Här är 30 tv-serier du inte får missa

TV

Stilbildare, banbrytare, popkulturella fenomen och moderna svenska klassiker.
Här är 30 tv-serier från de senaste 30 åren – som du bör ha sett innan du fyller 30.

Game of thrones.
Game of thrones.

1. Game of thrones (2011-)

Lika bra att börja här, i dagslägets största, bästa och vackraste seriebjässe. Den som inte har sett HBO:s muskulösaste serie någonsin är helt enkelt inte i synk med sin samtid. Och då menar jag inte på ett karaktärsstarkt våga stå emot grupptrycket-sätt utan på ett bara hopplöst sätt.
Är fantasy inte för dig? Har du svårt för drakar och demoner och folk som lajvar medeltid?
Det har inte med saken att göra i det här fallet, för det snuskiga, våldsamma, enormt raffinerade skrytbygget "Game of thrones" är större än sin genre, och den glänsande kronan längst upp på toppen av det som kallas peak tv.

2. Sopranos (1999-2007)

Sopranos.
Sopranos.

David Chase maffiadrama med en gloriös James Gandolfini i rollen som den New Jersey-baserade gangstern och familjefadern Tony Soprano tronar, med all rätt, ofta överst på listor över tidernas bästa tv-serier. Och "Sopranos" blev dessutom det definitiva startskottet på tv:s rådande guldålder. En milstolpe som revalverade hela begreppet tv-serie.
Det finns, kort sagt, ett före och ett efter "Sopranos". Och utan den stilbildande antihjälten Tony Soprano, vem vet om vi hade fått se vare sig Don Draper, Walter White, Dexter Morgan, Jack Bauer, Gemma Teller Morrow eller Gregory House.

3. Seinfeld (1989-1998)

ÅLDRATS SOM ETT FINT VIN.  Det finns många tv-serier värda att titta på. Nöjesbladets Karolina Fjellborg har listat  de 30 du absolut inte får missa – en av  dem är Seinfeld. ”Alla tiders bästa sitcom”, ­skriver hon.
ÅLDRATS SOM ETT FINT VIN. Det finns många tv-serier värda att titta på. Nöjesbladets Karolina Fjellborg har listat de 30 du absolut inte får missa – en av dem är Seinfeld. ”Alla tiders bästa sitcom”, ­skriver hon.

Alla tiders bästa sitcom, om fyra självupptagna, neurotiska och taktlösa vänner i New York, kom att definiera mer eller mindre hela 90-talet med sin ironiska kärna, som bestod av ett enda stort "ingenting".
"Seinfeld" har dessutom, till skillnad från många av sina jämnåriga genrekamrater, åldrats som ett fint vin, och fortsätter att influera komediserier än i dag.
Värt att notera är förstås också att Julia Louis-Dreyfus, som spelade den härligt arroganta Elaine Benes, i dag har ännu en ikonisk komediroll under bältet. Alltså den som den ännu mer arroganta och helt hopplösa politikern Selina Meyer i 10-talets roligaste serie; HBO:s satiriska mästerverk "Veep".

4. Twin Peaks (1990-1991)

Twin Peaks.
Twin Peaks.

Att se Mark Frosts and David Lynch besynnerliga, legendomspunna och enormt inflytelserika småstadsmysterium för första gången i dag kan förmodligen aldrig bli samma sak som det var för oss som var med när det begav sig. Som totalknockades och fullkomligt slukades av älskade, galna, förryckta, suggestiva "Twin Peaks".
Men att inte ha sett "Twin Peaks", från start till (rörigt) mål, är mer eller mindre att vara helt historielös i seriesammanhang.
Så essentiell för så mycket av det som kom sedan var faktiskt den här serien.
Och den 22 maj kommer den tillbaka. Rysningar.

5. Lost (2004-2010)

Lost.
Lost.

