Upprustning för biljoner i Japan

avTT

Foto: Rick Bowmer/AP/TT
Japan ska köpa omkring 150 stridsflygplan. Troligtvis av typen F-35. Arkivbild.

Japan fortsätter att upprusta. Regeringen har presenterat en femårsplan som bland annat innebär att man gör om helikopterjagare till hangarfartyg.

Men inom försvaret menar man att detta inte är en offensiv strategi.

Japan meddelar att man kommer att göra om två helikopterjagare till hangarfartyg. Landet har inte haft några hangarfartyg – alltså flytande baser för stridsplan – sedan andra världskriget.

De två hangarfartygen ingår i Japans nya femåriga försvarsplan, som godkändes på tisdagen och omfattar försvarsutgifter på 27,47 biljoner yen, motsvarande över 2 200 miljarder kronor, fram till år 2024.

Den japanska regeringen meddelar också att man kommer att anskaffa 42 stridsflygplan, troligen av typen F-35B som kan landa vertikalt och har kort startsträcka. Ytterligare 105 stridsflygplan, sannolikt av typen F-35A med konventionell start och landning, ska också förvärvas.

Regeringen har även godkänt riktlinjer för en tioårig försvarspolitik som lägger tonvikt på cybersäkerhet och rymdförsvar.

De ombyggda fartygen och de nya stridsflygplanen kommer att "öka den operativa flexibiliteten" för Japans militär, samtidigt som Kina ökar sin närvaro i gränsvatten nära flera japanska öar, säger en försvarstalesman.

Men han säger att det är ett missförstånd att tro att uppgraderingarna skapar "fullfjädrade hangarfartyg" som kan användas offensivt. De nya stridsflygplanen skulle vara stationerade på befintliga markanläggningar, inte på fartygen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Japan