Hataris utspel efter Eurovision-semin: ”Kapitalismen rämnar”

Framträder på nåder Isländska gruppen har fått ultimatum efter politiska utspelen

Uppdaterad 2019-05-18 | Publicerad 2019-05-15

TEL AVIV. Isländska Hatari tog sig till final – trots att EBU hotat att diska dem.

På vinnarnas presskonferens vågar bandet därför inte svara på frågor.

– Jag skulle verkligen vilja ge dig ett ärligt svar, men jag känner att det kanske är för kontroversiellt under de omständigheter vi är under, säger Klemens Hannigan på presskonferensen.

När de andra artisterna som tog sig till final skrek ut sin glädje i greenroom behöll Hatari sina allvarliga miner.

– Vi är väldigt tacksamma för den här möjligheten, det här visar uppenbarligen att kapitalismen är ett steg närmare att rämna, så det är helt enligt vår plan, säger sångaren Klemens Hannigan på presskonferensen.

Varning från EBU

Sedan Hatari utsågs till Islands representanter i Eurovision har de varit tydliga med att de kommer använda sin medverkan och sitt kändisskap för att sätta ljus på konflikten mellan Israel och Palestina.

De har försökt utmana Israels premiärminister på kalsongbrottning och besökt Hebron på Västbanken under sin Eurovision-vistelse. Till slut fick EBU nog av vad de ansåg var politiska utspel och gav bandet en varning, som fortfarande gäller.

Om de går över gränsen till vad som kan anses vara politiskt kommer de att diskas. Beskedet kom i helgen från Eurovisions högsta chef.

– VI har träffat Jon Ola Sand och han sa till oss mycket tydligt att vi har nått gränsen för EBU:s tolerans, om vi inte redan passerat den, när det gäller politik, har bandets sångare Matthías Tryggvi sagt till Nöjesbladet.

Rykten om kupp på lördag

Därför avstår bandkollegan Klemens Hannigan att svara på flera frågor under presskonferensen. En isländsk journalist får inget rakt svar på frågan vad det betyder för Hatari att gå till final. Inte heller ville Hannigan svara på frågan om bandet planerar att genomföra några förändringar i sin scenshow inför lördagen. Det har spekulerats i att de planerar en kupp på scenen.

– Bra frågor, tack. Jag känner att det är svårt att svara på de frågorna utan att vara för politisk. Jag skulle verkligen vilja ge dig ett ärligt svar, men jag känner att det kanske är för kontroversiellt under de omständigheter vi är under, säger Klemens Hannigan på presskonferensen.

Men trots EBU:s varning har Hatari fortsatt att utmana Eurovision-ledningen, genom att markera vad de får och inte får säga när de är på officiell Eurovision-mark.

När Nöjesbladet fick en pratstund med bandet på det officiella feststället Euroclub tidigare blev den humoristiska provokationen tydlig.

”Jag skulle vilja säga att...”

Vad har er låt för budskap?

– Jag skulle självklart vilja säga att låten är en dystopi och en varning i sig själv över vad som skulle hända om vi inte älskar varandra, men jag är orolig för att det svaret skulle kunna tolkas som politiskt vid den här tidpunkten och tävlingen är opolitisk så jag väljer att inte säga det just nu, sa den andra av bandets sångare Matthías Tryggvi då.

Är ni oroliga över det faktum att folk betraktar er låt och nummer som ett politiskt ställningstagande?

– Vi försöker att inte blanda in våra känslor av politiska skäl, men vi kan säga att generellt så löper vårt deltagande på enligt vår plan, men om vi skulle gå in på mer detaljer så är vi rädda för att som representanter för det isländska tv-bolaget så vore det på gränsen om inte över gränsen när det gäller politik.

Få bästa Eurovisionkollen - följ ”Vi som älskar schlager” på Facebook