Nikki Aminis ilska mot Jon Henriks låt: ”Ska vara originella”

Melodifestival-låten ”Norrsken” får kritik

avAlex Hartelius

Publicerad:
Uppdaterad:

Nöjesbladet har tidigare skrivit om den plagiatkritik som riktats mot Mello-finalisten Jon Henrik Fjällgrens låt ”Norrsken”.

Inför gårdagens deltävling i Leksand kom ytterligare kritik från TV4-profilen Nikki Amini.

– Man kan alltid hitta inspiration, men låtarna i sig ska vara originella, säger hon till Expressen.

Jon Henrik Fjällgrens bidrag ”Norrsken” har fått motta hård kritik från flera håll och anklagats för att vara en stöld från Axwell och Ingrossos låt ”Sun is shining”.

I samband med gårdagens deltävling i Leksand kom ytterligare kritik från TV4-profilen och ”Idol”-jurymedlemmen Nikki Amini som anser att en så kunnig låtskrivare som Fredrik Kempe borde ha bättre koll.

– Säger Jon Henrik att han inte har hört låten tror jag honom. Däremot misstänker jag att upphovsmännen känner till Avicii och Axwell & Ingrossos hits, Fredrik Kempe brukar ha koll. Man kan alltid hitta inspiration, men låtarna i sig ska vara originella, säger hon till Expressen.

Musikexpert sågade Melodifestivalen

Till Nöjesbladet har Jonas Nordin, musikkonsulent på Stim (Svenska tonsättares internationella musikbyrå) som jobbar med plagiatsanklagelser och upphovsrättsfrågor, sagt att flera av bidragen är kopior av andra låtar.

– Låtarna i Melodifestivalen är nästan inte låtar. Många är karikatyrer på andra låtar. Musiken som är med är lite speciell. Du har tre minuter på dig att få till en jättehit och då måste man få igenkänning hos publiken. Om du gör något helt nytt är det inte så troligt att du blir ihågkommen.

Foto: Peter Wixtröm
Nikki Amini

Stim har sedan backat från uttalandet och försökt att tona ner det.

– Har det gjorts sådana här uttalanden är det olyckligt och ingenting som Stim som organisation står bakom. Vi värderar inte och har inte åsikter överhuvudtaget om musikens kvalitet på det sätt som det låter, säger Eleonor Otterdahl, kommunikationsansvarig, och fortsätter.

Christer Björkman om kritiken

Uttalandet från Stim fick Melodifestivalens exekutive producent, Christer Björkman, att reagera.

– Jag tycker att det är en väldigt rolig sägning för det är humoristiskt sagt, men om han menar allvar med det så tycker jag att det är synnerligen oförskämt mot 81 av sina medlemmar att han anser att deras verk är karikatyrer av musik. Det får stå för honom, vi tycker något annat.

Men trots plagiatanklagelserna tog den förhandstippade favoriten Jon Henrik Fjällgren sig sig vidare till final i Melodifestivalen. Det blir tredje gånden i rad som han lyckas med den bedriften.

– Jag hade norrskenet med mig. Helt otroligt. Tredje gången också. Det är overkligt att det kan gå så här bra när man är med i Melodifestivalen, säger han till Nöjesbladet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM