Sanningen bakom succén ”Gold rush”

Kritiken mot populära Discovery-serien: ”Pinsamt”

1 av 7
TV

Fejkanklagelser. Djur dödades i onödan. Ilska mot serien.

Nöjesbladet gräver efter sanningarna om Discoverys succéprogram ”Gold rush”.


Björnen dödades i ”Gold rush”.
Foto: Discovery
Björnen dödades i ”Gold rush”.

Björn dödades i onödan: ”Smakade fantastiskt”

Realityserien ”Gold rush” hade premiär 2010 på Discovery Channel och kretsar kring gruvarbetare som under första säsongen reser till Alaska i jakten på guld. Senare har guldgrävarna grävt på platser som Guyana och Yukon i Kanada.

I ett av de tidiga avsnitten av ”Gold rush: Alaska” (som det hette då) dödade en gruvarbetare en björn i närheten av guldgrävarlägret.

En delstatlig myndighet (the state department of natural resources) konstaterade att dödandet av björnen var oberättigat. Detta trots att den som sköt hade vapenlicens. Enligt ett brev som myndigheten har skickat till gruvbolaget ska björnen inte ha varit samma djur som befann sig vid deras läger tidigare, och den befann sig inte heller vid deras läger när den dödades, rapporterade Anchorage Daily News 2010.

Guldgrävarna fick också instruktioner att vara mer försiktiga med förvaring av mat. Detta för att björnar inte ska lockas av lukten.

En talesperson för Discovery sa att kanalen räknar med att produktionsbolaget bakom programmet följer gällande regelverk.

Tv-tittarna fick se i programmet hur grahamskex lockade djuret.

– Den där björnen går inte mellan mig och min son. Det garanterar jag dig, sa en av seriens stjärnor Greg Remsburg.

Guldgrävaren Mike Halstead som tryckte av det dödande skottet.

Guldgrävaren Jack Hoffman kommenterade dödandet.

– Jag har ätit en massa björnkött i mitt liv, och jag tycker inte riktigt om det. Men den där smakade fantastiskt, säger Jack Hoffman, enligt tidningen The Oregonian.

Kerwin Krause, en geolog vid en myndighet, ansåg att det var en orealistisk skildring av faran med björnar.

Han var kritisk.

– Det såg överdrivet dramatiserat ut. Vid ett gruvläger, med höga ljud och stora generatorer så håller björnarna sig undan. Vanligtvis kommer de inte att störa dig. De får mycket mat. Det finns tonvis med fisk och bär som de kan äta, säger Krause.

Han oroade sig också för att guldgrävarna skildras som överdrivet framgångsrika, och att människor med ekonomiska problem från övriga USA ska dyka upp i Alaska.

– De flesta gruvarbetare tjänar inte pengar, fortsätter Krause.

2012 intervjuades Krause av sajten Adn.com. Han förklarade att efter varje avsnitt av serien brukade hans avdelning få ett samtal med fem minuters mellanrum från människor som vill komma till Alaska för att gräva efter guld.

– Sådana volymer är inte normala. Så här långt har vi fått 300 telefonsamtal. Vi berättar för folk att det inte finns några tillstånd tillgängliga just nu.

Krause har också bett myndighetspersonal att förbereda sig för en modern guldrush på grund av programmet.


Gold rush
Foto: Edward Gorsuch
Gold rush

Ilskan mot serien: ”Pinsamt”

Ledarskribenten för lokaltidningen Fairbanks Daily News-Miner (i Alaska) rasade mot serien ”Gold rush” när den spelades in i Alaska.

Den kallades för ”pinsam” och i åsiktsartikeln beskrevs en lättnad när gänget började spela in i kanadensiska Yukon istället för i Alaska.

Skribenten menade att Discovery skulle klandras för att marknadsföringen av sådant ”nonsens” eftersom det inte fanns tillräckliga likheter med modern gruvdrift i Alaska. Dessutom upplevde skribenten att gruvgänget såg ut att med uppsåt skapa farliga situationer för att programmet skulle bli mer dramatiskt.

