Metallica-stjärnan: ”Som dansk är det här priset extra speciellt”

”Hamna i samma sällskap som de legendarer som mottagit det före oss, är en stor ära”

Uppdaterad 2018-05-08 | Publicerad 2018-02-14

Förra året prisades Sting och jazzmusikern Wayne Shorter.

I år tilldelas Polarpriset Metallica.

– Att få det här fantastiska priset, och hamna i samma sällskap som de legendarer som mottagit det före oss, är en stor ära, säger trummisen Lars Ulrich till Nöjesbladet.

Metallica bildades 1981 i Los Angeles av dansken Lars Ulrich och amerikanen James Hetfield.

Sedan dess har bandet sålt över 100 miljoner album, turnerat jorden runt och valdes 2009 in i Rock and Roll Hall of Fame.

Metallica räknas också som ett av de mest inflytelserika banden i sin metal-genre.

Framgångarna är många – men Polarpriset kom som en total överraskning för bandmedlemmarna Kirk Hammett (gitarr), Robert Trujillo (bas), Lars Ulrich (trummor) och James Hetfield (sång).

– Vet du vad? Det känns riktigt häftigt! Särskilt som vi bara är ett gäng ungtuppar i början av vår karriär, skojar Lars Ulrich glatt.

– Nej, det känns verkligen fantastiskt. Att få det här fantastiska priset, och hamna i samma sällskap som de legendarer som mottagit det före oss, är en stor ära.

”Oväntat”

Beskedet kom för ett par veckor sedan. Bandet hade ännu inte avslutat sin långa julledighet, när mejlet plötsligt damp ner.

– Det var oväntat, för att vara helt ärlig. Vi valdes in i Rock and Roll Hall of Fame för några år sedan, vilket också kanske kändes lite tidigt på ett sätt, men vi känner oss verkligen hedrade att få representera rockmusiken på det här sättet. Det är fin uppskattning på vad Metallica har gjort, samtidigt som vi känner att det är nu vi är på topp och ser fram emot allt vi har framför oss.

Metallica befinner sig för tillfället på turné. I maj spelar de i Sverige – och Lars Ulrich ser fram emot bonusbesöket den 14 juni, då han och Robert Trujillo tar emot priset från Kungens hand under en ceremoni på Grand Hôtel i Stockholm.

– Nu får jag tre dagar i Stockholm i maj och tre dagar i juni. Stockholm kommer tröttna på mig!, säger han och skrattar till.

– Det är inte som att Stockholm inte är trevligt eller mysigt på vintern, men att få uppleva nordiska solljuset 24 timmar om dygnet är magiskt. Sedan är det ju också häftigt med tanke på att jag är dansk och det här är en svensk grej. Sverige har haft en otrolig musikutveckling, med Abba och allt vad de gjorde under 1970- och 1980-talet, mer än Danmark. Jag växte upp i Köpenhamn med svenska tv-kanaler, tog färjan till Malmö och gick på konserter och Folkets park. Jag har ett långt förhållande med Sverige. Som dansk är det här extra speciellt och jag kan garantera att jag ser fram emot att få vara en del av allting.

Prissumman är en miljon svenska kronor. Vad ska ni göra med pengarna?

– Så långt har vi inte kommit än, men vi är stolta över det faktum att vi har startat vår fond (All within my hands foundation, reds. anm) och jobbar bland annat med matbanker och lokala härbärgen i varje land vi turnerar i. De senaste månaderna har vi donerat pengar till katastrofhjälpmedel och min gissning är att pengarna kommer gå till fonden, men det kommer vi sitta ner med vår styrelse och ta ett aktivt och seriöst beslut kring.

Förutom Polarpriset är Metallica aktuella med turnén ”WorldWired Tour”, som följer släppet av succéalbumet ”Hardwired... To Self-Destruct” i höstas. De spelar på Globen den 5 och 7 maj.

– Vi började precis turnera igen efter några månaders ledighet. Våra axlar är lite ömma, men det är skönt att vara igång och svetta bort lite av risgrynsgröten och julpuddingen.

Polarpriset 2018 tilldelas även The Afghanistan National Institute Of Music (ANIM).

Prismotivering för Metallica:

”Polar Music Prize 2018 tilldelas den amerikanska gruppen Metallica.

Inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig. Genom virtuost ensemblespel och en mångdubbling av tempot har Metallica tagit rockmusiken till platser där den aldrig varit förut. I Metallicas värld förvandlas tonårsrummet och konsertlokalen till ett Valhalla. Kraften i gruppens kompromisslösa album har gett stöd åt miljoner att vända sitt utanförskap till en superkraft.”

Prismotivering för The Afghanistan National Institute of Music (ANIM):

”Polar Music Prize 2018 tilldelas Afghanistan National Institute of Music (ANIM) och Dr Ahmad Sarmast, dess visionära grundare och ledare, som ett erkännande för hur denna inspirerande organisation har använt musikens kraft till att förändra unga människors liv. På 1990-talet sattes plötsligt, av inbördeskriget, stopp för Afghanistans rika musikaliska arv, vilket blomstrat i århundraden, och ledde till att musik var förbjuden mellan 1996 till 2001, med musikalisk tystnad rådande i hela landet. Under 2008 återvände Dr. Sarmast, son till en berömd dirigent, till Kabul med livet som insats, för att etablera ANIM. Ett decennium senare blomstrar ANIM och är engagerat i att bevara Afghanistans rika musikaliska arv samt att erbjuda en säker utbildningsmiljö åt hundratals pojkar och flickor.”

Källa: Polar Music Prize


10 sjukaste ögonblicken i Metallicas karriär

Cliff Burton dog i en buskrasch i Dörarp – 50 unika bilder ur Aftonbladets bildarkiv

Exklusiv intervju med Metallica: ”Vi har inte suttit hemma och kliat oss på pungen”

Lars Ulrich: ”Det finns mindre att gräla om”

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Följ ämnen i artikeln