Så ska festivalen motverka sexbrott

Publicerad 2016-08-13

We are Sthlm: ”Vi måste prata om det”

Kameraövervakning, extra belysning och en vilja att prata om det.

Så ska ungdomsfestivalen ”We are Sthlm” motverka sexuella ofredanden och andra brott.
– Sexualbrott är förknippade med skam och mörkertal. Därför är det extra viktigt att besökarna vet att vi på festivalen vet att det här är ett problem, säger Eva Widgren projektchef för festivalen.

Årets upplaga av ungdomsfestivalen ”We are Sthlm” pågår i Kungsträdgården under fem dagar mellan den 16-20 augusti. Veckan inleds med Rockbjörnen, Aftonbladets musikpris.

Under sommaren har en mängd sexualbrott och flera våldtäkter anmälts på festivaler runt om i Sverige. Förra året drabbades också ”We are Sthlm" för flera fall av sexuella  trakasserier.

Inför årets festival har Stockholms stad, som arrangerar festivalen, vidtagit flera åtgärder.

Fler poliser, ordningsvakter och trygghetsvärdar finns på plats.

Dessutom har belysningen i området förbättrats samtidigt som kameraövervakning införts.

Aftonbladet finns på plats under hela festivalen genom satsningen #inteensam som uppmärksammar kvinnors utsatthet och att många drabbas av sexuella trakasserier. Medarbetare på Aftonbladet kommer också  finnas i publiken under Rockbjörnen för att skapa trygghet.

Viktigt att inte dölja problemet

Eva Widgren poängterar hur viktigt det är att prata om att sexualbrott förekommer.
– Sexualbrott är förknippat med skam och mörkertal. Därför är det extra viktigt att besökarna vet att vi på festivalen vet att det här är ett problem. Det är ingenting vi försöker dölja på något sätt.

Går det att få en helt trygg festival?
– Nej. Alla problem som finns i samhället finns också på en festival. Det går inte att stoppa. Det går att vara förberedd och att uppmana alla som kommer att vara uppmärksamma och hjälpas åt. Vi måste tillsammans skapa en trygg festival. Vi tror att anmälningarna av sexualbrott kommer att gå upp, eftersom det skrivits mycket om det i media och diskuterats mer under det här året jämfört med förra året.

Finns det någon åldersgräns på festivalen?
– Nej. Programmet är gjort för tonåringar. Men kvällstid riktar vi oss till de över 15 år. Har man yngre barn än 15 år tycker vi att det är jättebra om en vuxen eller ett äldre syskon följer med, säger Eva Widgren.