Trump säger upp de flesta ambassadörer

Uppdaterad 2017-01-22 | Publicerad 2017-01-21

Azita Raji.

Ett 80-tal amerikanska ambassadörer runt om i världen får se sig om efter nytt jobb efter Donald Trumps seger.

En av dem som tvingas lämna sin post är Azita Raji, USA:s sändebud i Stockholm.

– Det har varit roligt att gå till jobbet varje dag, sade hon nyligen vid sin avskedsmottagning i Stockholm, till nyhetsbyrån TT.

Det är förvisso tradition att politiskt tillsatta diplomater slutar när ”deras” president avgår. Men bland annat tidningen The New York Times noterar att presidenter före Trump gjort undantag för vissa ambassadörer som behövt extra tid. Dock inte Trump, vilket innebär att beskickningar i länder som Tyskland, Storbritannien och Sverige kan komma att stå utan ambassadör länge – då varje nyutnämnd sådan måste frågas ut och godkännas av senaten, skriver TT.

Enligt brittiska tidningen Independent handlar det om sammanlagt 80-tal diplomater.

En av dem är Azita Raji som varit stationerad i Sverige i tio månader. Azita Raji arbetade som biträdande ekonomisk chef för förre presidenten Obamas återvalskampanj 2012 och utsågs till Sverigeambassadör av honom.

Livslång vänskap mellan Sverige och USA

Vid sin välbesökta mottagning i Stockholm talade hon om "elefanten i rummet", utan att nämna Donald Trump vid namn, och underströk vikten av att slå vakt om demokratiska institutioner.

TT: Hur ser du på Trumps utrikesminister (oljejätten Exxon Mobils förre vd) Rex Tillersen?
– Oavsett vad man tycker om hans åsikter så har han nått högt i affärsvärlden. Därmed har han ledaregenskaper och kunskap om förhandlingar, vilket är viktigt inom diplomatin. Han verkar vara kvalificerad.

Hon sade också att relationen mellan Sverige och USA aldrig varit bättre och har enorm potential – ett tema som kommer igen i hennes avskedsintervju med TT.
– Tillsammans är vi en styrka som arbetar för det goda – vi är i Mali tillsammans, vi arbetar med bistånd tillsammans och vi är säkerhetspartners genom Nato, sade hon några dagar före avfärden.
– Och vänskapen är institutionell – den bygger inte på en enskild ambassadör, president eller statsminister.

Hoppas föra samman människor

Eftersom den republikandominerade senaten drog ut på godkännandet av hennes utnämning, bland andras, har Raji bara hunnit vara i Sverige i tio månader. Men under den tiden har det blågula försvarssamarbetet med USA fördjupats och vicepresident Joe Biden besökt Stockholm. Vid visiten i augusti fördes bland annat samtal om säkerhetsläget i Östersjön. Dessutom knöts ett samarbetsavtal kring cancerforskning. Biden, vars son Beau avled i hjärncancer för ett drygt år sedan, leder USA:s satsning på att hitta ett botemedel mot sjukdomen.
Vad den forna finansanalytikern och filantropen ska göra mer exakt säger hon sig inte ha hunnit tänka på ännu.
– Men givet att jag bor i Silicon Valley och båda våra länder är starka på innovation hoppas jag kunna fortsätta att föra samman människor.

Läste upp Bob Dylans Nobeltal

Den iranskfödda ambassadören kanske mest publika stund var när hon i direktsändning läste litteraturpristagaren Bob Dylans tacktal på Nobelfesten. Hon säger att hon inte var nervös, att det "faktiskt var roligt."
– När jag stod där slogs jag av vilken stor stund det var: Att någon som jag, som invandrat från Iran och som nu representerar USA, på denna fantastiska fest läste de ord som skrivits av en person som hyllas för sin litteratur – litteratur som i sin tur speglar USA:s värderingar rörande mångfald.

Läs intervjun med Azita Raji: ”Jag tror inte att han talar för USA”