Sanningen bakom Alaska-serierna

TV

Fejkanklagelser. Stämd för sexutnyttjande av barn. 33-åring ville mörda stjärna.

Nöjesbladet dyker ner i kontroverserna bakom realityserierna i Discovery Channel som utspelar sig i Alaska.


Fejkanklagelsen: ”Bor på hotell – och inte i vildmarken”

Foto: Discovery Communications
Familjen Brown i ”Alaskan Bush people”.

”Alaskan bush people”:

”Alaskan bush people” är ett av de omåttligt populära realityprogrammen i Discovery channel som utspelar sig i den amerikanska delstaten Alaska.

I serien får vi följa familjen Brown som lever isolerade i Alaskas vildmark. Fadern Bill, mamma Ami och de sju vuxna barnen lever i Copper River Valley till synes utan grannar eller närliggande samhälle.

I programmet presenteras deltagarna i ”Alaskan bush people” som så långt ifrån civilisationen att det kan gå sex till nio månader per år som de inte träffar någon utomstående.

Men den bilden stämmer inte helt.

2016 skrev flera medier, bland annat CNN, att pappa Bill och sonen Joshua erkände bedrägeri som handlade om att de tog emot pengar från en delstatlig fond för invånare medan de bodde någon annanstans än i Alaska.

Bill och Joshua dömdes till ett 30 dagars villkorligt fängelsestraff efter att ha erkänt en förfalskning. De fick också betala tusentals dollar i böter och återbetalning. De fick även samhällstjänst.

Den lokala Alaska-tidningen Alaska Dispatch News skriver 2016 att Bill och Joshua Brown fick fotboja.

Fonden består av pengar som kommer från oljeinkomster. Den kräver att invånarna måste bo i delstaten året runt för att kunna ta emot utbetalningar. Man tillåts frånvaro i maximalt 180 dagar eller till och med längre ifall man har specifika orsaker som militärtjänst, utbildning och läkarvård.

Bill och Joshua hade signerat dokument där det står att de lämnade Alaska 2009 och återvände inte förrän 2012 – vilket är två år innan Discovery Channel-programmet började sändas.

Bill och Joshua Brown.

I verkligheten bodde Bill och Joshua Brown långt ifrån Alaska då mellan 2009 och 2012. Närmare bestämt Seattle. En stad med drygt 650 000 invånare. Långt ifrån den karga naturen i Alaska.

Billy Brown menade att det inte var meningen att bedra delstaten. Det rörde sig om en miss, förklarade han.

– På grund av sättet vi lever våra liv så reser vi ofta okonventionellt, och jag har inte haft bra koll på våra resor. Jag tar ansvar för att ha tagit emot fördelar utan att bekräfta att vi når upp till kraven. Vi ska leva i Alaska på lång sikt och respekterar delstatens regler, skrev Brown i ett uttalande.

Alaska Dispatch News skriver att anklagelserna gör att man numera ifrågasätter gänget i ”Alaskan bush people” och hur länge de faktiskt har levt i Alaska.

De flesta som bor i Alaska kan få en så kallad Permanent Fund dividend check ifall de har bott i delstaten under ett kalenderår.

2016 började ryktet sprida sig att Brown-familjen bor på hotell i Hoonah i Alaska när programmet filmas – och inte i vildmarken (”Browntown” som deras hem kallas).

Sajten Radaronline citerade två lokala personer vid namn Jay Erickson och Becky Hunnicutt som hävdade att de brukade se medlemmar ur familjen lämna hotellet Icy Strait Lodge under dygnets alla timmar.

”Alaskan bush people” har slirat med sanningen flera gånger.

Den första säsongen slutade med att familjen övergav en ofärdig stuga. De blev beskjutna och flydde under filmade nattscener.

När reportrar ställde frågor så hade ingen skottlossning rapporterats, enligt myndigheter. En granne hade dock skjutit iväg fyrverkerier mot en kamerautrustad helikopter (som var en del av tv-teamet) eftersom denna var så trött på en att den hovrade i närheten av trädgården.