00-talet var en bra tid för spänningsserier. "24" var en höjdare. "Prison break" en annan. Men mest spännande av dem alla var den här svårt beroendeframkallande historien om en grupp flygplanskraschöverlevare på en mycket märklig tropisk ö.
Många efterapare följde, men än i dag har ingen lyckats återskapa mysteriemagin som var "Lost".

6. Vänner (1994-2004)

Vänner.
Vänner.

Om "Seinfeld" var 90-talets bästa sitcom, var "Vänner" – om de sex vännerna Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler och Ross i New York – den mest älskvärda. En sorts lägereldskomedi, som man såg i grupp i studentbostäder och schemalade saker runt, eftersom ingen någonsin ville missa ett avsnitt.
Och var det någon frisör på den här tiden som inte fick en bild på Jennifer Aniston i handen följd av frågan om de kunde fixa "en Rachel"?
Det är talande för den här seriens storlek att vi fortfarande väntar på den reunionfilm som, låt oss inse det, förmodligen aldrig kommer.

7. Breaking bad (2008-2013)

Breaking bad.
Breaking bad.

Har ni hört den om kemiläraren som fick cancer och började koka metamfetamin tillsammans med en strulig före detta elev, för att ha någonting att lämna efter sig till sin familj? Och sedan fick storhetsvansinne och föll rakt ner i en becksvart moralisk avgrund?
Ja, det är klart att du har – men har du sett den? Om inte är tiden nu.
"Breaking bad" är ett av tv-historiens mest förnämliga storverk. Och till skillnad från vad många (som kanske bara inte kan erkänna att de var lite sena med att upptäcka den här diamanten) påstår, tar det inte alls ett par säsonger innan serien blir riktigt bra.
Den är dynamit från start.

8. The wire (2002-2008)

The wire.
The wire.

David Simon har ett imponerande cv, men Baltimore-odyssén "The wire" är förstås hans magnum opus. En komplex, überrealistisk och högintelligent skildring av det fruktlösa kriget mot narkotikan och av en stad, dess olika institutioner och dess elaka, socioekonomiskt miserabla gator.
Fem säsonger, där kvaliteten kulminerar i den fjärde.

9. Simpsons (1989-)

Simpsons.
Simpsons.

D-oh! Rimligtvis har ingen människa i den fria världen missat den här animerade evighetsmaskinen om den gula familjen Simpson, som sedan 2009 är den manusbundna primetime-serie som har rullat längst i USA – och såklart är fröet som de senaste decenniernas många andra animerade serier för vuxna har sprungit ur.
Men att inte nämna den vore ju ändå tjänstefel.

10. Solsidan (2010-2015)

Solsidan.
Solsidan.

Antalet minnesvärda svenska tv-serier som Felix Herngren på ett eller annat sätt har varit inblandad i är imponerande. Tänk "Smash", "Pentagon", "Ulveson och Herngren", "Torpederna" och nu senast "Bonusfamiljen". Men "Solsidan" – som landade med ett brak som en omedelbar klassiker om den navelskådande, prylfixerade och statusbesatta svenska välmående medelklassen – är den främsta av dem alla.
Snart kommer biofilmen – och den lär välta biograferna.

11. Bron (2011-)

Bron.
Bron.

Kriminalserier är inte bara svenska folkets kollektiva besatthet, utan även den genre som de skandinaviska länderna kan konkurrera med på en internationell arena. Och ingen svensk serie har ridit snyggare och mer framgångsrikt på Nordic noir-vågen än Hans Rosenfeldts (förvisso till hälften danska) kriminalare om den mänskliga fyrkanten Saga Norén (Sofia Helin) på länskrim Malmö och hennes manliga kollegor (Kim Bodnia/Thure Lindhardt) på andra sidan bron.

12. Six feet under (2001-2005)

Six feet under.
Six feet under.

