SVT kritiseras för sin jämställdhetspolicy

Publicerad 2017-03-10

SOLNA. 11 av 12 finalbidrag är skapade av majoriteten män.

Nu får SVT kritik för sin jämställdhetspolicy.

– De borde ha högre ambitioner, säger Kristina Wicksell, pressansvarig för Initiativet Jämställd festival.

Artistmässigt är det hälften kvinnor och hälften män. Men på upphovssidan har SVT misslyckats med könsuppdelningen.

Årets granskning av Initiativet Jämställd festival visar att 21 av 28 bidrag är skrivna av majoriteten män. Inför tävlingen 2015 satte SVT en policy att hälften av bidragen skulle ha minst en kvinna med som låtskrivare. Det är för snålt, enligt initiativet. Policyn ligger i linje med vad SVT uppnått även åren innan.

– Den siffran har de legat på i flera år och där har det stått stilla. De borde höja ambitionen för varje år som går. Nu sätter de mål som de vet att de kommer att nå. De behöver inte utmana sig själva men då kommer det inte heller att ske en förändring, säger Kristina Wicksell på Jämställd festival.

”Gör allt”

Samtidigt som Nanos låt är skriven av totalt åtta män är Mariettes den enda som är skrivit av majoriteten kvinnor, en majoritet som består av tre. Enligt Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman gör de allt de kan för att få in fler kvinnor som upphovsmän.

– De här killkollektiven förstör statistiken. Det kan vara sex killar på en låt, då blir det skitsvårt. Vi uppmanar hela tiden upphovsmännen att jobba med tjejer och försöker tvinga dem till det så mycket vi kan, säger han.

– Vår absoluta ambition är att det ska vara hälften hälften på riktigt. Men skulle vi införa det nu så skulle vi få problem. Då skulle vi exkludera väldigt många team som är upparbetade och som har företag ihop. Det är klurigt.

Borde sätta högre krav

Jämställd festival menar att tävlingen borde sätta högre krav på upphovsmännen för att de ens ska få vara med och delta.

– Vi har granskat dem i flera år och märker ingen förändring, och eftersom de säger att de jobbar för frågan så behöver de tydligt ta in hjälp av människor som är experter på området, säger Kristina Wicksell.

Följ ämnen i artikeln