Jasplan övade telekrig över Stockholm

Uppdaterad 2019-05-09 | Publicerad 2015-08-31

I natt väcktes många Stockholmare av att Jasplan dånade fram på låg höjd.

Planen övade på elektronisk krigföring, skriver Svenska Dagbladet.

– Det är den verkliga miljö som vi vet att vi måste anpassa oss efter, säger Mats Gyllander, informationschef vid Luftkrigsskolan i Uppsala, till tidningen.

Under natten mot måndagen väcktes många Stockholmare långt innan väckarklockorna ringde. Fyra Jasplan dånade fram på låg höjd och det hördes åtminstone från Farsta i söder till Solna i norr. Planen var på väg till hembasen efter att ha deltagit i ett övningsmoment som är del av den större Flygvapenövning 2015 som just nu pågår.

Svenska Dagbladet skriver nu att planen bland annat övat på elektronisk krigföring.

– Det är en komponent som kommit in alltmer i utvecklingen av scenariot sedan övningarna inleddes i den här formen 2010. Vi övar störning från den sida som vi har som B-styrka, den fingerade fienden och angriparen. Det är den verkliga miljö som vi vet att vi måste anpassa oss efter, säger Mats Gyllander, informationschef vid Luftkrigsskolan i Uppsala, till SvD.

”Har gott anseende”

Elektronisk krigföring har kommit allt mer på agendan i och med inbördeskriget i Ukraina. De proryska rebellerna har använts sig av mycket högteknologiska ryska system, bland annat Krasuha-4-systemet som kan störa ut både satelliter, kommunikation och missiler, som Aftonbladet tidigare har skrivit om.

De ryska systemen har tvingat det ukrainska flygvapnet att stanna på marken.

Utvecklingen tvingar Sverige att hänga med och enligt Flygvapnet gör vi det bra.

– Internationellt sett har vi samarbeten främst med västländer och i Europa. När det gäller just telekrigsområdet så är Sverige väldigt väl ansett. Vi har en god kompetens och en hög teknologisk nivå på både det vi använder och det som industrin utvecklar. Ur den aspekten har vi ett gott anseende utomlands, säger Lars-Åke Siggelin vid TU Jas, Flygvapnets taktiska utvecklingsenhet för Gripen-systemet, till SvD.

Följ ämnen i artikeln