Innan Alan Ball orsakade vampyrhysteri med HBO-serien "True blood", skapade han i prestigedramats gryning den här eleganten för samma tv-bolag, om Los Angeles-familjen Fisher, som driver en begravningsbyrå.
"Six feet under" är både mästarklassen i dysfunktionellt familjedrama, och en klarsynt meditation över döden och allt som hör till den, med minst en hädangång per avsnitt.
Fem säsonger, som höll exceptionell kvalitet, från det perfekta pilotavsnittet som fick en att falla som en fura, till en av tv-historiens allra finaste finaler.

13. The office (2001-2003)

The office.
The office.

Ricky Gervais och Stephen Merchant var inte på något sätt först på fejkdokumentär-bollen, men med kontorskomedin "The office" sparkade de in den helt rätt i tiden, då dokusåpan var i sin ungdom. En ny typ av oförblommerad narcissism, desperation efter kändisskap och tv-sända självbedrägerier hade börjat bre ut sig, och Gervais odrägliga kontorschef David Brent var det perfekta förkroppsligandet av detta.
"The office" blev sedermera en internationell franchise, och inspirerade till fler mockumentära höjdare som "The comeback", "Parks and recreation" och "Modern family".
Nämnas i samma andetag som "The office" ska förstås också Larry Davids samtida "Curb your enthusiasm", som även den var en fulländad så kallade cringe-komedi, där egoism, social klumpighet och allmän pinsamhet är utmärkande drag.

14. Mitt så kallade liv (1994-1995)

Jared Leto i Mitt så kallade liv.
Jared Leto i Mitt så kallade liv.

Den senaste tidens "Skam"-hausse jämförs kanske bäst med den kring "Beverly Hills" i början av 90-talet. Vi var som galna i Brenda, Brandon, Kelly, Steve, Dylan, David och Andrea. Men efter att par år av Aaron Spellings moraliserande, dök den här pärlan upp som motgift under grunge-eran. För att sedan, tyvärr, försvinna lika snabbt igen.
"Mitt så kallade liv" – med en ung Claire Danes som den tonårsångestiga Angela Chase och Jared Leto som hennes kärleksintresse Jordan Catalano – blev bara en säsong gammal. Men den står fortfarande stadigt som ungdomsserien alla andra mäts mot.
Fler tonårstitlar det hör till allmänbildningen att se är Paul Feigs "Nollor och nördar", brittiska "Skins" och svenska "Glappet".

15. Svenska hjärtan (1987-1998)

Svenska hjärtan.
Svenska hjärtan.

Den tjugo-/trettionågonting som vill få en inblick i hur livet för hens föräldrar tedde sig på 80- och 90-talen, ser med fördel Carin Mannheimers vardagsrealistiska uppgörelse med det svenska medelklasslivet som det såg ut då. Om en grupp medelålders människor i en helt vanlig svensk radhuslänga, där fasaderna är fina men det pyr innanför väggarna och kokar i brösten.
Alla fyra säsonger finns att se på SVT:s Öppet arkiv.

16. Sex and the city (1998-2004)

Sex and the city.
Sex and the city.

Feministisk? Antifeministisk? Postfeministisk? Ytlig, materialistisk och fixerad vid sina huvudpersoners relationer med män? Eller en serie om självständiga, sexuellt frigjorda kvinnor som har råd att köpa sina egna förbaskat dyra skor?
Meningarna om "Sex and the citys" roll i popkulturen och eventuellt bra eller eventuellt dåliga inflytande på unga kvinnor gick isär från början, och fortsätter att spreta än i dag – men klart är att få lämnades oberörda. Serien skildrade kvinnlig vänskap på ett nytt sätt, var storstadseskapism för massorna, och släppte lös tre aviga hjältinnetyper (den välartade och pryda romantikern Charlotte icke inräknad) vi inte hade blivit bortskämda med tidigare.
Dessutom var "Sex and the city" definitivt delaktig i etablerandet av HBO som en superstjärna på tv-himlen. Även om det främst är "Sopranos" som brukar få kredden för det.

17. Girls (2012-2017)

Girls.
Girls.

