”Relationen mellan länderna allt mer spänd”

Publicerad 2018-08-05

En drönarattack som Colombia ligger bakom, en gasbehållare som exploderade eller en okänd rebellgrupp som utfört ett dåd.

Vad som hände under presidenttalet i Venezuela är ännu oklart.

– Det kommer förmodligen bli en stark reaktion från Colombia, säger Andrés Rivarola Puntigliano, docent och Latinamerikaexpert vid Stockholms universitet.

Samtidigt hotar presidenten de oppositionella i landet.

Motstridande och obekräftade uppgifter florerar gällande vad som faktiskt hände under lördagens presidenttal i Venezuela – där president Nicolas Maduro plötsligt avbröts av höga smällar och explosioner.

Regeringen i Venezuela meddelade rätt snart att det handlar om en drönarattack som Colombia ligger bakom, medan brandmän på platsen menar att det rör sig om en gasbehållare som exploderat.

En tredje uppgift kommer från en hittills okänd rebellgrupp som tar på sig dådet.

”Hårda anklagelser”

Venezuela befinner sig sedan några år tillbaka i en djup ekonomisk, med en sjukvård i fritt fall och en svältande befolkning. Många invånare är missnöjda med Nicolas Maduro, och benämner det rådande tillståndet som ”Maduro-dieten”.

Andrés Rivarola Puntigliano, vid Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet, är docent och Latinamerikaexpert, menar att den senaste händelsen är en utveckling av den redan oroliga situation i landet.

Vad gäller de motstridande uppgifterna om händelsen, menar Rivarola Puntigliano att det är regeringen som sitter på makten över utredningen.

– Om det är ett attentat vill man såklart komma fram till vilka som är skyldiga, men jag tycker att det här gick alldeles för fort.

Nicolas Maduro har pekat ut grannlandet Colombia som skyldiga.

– Det är ganska hårda anklagelser, säger docenten.

Stark reaktion från Colombia

Relationen mellan länderna har blivit allt mer spänd den senaste tiden, berättar Andrés Rivarola Puntigliano.

– Colombia och andra länder har blivit mer öppet kritiska mot Venezuela. Just Colombia har tagit emot hundratusentals flyktingar från Venezuela, vilket lika gärna kan nå miljonen. Så situationen är väldigt svår.

Det misstänkta dådet kan också vara en konsekvens av spänningar som ökar i landet.

– Det sker allt fler demonstrationer och protester, och den social situationen har blivit allt värre. Inflationen är skyhög. Det är ett mycket tufft läge i Venezuela, säger docenten.

Han tillägger att grannlandet kommer att besvara Maduros uttalande.

– Det kommer förmodligen bli en stark reaktion från Colombia, säger Rivarola Puntigliano.

”Döda oppositionella”

Efter den misstänkta attacken tror docenten att Nicolas Maduro kommer att sätta allt högre press på oppositionen.

– Efteråt sa han att det faktum att han fortfarande var vid liv var en garant för att folket inte skulle gå ut och döda de oppositionella.

Andrés Rivarola Puntigliano menar att det uttalandet är ett förtäckt hot mot de som inte står på presidentens sida.

Följ ämnen i artikeln