Historien blir ett slagfält i Netflix-serien

Historien är ett av vår tids hetaste slagfält. Nyligen gick Polens regering till attack mot en karta i Netflix-dokumentären ”The devil next door”.

Vad det handlar om är alltså ännu en true crime-serie som lanserats som ”en ny Making a murderer”. Om någon undrar: Det är den absolut inte.

”The devil next door” är dock betydligt bättre än den klyschiga titeln antyder. Dokumentärserien i fem delar handlar inte om någon spektakulär seriemördare utan om John Demjanjuk som pekades ut som den ökände vakten ”Ivan den förskräcklige” i Treblinkas dödsläger.

Själv hävdade han hela tiden sin oskuld. I nästan 40 år levde ukrainaren ett stillsamt liv i Cleveland, Ohio, innan nazijägare i amerikanska Office of special investigations (OSI) hann ifatt honom. Demjanjuk blev av med sitt medborgarskap och förd till Israel där en enormt infekterad rättegång tog vid.

 

De få överlevare som kunde vittna var redan då gamla. Samtidigt komplicerades bevisningen av att den kom från sovjetiska KGB-källor mitt under Kalla kriget – knappast vänligt inställda till ukrainare i exil. I den hätska opinionen ville ingen advokat försvara Demjanjuk, förrän kontroversielle Yoram Sheftel antog utmaningen.

Yoram Sheftel.

Sheftel, som njuter av att vara Israels mest hatade person, beter sig som att han vore dokumentärens huvudperson. Hemma visar han stolt upp en tavla målad av en mördare, han kör runt i sportbil och blev nyligen avstängd från sitt eget radioprogram. Han säger sig också vara övertygad om sin klients oskuld, trots att få betvivlar att Demjanjuk verkligen var lägervakt, om än kanske inte just ”Ivan den förskräcklige”.

 

”The devil next door” närmar sig, men hade kunnat gå djupare in i, frågan om USA:s ambivalenta hantering av de nazister som tog sin tillflykt hos dem efter kriget. Mest känd är Wernher von Braun, Nazitysklands ledande raketforskare som blev det amerikanska rymdprogrammets stora hjälte. Hatet mot Sovjet och kommunismen hade USA och de gamla nazisterna gemensamt.

På Fords bilfabrik i Cleveland jobbade Demjanjuk och andra krigsflyktingar, både förövare och offer. De höll låg profil och hjälpte till att bygga sitt nya hemland. Steget från trofast arbetare på dödsfabrik till vanlig fabrik tycks i vissa fall ha varit kort. Män som Demjanjuk som mördat tiotusentals barn, kvinnor och män, utfört oerhörda brott mot mänskligheten, men sedan levde lugna liv som kärleksfulla familjefäder.

 

Så vad har egentligen Polen för kritik mot denna historieskrivning? Landets premiärminister Mateusz Morawiecki, som tillhör högernationalistiska Lag och rättvisa, har gått ut och krävt att Netflix ska ändra de kartor i ”The devil next door” som placerar dödslägren Treblinka och Sobibor i Polen, eftersom landet då var ockuperat.

Blotta antydan om att förintelselägren också skulle vara ett polskt problem är känsligt. 2018 kom en lag som gör det straffbart att påstå att Polen deltog i förintelsen av judar.

Om streamingjätten kommer gå dem till mötes är i skrivande stund oklart. Men att Polens högsta ledare överhuvudtaget har åsikter om detaljer i en Netflix-serie säger en hel del om vår tid.

 

Uppdatering: Netflix har meddelat att de kommer lägga till en förklarande text till kartan där de påpekar att lägren låg i ett territorium som ockuperades av Nazityskland.

 

Jan Mottl.

Veckans…

…favorit. Älsklingsprogrammet ”Arvinge okänd” (SVT), som letar rätt på ättlingar till människor som vid sin död inte haft någon nära släkt, hade igår premiär för sin tredje säsong. Programmet öppnar varsamt dörren till de mest såriga familjerelationer och den djupaste ensamhet. Det här är berättelser som ger viss lindring, men egentligen aldrig några lyckliga slut. I första avsnittet handlar det om Jan Mottl som valt att testamentera sina tillgångar till hundar istället för sina barn.

 

Fab 5 har begett sig till Japan.

…mys. ”Queer Eye: We’re in Japan!” (Netflix) låter på pappret som en oblyg flirt mot den asiatiska marknaden. Men  ”Fab 5” är ingen vanlig makeover-serie, trots språkförbistring lyckas de att med värme skildra japansk kultur, hbtq-liv och kynne. Som vanligt är människorna som får hjälp av Bobby, Karamo, Jonathan, Tan och Antoni utvalda med fingertoppskänsla, från en äldre kvinna som sörjer sin döda syster till en man som aldrig vågat uttrycka känslor för sin fru.

 

 

”Nudes” på SVT Play.

…Norge. Alla som älskade ”Skam” bör ta en titt på norska ”Nudes” (SVT Play). Ungdomsserien följer tre tonåringars upplevelser när sexvideos och nakenbilder kommit på avvägar. Även om ämnet gränsar till uppfostrande Bullen-film lyckas public service-bolaget NRK återigen hålla sig på rätt sida om pekoralgränsen. Det här är nyanserat, inte alltid förutsägbart och väldigt angeläget.

 

Nyhetsankare Jarl Alfredius rapporterade om vapenstölden i Botkyrka.

…true crime. I en tid då alarmister framställer Sverige som raserat kan det vara intressant att kolla på dokumentärserien ”Militärligan” (SVT Play från natten mot söndag). På 90-talet satte en tidigare elitmilitär tillsammans med sin pappa, några bröder och polare igång en våldsam rånvåg med hjälp av kulsprutepistoler och automatkarbiner. Bland annat placerade de en bomb på Stockholms central som skadade en polis. Serien intervjuar flera offer som fortfarande lever med fysiska och mentala sår.