”De kan köra en bit och köpa kyckling”

1 av 5 | Foto: Discovery communications

”Alaska: the last frontier”:

I fyra generationer har familjen Kilcher (släkt med artisten Jewel Kilcher) bott utanför civilisationen och livnärt sig på djur och växtlivet runtomkring dem. Så presenteras Discovery channel-programmet ”Alaska: the last frontier”.

Det framstår ofta som att familjen Kilcher kämpar för sina liv i den karga miljlön.

– Sättet som programmet är klippt på så framstår det som att familjen Kilcher kommer säkerligen att dö ifall de inte skjuter en älg eller fångar en hälleflundra. Vi vet att de kan bara gå till Safeway (livsmedelsbutik) i Homer. Men min släkt i mellersta USA vet inte det, skriver Los Angeles Times-krönikören Tom Kizzia.

Även journalisten Emily Fehrenbacher vid Alaska-tidningen Alaska Dispatch News konstaterar samma sak som Kizzia.

Foto: Discovery
Jewel.

– Kilchers hem är en kort biltur från Homer och de kan åka till en Safeway för att köpa kyckling. De är okej, skriver hon.

2015 hamnade dock Jewels lillebror, alltså Atz Lee Kilcher, i en alldeles för verklig situation.

Han riskerade åtal för att ha använt en helikopter för att jaga svartbjörn.

Atz Lee Kilcher, frun Christina och produktionsbolaget blev stämda för jaktbrott.

Det ledde dock inte till ett åtal mot Kilcher-familjemedlemmarna. När de blev intervjuade av myndigheter så sa paret att de pressats av producenter att jaga björn.

Istället bötfälldes produktionsbolaget, enligt lokaltidningen Homer News.


33-åring ville döda seriens stjärna

1 av 3 | Foto: Discovery communications

”Edge of Alaska”:

Discovery channel-serien ”Edge of Alaska” utspelar sig i gruvbyn McCarthy. Redan innan den började sändas rasade invånare eftersom man ansåg att den exploaterade byns mörka förflutna och rykte.

Kanalen presenterade programmet som en kulturkrock mellan Neil Darish, som äger ett vandrarhem, och farmaren Jeremy Keller. Dessutom beskriver man att det är hundratals kilometer till närmaste polisstation.

– Sanningen är att lagen är inte hundratals kilometer ifrån McCarthy utan ett kvarter bort på huvudgatan, skriver Stephens Harper, en parkvaktare.

– Att skildra McCarthy som ett ställe som liknar Vilda västern är kul och underhållande tills någon blir skjuten, fortsätter Harper, enligt Alaska Dispatch News.

Tragiken slog till mot McCarthy 1983, vilket också skildras i serien, då en man vid namn Lou Hastings sköt ihjäl sex av byns 22 invånare.

I artikeln berättar McCarthy invånaren Stephen L. Richards, som började flyga till McCarthy för två decennier sedan, att den då var en avlägsen plats och att telefonerna inte ens fungerade på den tiden.

Foto: Discovery
Neil Darish.

Men numera ska McCarthy vara ”ingången” till en nationalpark komplett med turistinformation, livsmedel, logimöjligheter, wifi och affärer med diverse utrisning

– McCarthy är inte svårt att komma till. Det är inte svårt att gå till lokala spritaffärer och bli full. Det är dock svårt med akutsjukvård dygnet runt och för polisen att dyka upp inom 20 minuter, skriver han.

I en intervju med Hollywood Soapbox försvarar en av seriens stjärnor autenticiteten i serien:

– Det är min historia på det sättet att det är på riktigt. Jag bor där och jag har bott där under 15 års tid. Jag föll för platsen på grund av dess förflutna, säger han och menar att tv-makarna inte skapar en story av ingenting. De skildrar det som händer, säger Neil Darish.