Precis som "Sex and the city" har "Girls" debatterats på längden och tvären. Men det är bara ett bevis för hur banbrytande, unik och ja, välbehövd Lena Dunhams serie om fyra självupptagna, sexuellt förvirrade, bortskämda, besvärliga, ibland elaka och ofta jobbiga unga kvinnor i New York faktiskt var.
"Girls" gav oss en sorts skitig ärlighet kring modern kvinnlighet och svajig vänskap som vi aldrig tidigare skådat, och är en av de serier som i retrospektiv kommer att definiera 10-talet, var så säkra.

18. Queer as folk (1999-2000)

Queer as folk.
Queer as folk.

Tre unga homosexuella män i Manchester (varav en spelades av "Sons of Anarchys" Charlie Hunnam). Sex, droger och dekadens.
Ingen big deal i dag, men 1999 var Russell T Davies "Queer as folk" banbrytande, och än i dag får den nog anses vara tidernas viktigaste, djärvaste HBTQ-serie.
(Bäst i dagsläget är förstås "Transparent".)

19. True detective (2014-)

True detective.
True detective.

Säsong två kan du både ha och vara utan, men den första säsongen av Nic Pizzolattos "True detecive", som blev ett popkulturellt fenomen och en internationell besatthet på rekordtid, var verkligen ett sant mästerverk. En hypnotisk, poetisk och sydstatsgotisk nedstigning ner i träskmarker, mörker och ondska. Visuellt magnetisk och med första klassens filmstjärneglans från Matthew McConaughey och Woody Harrelson.

20. Oz (1997-2003)

Oz.
Oz.

Långt före "Orange is the new black" fanns "Oz". Tom Fontanas brutala, explicita, homoerotiska och klaustrofobiska fängelseskildring, som redan 1997 markerade starten för HBO:s långa styre som herre på tv-dramatäppan, och på många sätt lade grunden för dagens prestigeserier.

21. Brottet (2007-2012)

Brottet.
Brottet.

Alla ville veta var kriminalkommissarie Sarah Lund (Sofie Gråbøl) hade köpt sin tröja, när "Brottet" ("Forbrydelsen"/"The killing") drog fram över kriminaldramavärlden. Serien som inte bara satte i gång den smått lavinartade Nordic noir-vågen, utan även lade grunden för vår fortfarande pågående, lite underdåniga kärleksaffär med den danska tv-dramatiken.

22. NileCity 105,6 (1995)

NileCity.
NileCity.

Vill du få en snabb lektion i den ironiska generationens 90-talshumor? Killinggängets bisarra komedi – om hur den girige Percy Nilegård (Johan Rheborg) försöker driva en radiokanal på en brandstation där den kiltklädde sextrakasseraren Greger Hawkwind (Robert Gustafsson) chefar över ett gäng barbröstade brandmän – är serien som kapslar in tidsandan perfekt.
Sedan fortsätter du förslagsvis med "Percy tårar" från året därpå.

23. Arkiv X (1993-2002, 2016-)

Arkiv X.
Arkiv X.

Jag var personligen inte en slavisk följare, men Chris Carters ikoniska sci-fi-serie går helt enkelt inte att utesluta på en sådan här lista. Kulten kring serien var enorm, Gillian Andersons Dana Scully lämnade ett avsevärt arv efter sig i de starka kvinnliga karaktärernas klubb, och listan på efterföljande serier som "Arkiv X" har influerat är lång.

24. Mad men (2007-2015)

Elisabeth Moss i Mad Men.
Elisabeth Moss i Mad Men.

En av alla tiders stiligaste. "Mad mens" rökande, krökande, identitetskrisande och runtknullande manschauvinister – och såklart de ståndaktiga hjältinnorna Peggy och Joan – tog oss med på en oförglömlig, smått alkoholiserad, gravt sexistisk, både mörk och humoristisk, för att inte tala om vansinnigt välekiperad, resa genom en tjusande reklambransch och hela det föränderliga amerikanska 60-talet.
Och "Mad mens" kanske allra finaste trick var att hålla upp en backspegel på ett sätt som inte bara fick oss att förfasas och fascineras över hur saker och ting såg ut då, utan även fundera på hur vi egentligen har det i dag.