”De slarvade ihop omständigheterna kring skjutandet av en björn”, skriver denna.

”Alaska behöver inte cowboys från Oregon som vilseleder resten av nationen. Yukon-territoriet kan få programmet. Lycka till med det”, avslutar ledarskribenten artikeln.

Samma tidning skrev 2010 hur guldgrävarna slarvade med att skaffa ett tillstånd som krävdes för att skydda fiskbeståndet. Produktionen skaffade inte dessa tillstånd förrän fiskemyndigheten gjorde en kontroll, rapporterar tidningen.

2017 granskades ett bolag kopplat till ”Gold rush” på nytt när det ska ha ägnat sig åt brytning vid en grusgrop i Colorado. Bakgrunden är att man ägnat sig åt verksamheten utan att ha tillstånd. Dessutom anklagades de för att ha fällt skog utan lov.

Anmälan gjordes av en 62-årig pensionär som inte tycker om programmet.

– De får ”Gold rush” att verka genuint. Men de lurar en massa folk. Jag skulle älska om programmet lades ned, säger han.

– Ifall de arbetar enligt tillståndet är det bra. Jag ska åka ut dit i sommar, ifall de fortsätter att jobba. Då tänker jag ordna fram flygbilder, säger pensionären till tidningen Denver Post.


James Harness.
Foto: Discovery
James Harness.

Anklagade för ”fejk” – före sin död

”Gold rush”-stjärnan James Harness dog 2014 efter en stroke.

Harness hade haft problem med fysiken under en längre tid, bland annat svåra ryggsmärtor efter en bilolycka. Enligt sajten TMZ var Harness beroende av smärtstillande läkemedel. Detta beroende ska ha bidragit till att han blev sparkad från Discovery-succén. Bland annat eftersom han inte har dykt upp på inspelningar.

Före sin död kritiserade han programmet öppet.

I en intervju, med lokaltidningen Oregon Bulletin, har Harness avfärdat att han fick sparken från ”Gold rush”. Han uttryckte också en oro över hur hans sorti skulle skildras.

– Det insinueras att Todd gav mig sparken, vilket aldrig hände. Det skildras hur han säger en kommentar som lyder ”jag antar att det är nu vi går skilda vägar”. Men jag syns inte i rutan. Jag är inte där, säger Harness.

Harness förklarade att han inte hade sett ett helt avsnitt sedan premiären eftersom avsnitten skiljer sig så starkt åt mellan verkligheten som han upplevde.

Han menade att klippningen förvanskar upplevelserna.

– Det är verkligen inte som jag minns det, och det förvränger mina minnen. Jag blir arg eftersom det är annorlunda än vad jag minns. De viktiga sakerna som borde ha varit med är inte det, säger Harness till tidningen.

– För varje 40 timmar av filmning så ser du två minuter av det. Och ibland är det just det viktiga som inte har kommit med, säger Harness.

Christo Doyle, en exekutiv producent för programmet, hävdade att storyn fångas och skildras 100 procent ärligt.

– Vi skriver inte manus. Vi är en ”fluga på väggen” och berättar historien som är där, säger producenten.

Harness utvecklade sina observationer från tiden i ”Gold rush”:

– Jag bryr mig inte om det är att någon faller eller att man är på väg att dö, de vill se det igen för att få två tagningar av det, säger han.

– Jag antar att det enda sättet att förbli vid sunt förnuft är att titta på det här som om jag är en betalt skådespelare som gör en roll i en serie, och om de väljer att göra mig till skurk så kan de klippa det så. Men det får mig att vakna till kring det faktum att det bara är underhållning och långt från verkligheten, fortsätter Harness.

2014 blev det klart att de två populära ”Gold rush”-profilerna ”Dakota” Fred Hurt och hans son Dustin inte längre skulle medverka i serien.

