Historisk amfiteater används till IS-avrättningar

Publicerad 2015-05-27

IS tog kontroll över den historiska staden Palmyra.

Nu utför de avrättningar i den över 2 000 år gamla amfiteatern.

– De kallade in människor för att de skulle titta, säger Rami Abdulrahman vid Syriska människorättsobservatoriet.

Världsarvet Palmyra i den syriska öknen återupptäcktes av köpmän från Aleppo på 1600-talet. De hittade de välbevarade ruinerna efter staden som sedan hundratalet före kristus var en blomstrande knutpunkt. Palmyra var en av de första stadsbildningarna av modern typ.

I förra veckan intog terrorgruppen IS staden.

Mördade ett 20-tal

Nu kommer rapporterar om att IS håller offentliga avrättningar i den antika stadens amfiteater, rapporterar Reuters.

– De har avrättat ett 20-tal människor i den romerska amfiteatern och kallar in människor för att de ska titta på, säger Rami Abdulrahman vid Syriska människorättsobservatoriet till nyhetsbyrån.

IS har sedan de tog kontrollen över Palmyra dödat minst 200 människor och tagit omkring 600 till fånga, enligt observationsgruppen som hänvisar till källor inifrån staden. Uppgifterna har inte bekräftats av andra källor. IS-anhängare har dock på Twitter skrivit om dödsskjutningarna i amfiteatern, skriver TT.

Jämnat historisk stad med marken

Palmyra är det första syriska område som IS har erövrat direkt från regeringsstyrkor. Andra befolkade områden har IS övertagit från rivaliserande motståndsgrupper i den fyra år långa konflikten i Syrien, enligt TT.

Terrorgruppen som tidigare också tagit kontroll över den historiska staden Nimrud. De ska då ha använt bulldozers för att jämna staden som grundades för cirka 3 300 år sedan med marken.