Högre böter väntar mönstringsskolk

TT TT

Publicerad 2018-10-14

Rekryteringsmyndigheten har hittills anmält 150 ungdomar som uteblivit från mönstring till militärtjänstgöring.

Riksåklagaren vill att domstol prövar hur högt bötesbeloppet bör vara.

– Jag har bara missat en tid, säger Rasmus Andtbacka, 19 år.

Nu är det allvar igen. Frågan är om alla har förstått det. Sedan förra året omfattas alla kvinnor och män som har fyllt 18 år av totalförsvarsplikt. Några tusen kallas till mönstring varje år och för den som uteblir kan konsekvenserna bli kännbara.

Rekryteringsmyndigheten har anmält 150 ungdomar till Åklagarmyndigheten sedan de uteblivit från mönstringen.

– Det är ganska många. Vad det beror på? Det måste man fundera på. Vi vänder oss till en ny grupp och måste vara bra på information, säger Jan Nyquist, chefsjurist på Rekryteringsmyndigheten som ansvarar för mönstring och rekrytering till militärtjänstgöring.

Misslyckad kommunikation

Frågar man Rasmus Andtbacka, 19 år från Linköping, har myndigheten misslyckats med sin kommunikation. Han bokade om tiden för sin mönstring två gånger men glömde sedan att gå. Nu riskerar han att bli dömd för brott mot lagen om totalförsvarsplikt.

– Jag fick inga påminnelser. De ringde mig samma dag när jag inte dök upp. Då sa jag förlåt och bad om en ny tid. Jag hörde ingenting på flera månader, sedan fick jag ett mejl om att de hade anmält mig för att jag hade missat min mönstring.

Straffet är ordningsböter på 500 kronor. Eller rättare sagt var, för det vill riksåklagaren (RÅ) ändra på.

Högre böter

Sedan den första oktober får polisen inte längre skriva ut böter till den som uteblir från mönstringen och tingsrätten i Linköping ska pröva Rasmus Andtbackas ärende för att fastställa en ny, högre, praxis för böter.

– Vi anser att det bör finnas en domstolspraxis. Sedan kan man fråga om polisen ska ha möjlighet att skriva ut det här direkt. Polisen skriver ut ordningsböter för trafikförseelser till havs och på land, och sådant som förargelseväckande beteende. Det här är inte riktigt typiskt för ordningsböter, säger Johan Bülow som arbetar på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö.

Hur stort bötesbelopp blir återstår att se, men den som fälls för brott mot totalförsvarslagen får även en prick i belastningsregistret. Det kan ställa till det i framtiden, bland annat om man vill ta körkort.

– Det blir för stora konsekvenser om man som 18-åring missar en grej. Domen blir att jag har flytt från militärtjänstgöring, men jag har inte flytt, jag har missat en tid, säger Rasmus Andtbacka.

Följ ämnen i artikeln