Under hösten 2016 visade orten McCarthy sin våldsamma sida, skriver Alaska Dispatch News.

En 33-årig man dök upp i McCarthy med ett vapen och han hotade att döda Neil Darish. Men Darish grannar övermannade 33-åringen och såg till att han inte kunde skada någon – tills deras motsvarighet till polisen, Alaska State Troopers, kom till platsen.

Darish ville inte diskutera händelsen med tidningen.


Anklagas för att ha sexutnyttjat dottern

Foto: Discovery communications
Deadliest catch.

En av de stora realityserierna som utspelar sig i områden kring Alaska är ”Deadliest catch”, eller ”Dödlig fångst”.

Där är det främst dödsfallen som har skakat om serien i dess grundvalar.

2010 meddelade tv-kanalen att kaptenen Phil Harris gått bort till följd av en stroke som han drabbades av medan han var i färd med att lasta av sin senaste fångst.

Harris hade strax innan det berättat om sitt liv på havet och att han var vidskeplig angående vissa saker.

– Jag åker aldrig ut på en fredag eftersom de två senaste gångerna jag gjorde det gick huvudmotorn sönder. Så jag gör det bara inte, sade han enligt eonline.com.

Den sista gången han lastade av sin fångst i hamnen var på en fredag.

– Du måste vara lite vrickad för att göra det här jobbet, du måste leva på gränsen, det kan bli riskabelt, medgav Harris i intervjun.

Discovery sörjde bortgången av den populäre kaptenen.

– Discovery sörjer förlusten av en kär vän och kollega. Phil Harris var inte bara en tv-personlighet. Vi kommer att sakna hans raka uppriktighet, galna humor och enorma hjärta. Vi delar denna sorg med de miljoner tittare som följt Phils arbete. Våra tankar går till Phils söner Josh och Jake, samt till besättningen på Cornelia Marie, skriver Discovery i ett pressmeddelande.

Även Phil Harris söner gick ut med ett pressmeddelande:

– Det är med stor sorg vi säger hejdå till vår pappa. Han har alltid varit en kämpe och fortsatte att vara en ända till slutet.

2015 dog kaptenen Tony Lara. Han blev endast 50 år gammal. Han dog i en privat bostad och inte ute till havs.

Precis som Harris var Lara kapten på skeppet Cornelia Marie (de utgår från Kodiak i Alaska) där han arbetade med Phil Harris son, Josh.

Foto: Discovery
Sig Hansen.

”Deadliest catch” skapade också rubriker i mars 2017 när Seattle Times skrev att norskättlingen Sig Hansen (han kan tala norska) från programmet anklagas för sexuellt ofredande av dottern Melissa Eckstrom.

Hon förklarar i rättsliga dokument att hon har minnen av pappan från när hon var två år gammal.

– Jag har minnen av när jag är i ett rum själv med min pappa och jag gråter av smärta, förklarar hon enligt dokument.

I en stämning som inkom till King County Superior Court förra året innehåller medicinska fynd, en utredning utförd av en terapeut och en socialarbetares fynd från tiden då övergreppen påstås ha ägt rum.

Sig Hansen har kommenterat stämningen i en intervju.

– Det är inget mer än ett gammalmodigt fall av att någon vill ha pengar. Det är en stämning full av lögner som min ex-fru har hittat på för att ta min dotter ifrån mig och hon använder det fortfarande för att pressa mig på pengar. Det är utpressning, säger han.

I april 2017 skrev Seattle Times att Sig Hansen inte kommer att åtalas.

– Vi har kommit fram att det är utanför vårt standardförfarande och vi kommer att hålla fast vid vårt ursprungliga beslut att inte åtala Herr Hansen, sa åklagaren Matthew Baldock enligt tidningen.

Sig Hansen drabbades av en hjärtattack i februari 2016.

Detta blev omnämnt i debuten av säsong 13 då han återvände till serien. Men anklagelserna om sexövergrepp togs inte upp.