Även ”Dakota” Fred var kritisk när han gick vidare, och han avslöjade också några ”Gold rush”-hemligheter.

– Det var dags för mig att gå vidare till något mer realistiskt, och jag lämnade programmet på mina egna villkor, det är allt jag kan säga. Nu ska vi visa fler verkliga utflykter som jag och min son ska ta oss an, säger Dakota Fred, enligt sajten Deadline, i samband med att profilen skulle göra nya serien ”All that glitters”.

Dakota Fred diskuterade ”Gold rush”-seriens sanningshalt på sin verifierade Facebook-sida.

– Vår del av serien skulle jag säga är 80 procent ”the real deal”. De övriga 20 procent – vi väntar fortfarande på våra Oscarsnomineringar, skriver Dakota Fred.

Dakota Fred förklarar att filmteamet ställer frågor som de vill ha svar på.

– Det är deras agenda. Egentligen är det inte ett manus, men de vet i vilken riktning de vill gå, skriver han.

På sin Facebook-sida förklarar han också att det var de dåliga ersättningsnivåerna från produktionsbolaget och Discovery fick honom att vilja hoppa av.

– Ifall du vill ha en gruvarbetare ring mig. Ifall du vill ha en skådespelare så betala mig som om jag vore en, skriver Dakota Fred.

Dakota Fred konstaterar att fem medlemmar i hans grupp inte fick några pengar i ersättning. De fick nöja sig med sin andel av guldet som bröts.

– Jag underhåller miljoner av människor och använder mina egna resurser. Discovery får all vinst, skriver Dakota Fred.

Han förklarar att andra personer i ”Gold rush” får desto bättre betalt.


Parker Schnabel.
Foto: Discovery
Parker Schnabel.

Stjärnan drar in miljoner – och har skulder

En av stjärnorna i serien, Parker Schnabel, 22, tjänar miljoner på att gräva guld.

– Bara för att vi hittade guld för en miljon dollar betyder inte att jag är miljonär. Vi har stora utgifter, säger han i en intervju 2015.

Han förklarar att han har större skulder än vanliga 22-åringar.

– Vi har en bränsleräkning på 900 000 dollar, fortsätter han.

Han blev guldgrävare eftersom han inspirerades av sin farfar John Schnabel, som dog 2016, 96 år gammal.

Parker förklarar för People att han oroade sig för hur John Schnabels död skulle påverka honom psykiskt – särskilt på jobbet.

– Vi vet vad vi gör när det gäller att förflytta jord, men det psykiska spelet är omfattande inom vilket företag som helst. Det kan vara mentalt påfrestande. Han höll mig på rätt väg och jag tror att alla, inklusive jag själv, var oroad för hur det här skulle påverka mig i hur cool och balanserad jag skulle kunna vara, säger han.

Schnabel såg till att bearbeta dödsfallet genom att jobba.

– Vi återvände direkt till jobbet och det var vad jag ville. Jag ville inte ha tid att sitta och fundera på det. Bästa terapin jag kunde få var att återvända till jobbet, och att ha ett mål varje dag, säger han.

Han konstaterar att fansens stöd gjorde det lättare att bearbeta John Schnabels död.


FAKTA

Det här är ”Gold rush”

Realityserien ”Gold rush” följer tidigare arbetslösa män från delstaten Oregon i USA som tar sig norrut för att bli rika genom att gräva guld.

Gruppledaren Todd Hoffmans pappa Jack Hoffman försökte sig på samma sak för drygt två decennier sedan. I den andra säsongen introducerades fler grupper av gruvjobbare och konkurrensen mellan dem blev stenhård.

Nu har succéserien pågått i sju säsonger, och där bryter Hoffmans gäng guld i hemstaten.

Programmet har också vaskat fram stjärnan Parker Schnabel som istället för att börja på college, i säsong 4, använder sina pengar för att starta ett gruvprojekt i Klondike.