25. Roseanne (1988-1997)

Roseanne.
Roseanne.

80- och 90-talen var en framgångsrik tid för den traditionella familjesitcomen. Men medan många av de stora serierna i genren höll sig på sockersött territorium, med pekpinnar, präktighet och familjevärderingar i 100 procent ylle, stack arbetarklasskildringen "Roseanne" ut, genom att ta sig an tyngre, mer provocerande teman. Som feminism, fattigdom, missbruk, tonårsgraviditeter, övervikt, homosexuellas rättigheter, kvinnomisshandel och abort.

26. Arrested development (2003-2006, 2013-)

Arrested development.
Arrested development.

Den galna, totalt dysfunktionella, före detta välbärgade familjen Bluths öden och äventyr skildras i den här kultiga komedin av Mitchell Hurwitz. En sorts föregångare till rappa, skruvade serier som "30 Rock", "Community" och "Unbreakable Kimmy Schmidt", där du alltid riskerar att missa ett skämt när du blinkar.
"Arrested development" stektes av Fox efter tre säsonger, och är en av de serier som hamnar på precis alla "serier som lades ner för tidigt"-listor. Men Netflix skakade liv i den 2013, och en femte säsong är troligtvis/förhoppningsvis under produktion.

27. House of cards (2013-)

House of cards.
House of cards.

Netflix har spottat ur sig många fina serier de senaste åren – men den här politiska thrillern om den machiavelliske Frank Underwood (Kevin Spacey) och hans tillika kalkylerande hustru Claire (Robin Wright) får ändå anses vara flaggskeppsserien framför alla andra. Den som satte fart på streamingjättens jakt på totalt världsherravälde, tog in de webbaserade serierna på de finaste tv-prisgalorna, och på allvar satte binge-watching-bollen i rullning.

28. The walking dead (2010-)

The walking dead.
The walking dead.

Bara den största, bästa, mest påkostade skräckserien någonsin. Zombiekavalkaden "The walking dead" må ha sina transportsträckor, och göra sina övertramp, men på det stora hela är den ett mardrömsmästerverk, som balanserar ultravåld med insikter i gruppdynamik och det mänskliga psyket, och håller ihop det hela med karaktärer man är investerad i.

29. Deadwood (2004-2006)

Deadwood.
Deadwood.

Om "Arrested development" var en serie som lades ner för tidigt, är David Milch exceptionella HBO-västern en annan. Som tyvärr inte har fått en andra chans. "Deadwood" utspelar sig i 1870-talets South Dakota, bland lera, guldgrävare, revolvermän, smuts, sheriffer, grisar och prostituerade, och har en helt unik look och atmosfär. För att inte tala om ett språkbruk som verkligen gör intryck.
De som har räknat hävdar att ordet "fuck" används 43 gånger i seriens första timme, och 2 980 gånger allt som allt. Vilket tydligen innebär 1,56 "fuck" per minut.

30. Torka aldrig tårar utan handskar (2012)

Torka aldrig tårar utan handskar.
Torka aldrig tårar utan handskar.

Jag kan inte minnas att någon annan svensk serie har drabbat mig så hårt som Simon Kaijsers och Jonas Gardells filmatisering av Gardells romansvit om 1980-talets aidsepidemi. Tre förkrossande sorgliga avsnitt om hur homosexuella män tynar bort och dör, en efter en, medan omvärlden är antingen tyst eller klandrande.

▪▪ Har jag missat något viktigt? Ja, såklart jag har, men 30 platser lämnar inte rum för allt som är viktigt och bra.
Värst, tycker jag själv, är att "Veep", "Lasermannen" och "The Americans" inte fick plats på listan.

▪▪ Här är tio tv-serier du inte vill missa i maj!