7 filmer som plågades av onaturliga dödsfall

Mord, cancer och olyckor skapade rykten om förbannelser

Publicerad 2023-12-04

En filminspelning kan lätt bli tråkig. Mycket tid att sitta och vänta medan förberedelser görs.

Men filminspelningar är också en plats där det värsta tänkbara kan ske. Dödsfall som är så chockerande att ryktet går om en förbannelse.

Vi tar en närmare titt på några av de mest uppmärksammade händelserna.

John Wayne och Susan Hayward i ”Erövraren”.

Cancerepidemi i ”Erövraren”

Som om det inte var illa nog att det här historiska eposet där John Wayne spelar Djingis khan har kallats för en av 50-talets största kalkoner. Filmen är även känd för sin ”cancerepidemi”. 41 procent av filminspelningens 220 medarbetare utvecklade cancer vid något tillfälle i livet.

Många av dem dog av sina sjukdomar, däribland Wayne, Susan Hayward och regissören Dick Powell. Lee Van Cleef dog av hjärtinfarkt, men led även av strupcancer. Pedro Armendáriz tog livet av sig när han fick veta att han hade dödlig cancer.

Inspelningen ägde rum i Utah där den amerikanska regeringen testade kärnvapen. Teamet skulle tillbringa veckor där och det fanns en oro över strålningen i området. Regeringen hade tidigare försäkrat de boende att det inte fanns någon fara.

Ryktet började spridas flera år senare, att alla cancerfall berodde på filminspelningen. Den excentriske miljardären Howard Hughes, som producerade filmen, fick så starka skuldkänslor att han la beslag på alla kopior av filmen.

Det har aldrig bevisats att alla de här människorna dog på grund av eventuell strålning i Utah. Statistiken må låta hög men var helt i linje med hur folk dog av cancer vid den här tiden. I många av fallen berodde sjukdomarna på levnadsvanor. Att John Wayne skulle ha dödats av kärnvapenstrålning är en mer spännande teori än det faktum att han var storrökare.


Heather O’Rourke i ”Poltergeist”.

Mord och mystisk magsjukdom i ”Poltergeist”

I originalfilmen får vi veta att orsaken till att familjen Freeling hemsöks av våldsamma andar är att deras hus är byggt på en gravplats. Det kommer därför knappast som en överraskning att ryktet om en förbannelse följer genom samtliga tre filmer på 80-talet.

Det första dödsfallet skedde efter inspelningen av den första filmen. Storasystern Dana spelades av 22-åriga Dominique Dunne. Hennes framtid såg lysande ut; hon hade precis fått en roll i den påkostade miniserien ”V”. Men hennes förhållande med kocken John Sweeney hade en mörk baksida. Han var svartsjuk och kontrollerande.

Dominique Dunne i ”Poltergeist”.

Efter ett storbråk som slutade med att Sweeney försökte strypa Dunne flydde hon till sin mamma och meddelade pojkvännen att hon ville göra slut. En tid senare, då Dunne höll på att repetera sin roll i ”V” tillsammans med skådespelarkollegan David Packer blev hon avbruten av att Sweeney stod utanför hennes dörr.

Dunne gick ut för att prata med Sweeney. När Packer hörde att det blev bråk ringde han polisen och lämnade huset. Utanför fann han Sweeney hukande över Dunnes livlösa kropp i en buske. Hon hade blivit strypt av sitt ex.

Sweeney dömdes senare till endast sex års fängelse för dråp och släpptes efter halva straffet.

Uppföljaren kom 1986 och följdes även den av ett dödsfall, men i det här fallet var det mindre överraskande. Skådespelaren Julian Beck diagnosticerades med magcancer före inspelningen och dog innan filmen släpptes.

Desto märkligare var Heather O’Rourkes dödsfall 1988. Det var året då ”Poltergeist III” hade premiär. O’Rourke var en barnskådespelare som fick sitt genombrott i originalfilmen som Carol Anne, flickan som spökena visade särskilt intresse för.

1987 hade O’Rourke blivit sjuk efter att ha druckit vatten från en källa vid sitt hem. Hon fick diagnosen Crohns sjukdom, som drabbar magen och tarmarna. Under inspelningen av ”Poltergeist III” behandlades hon med kortison vilket gjorde att ansiktet svullnade upp.

Efter inspelningen kollapsade hon i sitt hem och fördes till sjukhus där hon drabbades av hjärtstillestånd flera gånger. Hennes liv gick till sist inte att rädda. Läkarna konstaterade att hon dog av septisk chock orsakad av en medfödd åkomma, stenos i magsäcken. O’Rourke blev 12 år. Det ovanliga dödsfallet spädde på rykten om en förbannelse.


Helikoptervraket efter olyckan.

Halshuggning i ”Twilight zone”

Några av de mest ohyggliga dödsfallen som någonsin skett under en filminspelning ägde rum i Kalifornien 1982 under inspelningen av ”Twilight zone”, en filmversion av den klassiska tv-serien från 60-talet. Vic Morrow spelade en man som förs tillbaka i tiden till Vietnamkriget.

Scenen som skulle spelas in involverade Morrow, två barnskådespelare (Renee Shin-yi Chen, Myca Dinh Le), en helikopter samt sprängämnen. Morrows rollfigur hade barnen i famnen och skulle ta dem till helikoptern samtidigt som en explosion gick av vid sidan om. Men detonationen råkade träffa helikoptern och piloten förlorade kontrollen.

