Här svälter Mika – ner till 42 kilo

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-29

Anorexiläkare varnar: Det är medicinskt farligt

EL NIDO. Hon var underviktig och kollapsade redan första veckan på ”Robinson”-ön.

Nu riktas hård kritik mot TV4 som låter Mika Svensson svälta till extrema nivåer.

– När går de in och avbryter en sådan här medicinsk farlig situation? säger Anna-Maria af Sandeberg, chefsöverläkare för ätstörningar.

Mika Svensson gick ner flera kilo under ”Robinson” och vägde till slut bara 42 kilo. ”Det är klart att jag blev trött och jättesvag, men det var inte jobbigare för mig än för någon annan”, säger hon.

Mika Svensson, 26, vägde 50 kilo när hon kom till ”Robinson”-ön. Med sina 168 centimeter är det 17,7 i BMI (body mass index) och hon klassas som underviktig.

– Då hade jag ändå ätit upp mig inför programmet. Jag har alltid varit smal, det ligger i släkten, säger hon.

Och att vara utan mat i träsket gjorde inte saken bättre. På första örådet svimmade hon efter att kärleken Michel Berenji, 39, röstats ut, och hon fick tas om hand av läkare.

– Det var nog en kombination av att jag var helt förstörd och av att jag inte hade ätit något, sa hon då.

Chefsöverläkare Anna-Maria af Sandeberg

Anna-Maria af Sandeberg, chefsöverläkare på centrum för ätstörningar i Stockholm, reagerar starkt på att den smala deltagaren har fått passera TV4:s hälsokontroller.

”När avbryter de?”

– BMI-gränsen för anorexia ligger ungefär på 17,5. Finns det inga läkare i urvalsprocessen till ”Robinson”? Det är anmärkningsvärt att hon får åka dit när hon har så lågt BMI, säger hon.

När Mika Svensson återvänder från ön har hon tappat åtta kilo och väger endast 42 kilo.

– Det är 14,9 i BMI, det låter oerhört allvarligt. Jag funderar på vad programledningen tycker att de har för ansvar? Och när går de in och avbryter en sådan här medicinsk farlig situation? säger af Sandeberg.

Mika själv menar att det snarare var en tillgång i överlevnadssåpan att vara ”en smalis”.

– Jag tycker att jag var den som klarade mig bäst, min lilla kropp behöver inte lika mycket energi som de andras. Det är klart att jag blev trött och jättesvag, men det var inte jobbigare för mig än för någon annan, säger hon.

Liksom många andra deltagare har magen varit i uppror sedan hemkomsten från tv-inspelningen.

– Magen fungerar fortfarande på sämstanivå. Det är så sjukt, men jag har inte lyckats gå upp så mycket i vikt efter ”Robinson” trots att jag äter som en karl. Jag har varit hos läkaren och hoppas att det inte är en amöba eller något, säger Mika.

”Risk få ätstörning”

Anna-Maria af Sandeberg är inte förvånad över att ”Robinson”-deltagarna drabbas av viktproblem efter självsvälten.

– Det är svårt att gå upp i vikt. Man måste äta mer än vad man normalt äter för att hålla en normal vikt. Och det finns alltid risk att man faktiskt utvecklar en ätstörning utan att man hade det från början, säger hon.

Själv har af Sandeberg inte sett något avsnitt och tänker inte göra det heller.

– Jag lockas inte av den här säsongen för det känns inget bra. Det är anmärkningsvärt att det är tongivande i programmet att man ska vara helt utan mat, då tycker jag att TV4 är ute på lite farlig väg.

Undersöks av läkare

Nygren.

Martin Nygren, exekutiv producent på TV4, försvarar produktionen.

– I urvalsprocessen undersöks deltagarna av läkare och psykolog. Säger någon nej så är det slutdiskuterat, läkarens ord är lag. Under tävlingens gång har vi dagliga undersökningar av deltagarna fysiskt och psykiskt. Finns det misstankar om anorexi så tar psykologen upp den frågan, säger han.

Robinson -
tv4.se

Följ ämnen i artikeln