoppas att den blir läst på skolor och arbetsplatser, säger Fanna.

– Jag önskar att de som inte har en aning om rasism läser. Även de som egentligen inte vill förstå -  det kan vara svårt att komma ur sin bekvämlighetszon, säger Marilyne.

Erfarenheter ur "Svart kvinna" (Natur & Kultur):

Skolan, gatan, i affärer och på bussen. Var som helst kan svarta få höra rasistiska kommentarer. Här är några av dem som Fanna Ndow Norrby samlat ihop i boken:

"Vi vill inte ha er här, åk hem till Afrika, ni har ingen RÄTT att vara här!"

Äldre kvinna ropar över gatan, Stockholm 2014

Jag hade bildlektion när jag fick ett mejl. Jag fick besked om att jag fått sommarjobb och sa det högt. Min lärare hörde det och sa:

– Vadå, bomullsplockning eller?

Bildlärare 2013

Jag stiger på skolbussen med min lillasyster. Två pojkar ställer sig framför oss i gången och skriker:

– N***rplatserna är längst bak!

Jag jobbade i en H&M-butik. En dam gick fram till min chef och sa:

– Ni kan väl för fan inte anställa n****r här? Inte vill jag köpa kläder som hon har gått runt och tagit i!

Stockholm 2014

På lunchen:

– Ursäkta, kan jag bara tränga mig förbi i kön, jag glömde ta bestick till maten.

– Du behöver väl inga bestick?

– Va?

– Är det inte Afrika du kommer ifrån? Då behöver du väl inga bestick. Äter inte ni med händerna?

Välutbildad manlig medarbetare

"Hur blev du så smart? Du är liksom jättesmart, språkligt begåvad och allt, även om du är halvn***r."

Klasskamrat, gymnasiets

– Var kommer du ifrån?

– Frankrike.

– Nej, du är ju n***r. Du måste flytta tillbaka till djungeln.

Granne

"Mörkhyade tjejer är inga man vill gifta sig med. Ni är ju jävligt vilda i sängen och så men vad fan, man vill ju inte ha mörkhyade barn liksom."

Kille på grillfest 2013

"Jag tycker inte synd om svarta för det som hände dem under kolonialismen. Hade de verkligen varit starka och smart så skulle de inte låtit någon kolonisera dem"

Klasskamrat på lärarutbildning

Följ ämnen i artikeln