Samtidigt tappade Morrow Chen i vattnet och böjde sig ner för att plocka upp henne. Helikoptern föll på alla tre; Chen krossades, medan Morrow och Le halshöggs av rotorbladen. Samtliga dog omedelbart.

Vic Morrow i ”Twilight zone – på gränsen till det okända”.

Regissören John Landis och flera andra som var inblandade i inspelningen ställdes inför rätta för dråp tre år senare. Samtliga frikändes, men offrens familjer kompenserades rejält ekonomiskt i flera skadeståndsmål.

Utredningen ledde till omfattande förändringar i filmindustrin. En rad nya regler infördes för att kontrollera användningen av sprängämnen och vapen under inspelningar och regissörernas fackförbund började bestraffa medlemmar som bröt mot bestämmelser. Det fick effekt och antalet incidenter sjönk kraftigt under de följande åren.

Det framkom även att Landis hade brutit mot Kaliforniens lagar för barnarbete. Han hade betalat Chens och Les familjer svarta pengar för att de skulle gå med på att spela in scenen sent på kvällen.

Landis fortsatte ha en framgångsrik karriär efter dråprättegången, med filmer som ”Ombytta roller”, ”Tre amigos” och ”En prins i New York”. Men Steven Spielberg, som var en av producenterna för ”Twilight zone”, ska ha blivit så förfärad av Landis beteende att han sa upp bekantskapen.


Brandon Lee i ”The crow”.

Sköts ihjäl i ”The crow”

Superhjältefilmer var inte på modet i mitten av 90-talet, men den här filmen såg lovande ut. Den handlar om en musiker som väcks upp från de döda och försöker hämnas på det gäng som mördade honom och hans fästmö. En skicklig regissör, Alex Proyas, stod vid rodret och huvudrollen spelades av Brandon Lee, son till den legendariske filmstjärnan Bruce Lee.

Fadern hade dött vid 32 års ålder av en medicinsk åkomma som aldrig riktigt klarlagts, vilket gav upphov till en mängd konspirationsteorier och rykten om en förbannelse.

Det faktum att hans son Brandon också plötsligt dog ung, endast 28 år, chockade filmvärlden.

Det var när Lee skulle spela in scenen där hans rollfigur mördas av gänget som olyckan skedde, i mars 1993. En Magnum-revolver användes. Det fanns två sätt att avlossa den, dels med lös ammunition, dels med skarp. I det sistnämnda fallet dock utan krut, vilket innebär att tändhatten i revolvern detonerar men kulan blir kvar i pipan. Man bedömde att detta såg mer realistiskt ut i närbilder.

Vid olyckstillfället hade den vapenansvarige gått hem och en assistent hanterade revolvern. Nu skulle man ta till lös ammunition, vilket innebär att krut och tändhatt används, men ingen kula. Assistenten kontrollerade inte vapnet på rätt sätt och såg inte kulan i pipan, som låg kvar efter närbildsscenerna.

Effekten blev att när Brandon Lees motspelare avfyrade vapnet mot honom fungerade revolvern som vilket skarpladdat vapen som helst. Kulan lämnade pipan och hamnade i magen på Lee, som dog.

Filmskaparna bestämde sig för att ändå slutföra filmen. Manuset skrevs delvis om och i de få scener som Lee hade kvar trädde stuntmannen Chad Stahelski (som senare skulle regissera John Wick-filmerna) in och hans ansikte ersattes digitalt av Lees.


Alec Baldwin efter olyckan under inspelningen av ”Rust”.

Kaos, slarv och död i ”Rust”

Under inspelningen av en västernfilm med Alec Baldwin i huvudrollen 2021 skedde en liknande incident som den med Brandon Lee. Även här berodde dödsfallet på slarv av vapenansvariga.

Enligt källor till The Wrap ska flera personer i inspelningsteamet ha lånat filmens revolvrar och laddat dem med skarp ammunition, för att skjuta prick på ölburkar.

Efteråt lämnades de tillbaka och när det blev dags för Baldwins scen kollade den vapenansvariga revolvern, men uppenbarligen inte tillräckligt noga. När Baldwin drog upp revolvern ur hölstret under repetitionerna gick den plötsligt av och en kula träffade filmfotografen Halyna Hutchins samt regissören Joel Souza som stod bakom henne. Hutchins dog av sina skador, men Souza träffades enbart i axeln.

Det stod klart efteråt att inspelningen var i det närmaste kaosartad. Strejk hotade på grund av bristande arbetsförhållanden och de två personer som senare ställdes inför rätta, den vapenansvarige samt en regiassistent, visade sig ha slarvat med säkerhetsåtgärder vid tidigare filminspelningar.

Efter dödsfallet har anklagelser om sabotage kastats fram. Alec Baldwin hävdar att han inte avfyrade vapnet, trots att utredningen visar att det inte ska ha varit något fel på revolvern.

Baldwins egen skuld i detta, som filmens producent, är fortfarande inte klarlagd. Tillsammans med vapenansvariga Hannah Gutierrez-Reed åtalades stjärnan för dråp, men åklagaren lade senare ner åtalet mot honom, dock inte mot Gutierrez-Reed. I oktober 2023 fick vi veta att en åtalsjury återigen ska syna Alec Baldwins eventuella ansvar.

Tragedin under inspelningen av ”Rust” har inlett en bred diskussion i Hollywood om användningen av vapen och skarp ammunition på filminspelningar.

Källor: People, Us Magazine, Turner Classic Movies, American Cancer Society, The Wrap, AP, Film Courage, Los Angeles Times, New York Times.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln