Broderns död raserade hela hennes familjeliv

avFrida Söderlund

”Bron”-stjärnan om det eviga mörkret efter tragedin: ”Allt var kaos”

1 av 3
Sofia Helin.

Hennes bror dog kort efter hennes födelse.

Tragedin lämnade skådespelerskan Sofia Helins familj i spillror.

– Allt var kaos i många år, säger hon i en intervju med norska Dagbladet.

"Bron"-skådespelerskan Sofia Helin, 41, var bara tio dagar gammal när hennes storebror blev påkörd. Brodern avled och familjen stod inför en svår tid efteråt.

– Du kanske kan föreställa dig vad en sådan händelse gör med en familj. Allt var kaos i många år efteråt, säger hon till norska Dagbladet.

Bröt käken

Hennes pappa var alkoholist och föräldrarna skilde sig när Sofia var fyra år gammal. Tjugo år senare hittade Sofia sin egen ventil: skådespeleriet och Teaterhögskolan. Men Sofia levde destruktivt, säger hon i intervjun.

Så kom olyckan.

Sofia Helin cyklade på Västerbron i Stockholm när någonting gick sönder och hon flög av. Skådespelerskan bröt käken och slog ut flera tänder. Kraschen blev hennes vändning och hon tog tag i sitt liv.

– Före olyckan drogs jag till det mörka och destruktiva. Jag tycker om att vara i det, tyckte att det gav livet äkthet. Nu blir det en emotionell krock när jag ska in i den mörka världen i "Bron" igen, säger hon till tidningen.

Tvungen att stänga av

2004 kom det stora genombrottet i Sverige med "Masjävlar". Guldbaggenomineringen var ett faktum, men rollen som Saga i "Bron" påverkade skådespelerskan mer än hon hade kunnat ana. Sofia Helin hade svårt att veta vem hon var och började därför prata med människor i sin närhet.

– Klarar du inte att komma ikapp är det lätt att hamna i ofas med sig själv. Till slut blev jag bara tvungen att stänga av, sluta göra intervjuer och försöka återfå balansen, säger hon till Dagbladet.