Efter politiska bråket: Eurovision läggs i Tel Aviv

Uppdaterad 2018-09-14 | Publicerad 2018-09-13

Efter politiska bråket i Israel: nu förläggs Eurovision till Tel Aviv istället för Jerusalem.

Det meddelade arrangören EBU under torsdagen.

– Vi räknar med garantier från premiärministern den här veckan när det kommer till säkerheten, möjlighet för alla att bevista, yttrandefrihet och försäkran om tävlingens icke-politiska natur, säger Frank-Dieter Freiling ordförande i tävlingens högsta beslutande organ.

Eurovision song contest 2019 kommer att äga rum i tel Aviv.

Det meddelade tävlingsarrangören EBU, den europeiska radio- och tv-unionen, under torsdagen.

Tävlingen kommer att äga rum, med semifinaler tisdag 14 maj och torsdag 16 maj med den stora finalen direktsänd från Tel Aviv lördag 18 maj.

”Grundlig utvärdering”

Att Israel skulle agera värdland stod klart efter att Netta Barzilai vunnit tävlingen i Lissabon i år med låten ”Toy”.

– Vi vill tacka alla israeliska städer som deltagit i nomineringsprocessen för att vara värd för Eurovision song contest, och KAN (det israeliska tv-bolaget, red anm) som genomfört en grundlig utvärdering för att hjälpa oss att fatta det slutgiltiga beslutet, säger Eurovision-chefen Jon Ola Sand i ett uttalande.

– Till slut kom vi till slutsatsen att Tel Aviv erbjuder den bästa övergripande möjligheten för världens största livemusik-arrangemang. Vi är exalterade över att föra tävlingen till en helt ny stad och ser fram emot att samarbeta med KAN för att göra 2019 års Eurovision song contest till den mest spektakulära hittills.

Sedan EBU godkände Israel som värdland för tävlingen har det spekulerats i om Jerusalem skulle stå värd, som senast det begavs sig 1999, eller om uppdraget istället skulle gå till Tel Aviv.

Mindre kontroversiellt alternativ

Jerusalem har ansetts som det kontroversiella alternativet, eftersom staden är mer religiöst styrd. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Twittrade redan dagen efter segern att tävlingen skulle hållas just där, och därefter har flera regeringsmedlemmar förespråkat just Jerusalem som värdstad. I Jerusalem finns också dessutom landets största arenor.

Tel Aviv, som redan är ett stort turistresemål för HBTQ-publiken har ansetts som det mindre religiösa alternativet som lättare skulle kunna locka till sig och välkomna en bredare fanskara, men staden har ansetts sakna en tillräckligt stor arena.

När en delegation från EBU besökte de kandiderande värdstäderna i slutet av augusti var Jon Ola Sand tydlig med att ett arrangemang av Eurovision song contest inte kan ta hänsyn till den judiska sabbaten eller andra helgdagar.

– Det enda jag kan säga om detta är att för att göra Eurovision song contest så måste man kunna arbeta 24/7. Det här gäller för alla veckor, inte bara sändningsveckan och repetitionsveckan, utan även veckorna innan när man bygger upp scenen och när man anpassar arenan. Beklagligtvis finns det inget sätt som Eurovision song contest kan arrangeras någonstans utan möjligheten att arbeta på lördagar. Det är absolut omöjligt och det är av största vikt, sa han i en intervju med KAN då.

Väntar på garantier från Netanyahu

Kravet på lördagsarbete har splittrat den israeliska regeringen där vissa företrädare fortsatt att förespråka Jerusalem som värdstad, medan andra sagt att det skulle vara omöjligt att kräva arbete under sabbaten där.

Ordföranden i Eurovisions högsta beslutande organ referensgruppen, Frank-Dieter Freiling, säger i ett pressmeddelande:

– Vi ser fram emot att samarbeta med KAN för att ta tävlingen till tel Aviv för första gången. Vi räknar med garantier från premiärministern den här veckan när det kommer till säkerheten, möjlighet för alla att bevista, yttrandefrihet och försäkran om tävlingens icke-politiska natur. De här garantierna är absolut nödvändiga för att vi ska kunna gå vidare med planeringen av tävlingen och för att upprätthålla Eurovision song contests värderingen när det gäller mångfald och inkluderande.