Man skjuten till döds i Göteborg

Uppdaterad 2015-04-16 | Publicerad 2015-04-15

Ännu en dödsskjutning skakar Göteborg.

En 53-årig man avled under natten efter att ha skjutits på öppen gata på Hisingen.

Fyra män i 20-årsåldern har gripits och är anhållna misstänkta för mord.

– De greps på Hisingen allihop, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

Polisen fick larm om skottlossning på Väderkvarnsgatan i Brämaregården vid 21.24 på onsdagskvällen. När patrullen kom till platsen hittades två skadade män, varav en med skottskador, som fördes till sjukhus med ambulans.

– En man i 50-årsåldern har livshotande skottskador och ytterligare en person är lindrigt skadad, men inte av skott, sa Sahlgrenska sjukhusets kommunikationschef Lisa Klang sent på onsdagskvällen.

Ett vittne berättar för Aftonbladet att han sett en man ligga på gatan.

– Polisen sa i sin radio att mannen var skjuten i magen.

Fyra drogpåverkade män gripna för mord

På torsdagsmorgonen meddelade polisen att den 53-årige mannen avlidit av sina skador.

Samtidigt kom beskedet att fyra män i 20-årsåldern gripits under natten. Två av dem greps i en bil och två i en fastighet.

Männen anhölls senare av åklagare misstänkta för mord, grov misshandel och narkotikabrott – samtliga visade tecken på drogpåverkan vid gripandet.

– De greps på Hisingen och det var ingen dramatik i det, säger polisens presstalesman Björ Blixter, som inte vill berätta när männen greps.

Är de kända av er sen tidigare?

– Jag går inte in på det i det här läget med hänsyn till utredningen.

Hur starka är misstankarna mot männen?

– Det här gripandet känns stabilt, det känns bra.

De fyra gripna är tre nittonåringar och en 18 åring. Trots sin låga ålder är flera av dem kända av polisen och flera av dem har också varit föremål för LVU.

Olika uppgifter om gärningsmännens flyktväg

Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten ska gärningsmän flytt från mordplatsen i en bil. Men enligt ett vittne till Aftonbladet ska två yngre män, svartklädda, ha sprungit från platsen.

– Det är inget jag kan uttala mig om i nuläget, säger Jenny Widén.

Aftonbladets reporter på plats Markus Wulcan berättar hur polisen spärrat av ett kvarter kring den förmodade brottsplatsen. Strax innan 23 kom polisens tekniker till platsen.

– Vi har flera patruller i området och jobbar med förhör samt har spärrat av för en teknisk undersökning, säger Jenny Widén.

På Sahlgrenska har man låst dörrarna och polisen är på plats.

– Det är rutin vid sådana här händelser, säger Lisa Klang.

Vid 00.45 hade polisen hävt sina avspärrningar på brottsplatsen. Polisen utreder händelsen som mord och grov misshandel.

'Man hotade vittne'

Ett vittne till händelsen berättar för Aftonbladet hur han satt och spelade tv-spel när han hörde att det smällde till.

– Det lät som pistolskott, men man tänker ju smällare. Min inneboende reagerade också och sa sedan att det vara massa polisbilar utanför. Vi såg en folksamling utanför och en man som låg på marken.

En bit ifrån gick polisen i väg med ytterligare en man som verkade skadad, berättar vittnet.

– Han skrek: "du pratar inte med polisen", till någon som jag uppfattade som ett vittne. Men det vet jag inte säkert.

”Hade ingen puls”

Ett annat vittne berättar att han tittade ut genom fönstret tio sekunder efter han hört ett skott och såg då en man ligga på gatan.

– Han var tillsammans med två andra som försökte hjälpa honom. Jag såg ingen gärningsman.

En kvinna som bor i närheten, och arbetar som undersköterska på sjukhus, gick ut på så snart hon förstod att något allvarligt hänt.

– När jag kom fram levde mannen fortfarande. Jag såg att han hade en skottskada i buken, men att det inte gått ingenom. Han blödde inte så mycket. jag började kolla igenom honom och efter en minut hade jag ingen puls på honom. Då började jag med hjärt- lungräddning, säger kvinnan till Aftonbladet.

Vittnen uppger att polisen kom efter ungefär fem minuter och efter ytterligare någon minut kom ambulansen.

Brämaregården är en stadsdel på Hisingen i Göteborg. Den ligger omkring fyra kilometer ifrån Vårväderstorget där den uppmärksammade skjutningen på en krog ägde rum för cirka en månad sedan. I Brämaregården ägde två skjutningar rum under 2013.

Enligt uppgift till Aftonbladet är den 53-årige mannen helt ostraffad. Han har dock en nära anhörig som varit misstänkt för flera allvarliga brott, och som har kopplingar till gängkriminalitet.

Följ ämnen i artikeln