Brittiskt migrationslyft trots brexit

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2019-02-28

Torbjörn Sohlström tillträdde som svensk ambassadör i London några månader efter brexitomröstningen 2016. Arkivbild.

Nettomigrationen till Storbritannien har lyft till den högsta nivån på 15 år. Detta trots att antalet EU-medborgare som flyttar till landet faller dramatiskt inför brexit.

Totalt ökade nettomigrationen till 283 000 personer under ettårsperioden som avslutades i september, enligt den brittiska statistikbyrån ONS. Det är 16 procent fler än motsvarande period ett år tidigare.

Nivån ligger därmed nästan tre gånger högre än den brittiska regerings mål.

Den kraftiga ökningen handlar uteslutande om fler migranter från utomeuropeiska länder. Nettomigrationen till Storbritannien från EU-länder rasar till 57 000 under perioden, vilket är den lägsta nivån på tio år.

Brexit en faktor

När det gäller flödet av svenskar till och från Storbritannien finns ingen pålitlig statistik, enligt Sveriges Londonambassadör Torbjörn Sohlström.

– Men vi har ingen anledning att tro att svenskar på något tydligt sätt skulle skilja ut sig från andra EU-medborgare i detta hänseende, säger han till TT.

Enligt ambassadören är det dock tydligt att många av de svenskar som flyttar till Storbritannien i nuläget ofta har frågor kring vad brexit innebär.

– På samma sätt vet vi att det finns exempel på svenskar som väljer att flytta hem, och där brexit ibland är en faktor.

Utbildad arbetskraft

Brittiska företag har vid upprepade tillfällen på senare tid varnat för att det efter brexit är viktigt att de fortfarande har tillgång till utbildad utländsk arbetskraft.

Enligt ONS-statistiken verkar det som att brexit haft en särskilt avskräckande effekt på invånarna i östeuropeiska EU-länder, varifrån det flyttat mer än en miljon personer till Storbritannien sedan 2004. För vissa av dessa länder, som Polen, har det gått så långt att migrationsströmmen har vänt helt och hållet till ett nettoutflöde från Storbritannien.

Statistiken visar även att migrationen till Storbritannien för att jobba föll till 231 000, den lägsta nivån sedan 2014. Det hänger samman med nedgången för östeuropeiska migranter.

Suget minskar

Samtidigt lyfter antalet migranter som ska studera i Storbritannien till 217 000, med draghjälp av studenter från icke EU-medborgare vars antal är uppe på den högsta nivån sedan 2011.

– Precis som företag vill människor ha ett visst mått av säkerhet, så att de kan planera sina liv. Så det är inte överraskande att suget bland EU-medborgare att flytta till och jobba i Storbritannien minskar, säger Jonathan Boys, ekonom på det brittiska forskningsinstitutet Chartered Institute for Personnel Development, till nyhetsbyrån Reuters.

Premiärminister Theresa May har pressats av kritiker när det gäller de migrations- och arbetsmarknadsproblem som tornar upp sig till följd av det brittiska EU-utträdet.

Hon har svarat att nettomigrationen till Storbritannien under årens lopp varit positivt för landet. Men hon säger samtidigt att hon tolkar resultatet i brexitomröstningen 2016 som ett uttryck för att det brittiska folket vill att beslutet om vem som ska få flytta till Storbritannien ska fattas av landets regering och inte av någon utländsk makthavare.