John Lundvik stålsätter sig för politiska frågor

Slår tillbaka efter protesterna: ”Missar hela poängen”

Uppdaterad 2019-04-27 | Publicerad 2019-04-26

Efter protesterna: Nu slår John Lundvik tillbaka.

Han har aldrig tvekat över att resa till Israel för att tävla i Eurovision song contest.

– Jag tycker att de är lite trångsynta för det här handlar om att förena folk, inte bojkotta, säger han.

Följ ämnen
Israel

John Lundvik, 36, skakar av sig kritiken från de som tycker att Sverige och SVT borde bojkotta Eurovision song contest i Israel.

Sedan segern i Melodifestivalen har han laddat inför Europafinalen genom repetitioner, och intervjuer. Han har deltagit i en stor Eurovision-fest i London och varit i Tel Aviv och spelat in sitt artistvykort.

Men också stålsatt sig inför tuffa frågor från de som ifrågasätter att Sverige borde delta i tävlingen.

– Jag har förberett mig på en del politiskt kniviga frågor som jag och mitt team tror kommer dyka upp, säger John Lundvik.

Mentalt förberedd på politiska frågor

På vilket sätt?

Israel är ju ett land som har fått ganska mycket politiska vindar runt omkring sig. Vi har haft svenskar som har skrivit på listor och som varit emot att vi åker dit. Sånt där tror jag är ganska bra att vara beredd på att de frågorna kommer komma, det har jag förberett mig på mentalt.

I början av april skrev 171 svenska artister och kulturarbetare, med Joakim Thåström, Love Antell, Mikael Wiehe och Stefan Sundström i spetsen under ett upprop om att Sverige borde bojkotta tävlingen. I Storbritannien har bland andra Pink Floyds Roger Waters och Genesis Peter Gabriel skrivit under liknande upprop.

– Jag tycker att de missar lite hela poängen med Eurovision. Språket musik är något som alla kan förenas i, jag tycker att Eurovision är ett fantastiskt fönster för dels vilken sexuell läggning du, har vad du har för ursprung, vad du har för musikaliska preferenser. Det är ju nånting som förenar folk, inte som har med politik att göra. Jag tycker att de har fel och därav är de också bara 171 stycken.

”Trångsynta”

När jag tittade på listan över de 171 så tänkte jag också att ingen av dem ändå är intresserade av eller engagerade i Eurovision eller Melodifestivalen.

– Där ser du.

Varför uppmana till en bojkott av något som ni ändå inte är intresserade av, liksom?

– Väldigt bra sagt, jag håller med.

Reagerade du över det?

– Jag har inte tittat på namnlistan, bara på hur många det var som hade skrivit under. Men igen, jag tycker att de är lite trångsynta för det handlar om att förena folk, inte bojkotta. De får tycka vad de vill, men jag tänker stå fast vid att jag åker dit för att tävla, inte för att prata politik.

Eurovision song contest äger rum i Tel Aviv med semifinaler 14 och 16 maj. Finalen äger rum lördag 18 maj.