Därför rasar Netanyahu mot HBO-serien

Tv-serien ”Our boys” har hamnat i den politiska hetluften

Kontroversiell serie. Israels premiärminister Netanyahu uppmanar till bojkott av ”Our boys”.

Antisemitisk – eller tvärtom extremt nyanserad? Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har åtminstone sin åsikt klar om kontroversiella ”Our boys” (HBO Nordic).

Följ ämnen
Israel

Trots att han rimligtvis borde vara upptagen med att försöka bilda regering efter valet har Netanyahu haft tid att uppröras av HBO-serien, som skildrar stämningen i regionen efter mordet på tre israeliska tonåringar 2014 som ledde till hämndmord på en palestinsk pojke, våldsamheter och upplopp.

Premiärministern har uppmanat till bojkott och på filmsajten Imdb har dramaserien bara 6,5 i snittbetyg, trots strålande recensioner så gott som överallt. Man anar så att säga ugglor i mossen.

Extra pikant är att Netanyahu ligger i fejd med tv-­bolaget Keshet som samproducerar serien med HBO, för att de publicerat uppgifter om hans påstådda korruption.

Den största kritiken handlar om att morden på israelerna endast flimrar förbi i ”Our boys”, medan fokus och sympati främst hamnar hos den palestinske pojken och hans förkrossade familj.

 


Det är en uppenbar, men lite för enkel invändning. Att vara nyanserad handlar inte alltid om att sympatier och antipatier bör vara exakt jämnt fördelade. ”Our boys” går en mycket svårare balansgång, där bilden av både offer och förövare nyanseras.

Utredaren Simon (Shlomo Elkabetz) exempelvis, som jobbar för säkerhetstjänsten Shin Bet – är han egentligen en hjälte eller en skurk? Under seriens gång förändras perspektiven.

Simon får snabbt upp spåret efter 16-årige Mohammeds mördare. Bakom de outhärdliga handlingarna, där pojken som dagdrömt om dans och tonårsbråkat med sin pappa, har strypts, misshandlats och bränts till döds, döljer sig en trio tragiska figurer med psykiska problem.

De tvingas stå för sina handlingar, men hur ställer man den dehumaniserande retoriken till svars? Den som använts för att elda upp hat mot araber (och judar) och gjort att gärningsmännen känner att de har landet och opinionen med sig.

”Our boys” har skapats av israelerna Hagai Levi och Joseph Cedar tillsammans med Tawfik Abu-Wael, som har palestinska rötter. De låter oss komma nära Jerusalem – så nära att man nästan tycker sig känna stadens varma luft vibrera.

 


I likhet med tv-klassikern ”The wire” ger den ett brett spektrum av samhället. I en annan israelisk succéserie, ”Shtisel” (Netflix), får vi möta landets ortodoxa judar. Här lyfts blicken så att vi även ser motsättningar som finns mellan storstadens sekulära ashkenaziska judar och de ultraortodoxa sefardiska bosättarna, som bottnar i en lång komplex historia där sefarderna, som härstammar från Spanien, nästan utplånades helt i Förintelsen.

Skaparen Hagai Levi, som tidigare gjort ”In treatment” och ”The affair” (HBO Nordic), kan inte heller här låta bli att gräva sig ned i den mänskliga psykologin. För seriens djupaste tema, under politikens komplexitet, är frågan om identitet.

Vem är man egentligen, under sin kulturella kostym? Hur kan man leva sitt eget liv i ett samhälle där man väntas spela en trång, syrefattig roll och som högljutt kräver att man väljer sida?

”Our boys” vackra försvar för humanismen är så långt ifrån en hatisk attack mot judar det går att komma.

 

Lasse Lindroth.

Veckans...

… dokumentär. På SVT 2 ikväll visas ”Lasse Lindroth – allt för ett skratt” (även SVT Play) om stjärnkomikern vars liv fick ett abrupt slut i en bilolycka 1999. Lindroths familj, inklusive dottern som låg i sin mammas mage vid tiden för hans död, och komikerkollegor som Johan Glans och Adde Malmberg ger en bild av en komplicerad man på jakt efter framgång, nästan till varje pris. Med snodda skämt, provokationer och en kappsäck full med pengar känns han som en kaxig, men kanske alltför udda fågel för sin tid.

 

Helen Mirren i ”Catherine the great”.

… kostymdrama. ”Catherine the great” (HBO Nordic) är full av påkostad prakt och pilska åldersstigna hovdamer och -herrar. Helen Mirren spelar den legendariska ryska kejsarinnan, ursprungligen från Tyskland, som baktalats som manslukerska och för att hon manövrerade ut, och troligtvis låg bakom, mordet på sin make. Serien fokuserar på maktspelet och dekadensen, särskilt Katarinas relation med fältmarskalk Grigorij Potemkin (Jason Clarke).

 

Ellie Lilja.

… talangsåpa. ”Idol” (TV 4) är bitvis outhärdligt, karaoken, juryn och hur det känns som att Per Lernström uppmanats att försöka tvinga känslor och tårar ur deltagarna. Men i år finns också en handfull deltagare som är riktigt bra, även om man jämför med artistvärlden utanför "Idol"-bubblan. Jag tänker främst på Tusse Chiza och Dao di Ponziano, men djupast berör Ellie Lilja med sin Alison Moyet-röst.

 

… utländska tv-nyheter. Värden Phoebe Waller-Bridges underbara öppningsmonolog i senaste ”Saturday night live” och premiären av ”RuPaul’s drag race UK” på BBC är två tv-höjdpunkter som man i Sverige än så länge tyvärr bara kan hitta på Youtube och liknande sajter.