De sexistiska skämten slinker okritiskt igenom i TV 4-myset

UNDER BÄLTET. Simon Skölds fysiska företräden står i centrum i ”Tillsammans med Strömstedts”.

Kända par myser med andra kända par.

Det enda ”Tillsammans med Strömstedts” gräver djupt ned i är Simon Skölds småbyxa.

Alla är väl intresserade av relationer, många dessutom nyfikna på kändisars privatliv. TV4 slår två flugor i en smäll med ”Tillsammans med Strömstedts” där Jenny och Niklas Strömstedt hänger hos andra kändispar, frågar ut dem om deras relationer och ”analyserar” dem i sin egen, naturligtvis iscensatta, ”parterapi”.

I förra säsongen berättade Helena Bergström och Colin Nutley om dödsångest, Mikael Persbrandt och Sanna Lundell om sitt första möte i en buske och Lena Olin erkände sina kluvna känslor inför Lasse Hallströms tidigare barn, vilket i praktiken fick honom att välja henne före dem. Kuriosa för kändiskonnässörer och existentiella ödesval, allt under en TV4-glättig mysfilt.

 

Nu är det dags för en ny uppsättning par, några med relationer som redan tröskats i andra dokumentärer (Lars Lerin och Junior), realityserier (Anders Bagge och Johanna Lind) eller sociala medier (Camilla Läckberg och Simon Sköld). Andra har varit mer privata, som Peter Forsberg och Nicole Nordin, Jakob Eklund och Marie Richardsson eller Björn och Margareta Ranelid (där åtminstone den senare hållit låg profil).

I första avsnittet hälsar Strömstedts på Läckberg och Sköld i deras stora lägenhet i Stockholm och ännu större strandhus utanför Norrtälje. Tack vare att de lindar in frågan om att hon är 13 år äldre än honom i att ”alla andra” är fixerade vid det och har fördomar kan de ägna en stor del av programmet åt att tala om just – åldersskillnaden.

 

Mitt bland kärleksbetygelser och gulliga serenader (Simon och Niklas sjunger Ronan Keatings ostiga ballad ”When you say nothing at all” till sina kvinnor) som kräver soffans största skämskudde finns det en skavande, ska vi säga anakonda snarare än elefant, i rummet. Nämligen den skämtsamt sexistiska följetong som genomsyrar programmet ända ifrån början; ska Jenny Strömstedt våga fråga Sköld om storleken på hans könsorgan?

Läckberg börjar genom att retsamt visa upp sin födelsedagspresent till maken, en bok med titeln ”How to live with a huge penis”, som Sköld stolt erbjuder herr Strömstedt att få låna. Rimligt nog reagerar han bara avmätt förbryllat. Mot slutet tar Jenny Strömstedt generat tag i saken:

– I MMA-kretsar går du under smeknamnet ”anakondan”, vill du kommentera det?

 

Ridå. Allt är naturligtvis först och främst provocerande fånigt. Men frågan är också hur vi hade reagerat om rollerna vore ombytta. Om en rik, känd man gjort liknande antydningar om sin ekonomiskt ojämlika frus kropp?

Det vore minst lika fånigt att utmåla Sköld som ett offer här, han verkar stormtrivas med jargongen. Paret intygar dessutom att den ekonomiska obalansen mellan dem inte är ett problem, båda tjänar trots allt egna pengar. Ändå går det inte att komma undan att objektifieringen helt okritiskt slinker igenom.

Att sexismen känns okej att skämtas bort är samtidigt ett tecken på att vi fortfarande inte tar de män som, till skillnad från Sköld, känner obehag över att få sina fysiska företräden värderade på särskilt stort allvar.

 

”Shirkers”.

Veckans...

… dokumentär. I ”Shirkers” (Netflix) berättar regissören Sandi Tan om sin uppväxt i ett strängt Singa­pore, där hon hittar gemenskap i ett gäng filmskapande outsiders. Som tonåring gör hon sin debutfilm med hjälp av den excentriske, medelålders amerikanen Georges Cardona som sedan försvinner med materialet. Med hjälp av de nu återfunna filmerna gör Tan en stämningsfull, sorglig och mångbottnad djupdykning i den komplexa tonårstiden.

 

André Pops.

… sport. Den mörka årstidens största tröst har under många år varit ”Vinterstudion” (SVT). På lördag morgon gör André Pops comeback i myssoffan för lite uppladdning i Bruksvallarna inför världscuppremiären i längdskidor nästa vecka.

 

”Livet på Dramaten”.

… finreality. ”Livet på Dramaten” (SVT) följer arbetet på nationalscenen, genom repetitioner och reflektioner över hur teatern som arbetsplats förändrats. Det är befriande att få en annan, mer jordnära, bild av den så mytomspunna institutionen.

 

… musikdokumentär. Missa inte serien ”ReMastered” på Netflix som skildrar några musikhistoriskt omvälvande händelser. Hittills finns två delar ute: ”Who shot the sheriff?” om mordförsöket på Bob Marley och de våldsamma politiska motsättningar på Jamaica som låg bakom och ”Tricky Dick and the man in black” om när Richard Nixon bjöd in Johnny Cash till Vita huset.

 

… uppmaning. Till alla kanaler att snarast köpa in Peter Jacksons omtalade ”They shall not grow old” (BBC), där han med hjälp av färglagda arkivbilder, ljud skapat via läppläsning och mängder av vittnesmål väcker upp första världskriget ur historiens svartvita glömska. Den är en lerig, grafiskt våldsam och oväntat stark upplevelse.

 

...avslöjande. Det börjar närma sig så sakteliga, nästa års tv-höjdpunkt, sista säsongen av ”Game of thrones” (HBO Nordic). I veckan blev det offentligt att den får premiär någon gång i april. Nu kan vintern gärna få komma – och gå.