Delade trafikolycka på Facebook – åtalas

Uppdaterad 2018-11-29 | Publicerad 2018-11-19

Bilderna har varit kränkande, menar åklagarsidan.

Att dela eller inte dela? Åklagare i Danmark anser att den 37-åriga mannen som laddade upp bilder på en våldsam trafikolycka skulle ha låtit bli. Nu vill de se honom i fängelse för hans inlägg.

En 37-årig dansk man står nu åtalad för att ha delat bilder på sitt Facebook-konto som visade en bilolycka, rapporterar DR.

Olyckan inträffade en dimmig dag den 12 mars år 2018, där en bil råkade hamna mellan två lastbilar. Krocken kostade två människor livet och skadade ytterligare 20 personer.

Ett av vittnena till olyckan, en man från orten Padborg, fotade händelsen och delade bilderna på sitt Facebook-konto. Nu menar åklagare i Danmark att mannens inlägg är straffbart – med fängelse.

”Mannen är oskyldig” lyder försvarsadvokaten Hans Henrik Wurlitzes plädering.

”Kränkning av privatlivets helgd”

Enligt försvarssidan går det inte att identifiera någon av offren utifrån de bilder som delats. För att mannen ska kunna dömas måste personerna på bilden kunna kännas igen, är försvarsadvokaten Hans Henrik Wurlitzes argument.

Han har jobbat med liknande domstolsmål tidigare, där det som avgjort fällande eller friande har varit just faktorn om igenkänning av offren.

– Vi går efter frikännande, då vi menar att bestämmelsen inte kan tillämpas i detta fall, säger försvarsadvokaten Hans Henrik Wurlitze till DR.

Men åklagarsidan har en annan uppfattning.

Enligt åklagare Lise-Lotte Bøhm är mannens inlägg ett tydligt fall av en ”kränkning av privatlivets helgd” som bör medföra ett ”kort fängelsestraff”.

– Vi vill kräva ett kort frihetsberövande. Enligt åklagarmyndighetens uppfattning kan fallet inte avskrivas med en bot, säger Lise-Lotte Bøhm till DR.

Domstolen hanterar många liknande fall

Vibeke Borberg, forskningschef vid Medie- og Journalisthøjskole i Danmark säger till DR att fallets utgång är svår att förutse. Enligt Borberg är fall som dessa vanliga i danska domstolar.

– Det finns många tvister som gäller publicering av bilder. Det är svårt att bestämma, både för allmänheten och för advokater, var den gränsen går. Domstolen får göra en mycket konkret bedömning av det enskilda fallet, säger Borberg till DR.

Tvisten gäller om bilderna som delats på sociala medier är kränkande eller inte. Vilken ställning domstolen tar återstår att se.