Tvingas sluta vattenbomba – helikopter riskeras träffas av granater

Uppdaterad 2018-07-20 | Publicerad 2018-07-19

Ammunition hotar att träffa helikoptrar som bekämpar branden i Älvdalen i luften.

Räddningstjänsten har därför tvingats sluta vattenbomba över det skjutfält som står i brand i Dalarna.

– Vi behöver ha ett säkerhetsavstånd på 800 meter åt alla håll, även uppåt, säger Anders Rosén vid Mora kommun.

50 räddningsärenden gällande brand i terräng pågick under torsdagen enligt SOS Alarm. Räddningstjänst och militär arbetar för fullt för att få grepp om de storbränder som härjar i bland annat Gävleborgs län, Jämtlands län och Dalarnas län.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

I Älvdalen, i Dalarna, försvåras arbetet av att en del av det område som eldhärjas är ett gammalt skjutfält där ammunition ligger kvar.

– Tyvärr har vi fått avbryta vattenbombningen med helikopter och det beror på explosionsrisken i skjutfältet, säger Anders Rosén kommunikationschef på Mora kommun.

Under onsdagen detonerade en granat i området. Räddningstjänsten drog tillbaka personalen på marken av säkerhetsåtgärder och efter att experter bedömt sprängrisken avbröts även vattenbombningen från luften.

– Vi behöver ha ett säkerhetsavstånd på 800 meter åt alla håll, även uppåt. Om en helikopter flyger över området samtidigt som det detonerar innebär det en risk, säger Anders Rosén.

Helikoptrarna har på grund av explosionsrisken vattenbombat andra delar av området som står i brand.

Provar ny metod

Vädret har under torsdagen varit mer gynnsamt för släckningsarbetet än tidigare. Det har varit vindstilla och det har regnat.

– Det betyder jättemycket. Det kom lite regn, det var inte mycket men det var tillräckligt för att bromsa upp lite grann. Det är bättre idag än igår. Elden har inte spritt sig utan vi har till och med kunnat gå in i området, säger Anders Rosén.

En ny metod för att få kontroll över branden har provats under torsdagen. Området som är eldhärjat ligger i en myrmark och nu hoppas räddningstjänsten på att kunna avgränsa elden – med hjälp av tunga bandvagnar som kan trycka ned den våta marken.

– Trycker man ner marken kommer det vatten. Det blir som blöta rännor så man skulle kunna blötlägga en avgränsning, säger Anders Rosén.

Personal flyttas till Jämtland

55 av de cirka 70 brandmän som bekämpat branden är inkallade från Jönköpings län. De ska under natten omplaceras till Jämtlands län där flera skogsbränder som hotar bebyggelse rasar.

– Situationen är ännu värre där uppe. Där gäller det liv och lem och egendom. Här är det bara skog, säger Anders Rosén.

Till Dalarna anländer istället runt 40 personer från Stockholm och Kalmar som ska bistå med släckningen.

Framgångar på flera håll

Under torsdagen fanns 13 viktiga meddelanden till allmänheten angående skogsbränderna. Natten till torsdag utrymdes flera byar i Jämtland akut efter att nya bränder flammat upp på Hanåsen och hotade boende i området. Under torsdagen hade läget förbättrats något och i Ragunda, där boende evakuerades under söndagen, har räddningstjänsten fått branden under kontroll

– Utrymningarna i Ragunda kommun är hävda och de boende kan återvända, säger Jörgen Vikström, vikarierande kommunikatör på räddningstjänsten Jämtland.

Samtidigt hade räddningstjänsten i Ljusdal, i Gävleborgs län, under dagen stora framgångar med att bekämpa branden på Nötberget.

– Vi har haft jättebra effekt av de italienska vattenbombarplanen, säger Hans Nornholm, skadeplatschef i Ljusdal.

Räddningstjänsten arbetar för fullt med släckningsarbetet i Älvdalen. Nu har vattenbombningen vid skjutfältet Trängslet stoppats på grund av risk för explosioner.

Mer hjälp på väg

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har begärt stöd från EU:s civilskyddsmekanism ERCC för att få bukt med bränderna.

Två italienska brandbekämpningsplan har arbetat med bränderna i Sverige sedan i onsdags och har hjälpt räddningstjänsterna i Jämtland och i Gävleborg. Under torsdagen anlände också 22 danska brandmän till Ljusdal.

Två franska brandbekämpningsflyg och ett koordineringsplan är på väg mot Sverige och beräknas börja bekämpa branden på fredag morgon.

Litauen skickar en helikopter och fem helikoptrar från Tyskland kommer att anlända inom ett dygn, enligt MSB.

ANNONS