Mandelmanns marmelad bryter mot lagen

Uppdaterad 2017-03-11 | Publicerad 2017-03-03

Folkkära familjen Mandelmann har hamnat i blås­väder.

Gårdsbutikens finurliga etiketter på marmelad, salt och korv strider mot EU:s regler.

– Det känns så orättvist, säger Marie Mandelmann i en intervju med tidningen Land.

Det var vid en miljö- och livsmedelskontroll i höstas som kommunens inspektör upptäckte brister i Mandelmanns gårdsbutik. Vissa så allvarliga att familjen nu hotas av böter.

Dels saknades produktfaktablad till några varor, dels uppfyller deras etiketter på tre av de mest populära produkterna inte EU-standard.

”Överdrivet nitiskt”

Trots att innehållsdeklarationen tydligt anger vilka ingredienser som ingår anses namnen Lyckomarmelad, Flörtsalt och Trotjänarkorv vilseledande.

– Här försöker vi odla och producera mat som är så äkta ekologisk och av så hög kvalitet som möjligt och så anses vi vilseleda våra kunder, säger Marie Mandelmann i en intervju med Land.

Hon tycker att det är överdrivet nitiskt att förbjuda deras humoristiska produktnamn och påpekar att de inte säljs någon annanstans än på deras egen gård.

Måste stå på burken

Statsinspektör Lena Wallin på Livsmedelsverket förklarar att reglerna för livsmedelsmärkning är väldigt tydliga.

De delar in alla livsmedel i tre huvudgrupper: Föreskrivna, vedertagna och fantasinamn/varumärken.

Hårdast regler gäller för föreskrivna produkter som sylt, marmelad och juice där det är krav på att namnet innehåller de bär eller frukter som ingår. I det här fallet måste det alltså stå Tomatmarmelad på burken. Vill familjen sedan lägga till Lyckoröra eller något liknande på etiketten går det bra.

När det gäller saltet och korven kan namnen stå kvar, men någonstans måste­ det stå att det är örtsalt och fårkorv det är frågan om.

– Allt känns plötsligt bara så tråkigt, reglerna dödar kreativiteten för oss små tillverkare på landsbygden, säger hon vidare i intervjun och tycker att Livsmedelsverket borde stötta dem.

Stöttas av tittarna

I stället får de stöd från de många tittare som följt deras vedermödor på gården i TV4:s dokumentär­serie ”Mandelmanns gård”. Gården drivs som ett självförsörjande jord- och skogsbruk med trädgård och gårdsbutik med överskottet från sommarens tillverkning.

Följ ämnen i artikeln