”Jag behandlades som inbillningssjuk”

Publicerad 2016-02-18

Cancerdrabbade Monica hånades av vårdpersonalen

Efter en längre tids oro bekräftades slutligen Monica Jerrevångs farhågor om att cancern hade spridit sig till ryggen.

Enligt en IVO-anmälan tog sjukhuspersonalen inte hennes rädsla på allvar – i stället svarade man med hånfulla kommentarer.

– Jag behandlades som om jag vore inbillningssjuk, säger Monica Jerrevång, 69.

Fjolåret inleddes med ett tungt besked när Monica Jerrevång, 69, fick veta att hon drabbats av bröstcancer.

Under ett uppföljande besök på universitetssjukhuset i Linköping i slutet av februari 2015 påtalade hon för första gången att hon även var orolig över smärtor i ryggen som inte tycktes gå över.

– Det kan inte ha med din bröstcancer att göra. Har du ont i ryggen får du söka hjälp på din vårdcentral, sa ansvarig läkare, enligt den anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som Monica Jerrevång nu lämnat in.

Den 20 mars blev hon återigen kallad till bröstenheten för provtagning inför den kommande operationen. Återigen beklagade hon sig över ryggsmärtor. Återigen upplevde hon att sjukhuspersonalen gav uttryck för en hånfull inställning.

– Då sa sjuksköterskan till mig att ”Har du inte ont i huvudet också så att du har en hjärntumör? Det brukar de ha”. Jag trodde ju inte att det var sant. Det fanns ingen empati för fem öre, säger Monica Jerrevång till Aftonbladet.

”Orolig att det var metastaser”

Sjuksköterskan har senare förnekat att hon uttryckt sig på det viset men Monica Jerrevång är övertygad.

– Det kan jag gå i ed på. Tyvärr var det bara vi två i rummet vid det tillfället. Oftast har min man varit med men den här gången var jag där själv, säger hon.

Monica Jerrevång började befara att smärtorna berodde på att cancern hade spridit sig till ryggen, vilket hon till slut tog upp med den ansvarige läkaren.

– Ju längre tiden gick desto värre blev smärtorna. Jag fick tjata mig till en röntgen för att jag var orolig att det var metastaser i ryggen. Och även då svarade läkaren lite hånfullt att: ”Jaså, är det det du tror? Ja, då får du väl det då”. Under hela den här perioden behandlades jag som om jag vore inbillningssjuk, säger hon.

Den 1 juni röntgades slutligen skelettet. Sedan kom svaret som bekräftade Monica Jerrevångs oro.

– Det var inget roligt besked att få. Men läkaren som tog över sedan det stod klart att det hade spridit sig till ryggen har varit väldigt bra och hela onkologavdelningen har varit professionell, säger hon.

”Hoppas de skärper till sig – och lyssnar”

I slutet av juni genomgick hon en ryggoperation för att mota metastaserna och förstärka ryggraden.

För att hålla cancern i schack behandlas hon nu med strålning och cellgifter.

Hon är kritisk mot att sjukhuset inte undersökte hennes rygg tidigare – särskilt med tanke på att hon redan vårdades som cancerpatient.

– Om det tagits upp i tid hade jag kanske inte över huvud taget behövt gå igenom ryggoperationen som jag fortfarande lider av. Jag har fortfarande en väldigt kraftig värk i ryggen. Sedan har det inte varit roligt med deras bemötande och bristen på information under hela den här perioden, säger hon.

Hon hoppas att sjukhuset tar till sig av den kritik som hon framför i sin IVO-anmälan.

– Jag hoppas att det leder till att de skärper till sig och lyssnar på sina patienter. Jag vill inte att det som hände mig ska hända mina medmänniskor, säger hon.

Sjukhuset: Vi måste be om ursäkt

Ann Josefsson är produktionsenhetschef vid centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård vid Region Östergötland.

– Om det här stämmer, vilket vi får förutsätta att det gör, måste vi be om ursäkt för sättet att kommunicera på. Vi ska stå för en god och respektfull kommunikation och det här är inte bra. Därför måste vi be om ursäkt, säger hon.

I augusti förra året påbörjade sjukhuset en egen utredning av händelsen.

– Det har gjorts en händelseanalys som följer ett standardiserat mönster där vi tittar på alla delar i vårdkedjan. Helt enkelt vad som gick snett och vad vi kunde ha gjort i stället. Analysen är precis färdig men jag vet inte om man har gått igenom den än. Målet är att vi alltid ska lära av eventuella misstag och bli lite bättre varje dag, säger Ann Josefsson vid Region Östergötland.

ANNONS