Midsommar är vrickad, galen och rolig

Fantastiskt uppfuckad fantasi om svenska traditioner

Uppdaterad 2023-04-28 | Publicerad 2019-07-09

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Midsommar

Regi Ari Aster, med Florence Pugh, Jack Reynor, William Jackson Harper, Vilhelm Blomgren, Will Poulter, Liv Mjönes, Anna Åström, Gunnel Fred.


FILMRECENSION. Glöm skräckdockor och hemsökta hus.

Regissören Ari Aster vet vad du egentligen är rädd för.

SKRÄCK. Det är som mörkast precis i början av filmen. Collegestudenten Dani Ardor (Florence Pugh) försöker komma i kontakt med både sina föräldrar och sin svårt deprimerade syster. Hon ringer och sms:ar, men ingen svarar. Det hon fruktar allra mest blir verklighet.

Hur överlever man en sådan tragedi?

Regissören Ari Aster chockerade en stor biopublik med förra årets skräcksensation ”Hereditary”, en djupt obehaglig film som effektfullt utnyttjade sorg som en drivkraft i genren. För ärligt talat, hur stor är risken att du kommer att bli mördad av en maskerad främling, eller bosätta dig i ett hemsökt hus?

Men du kommer att förlora människor du älskar. Det finns inget vi fruktar mer.

Det vet Ari Aster och han återvänder till de funderingarna i ”Midsommar”, en fantastiskt uppfuckad fantasi om hur vi svenskar firar midsommar, sett ur en främlings perspektiv. Filmen må vara inspelad i Ungern, för att spara pengar, men Aster har gjort sin läxa och har även besökt vårt land. Alla galenskaper som sker i filmen har sitt tydliga ursprung i skandinaviska traditioner. Folkmusik genomsyrar den, psykedeliska droger blir dess snaps.

Reser till Hälsingland

Filmens midsommarfirande sker på en isolerad plats i Hälsingland, Hårga, och i år är det extra speciellt för Hårgas gäster kommer att få bevittna traditioner som bara sker vart 90:e år. Dani reser hit tillsammans med sin pojkvän Christian (Jack Reynor) och hans studentpolare, däribland Pelle (Vilhelm Blomgren) som är född i Hårga.

Samtidigt som Dani kämpar med sin avgrundsdjupa sorg, och det faktum att hennes relation med Christian inte sitter hundraprocentigt rätt, blir de amerikanska gästerna alltmer konfunderade över de svenska traditionerna. Allt är nästan komiskt lantligt… och varför sitter det en levande brunbjörn i en bur mitt i byn?

Allt i filmen är väl genomtänkt, med traditionella målningar och timmerstugor som ska få oss att tänka på svenska traditioner, men självklart är det också rejält skruvat. Stugorna är lika sneda som om de var del av en tysk, expressionistisk 20-talsfilm och skräckinslagen får oss att minnas klassikern ”Dödlig skörd” (1973) med Christopher Lee och Britt Ekland.

Hallucinationer, sill och blodsoffer

”Midsommar” drar i en mängd olika riktningar och dess långa speltid börjar kännas av efter ett tag. Egentligen är filmen inte så värst obehaglig som skräckis betraktad efter de inledande scenerna – mer vrickad, galen och rolig. Det räcker förstås långt dock och Danis känslomässiga resa, hur hon hanterar sorgen och att glida ifrån sin pojkvän, ger berättelsen tyngd bortom hallucinationerna, sillen och blodsoffren. Florence Pugh gör en mycket stark insats.

Svenska skådespelare finns det också gott om i rollistan och det är roligt att se ansikten som vi kanske inte ser så ofta. Gunnel Fred. Lennart R Svensson! Och Björn Andrésen, en gång ”världens vackraste pojke” i ”Döden i Venedig” (1971), här som skröplig åldring.

Det är välkänt att efter midsommar går vi mot mörkare tider. Efter Ari Asters ”Midsommar” kan det bara bli ljusare.

Filmen har biopremiär i morgon, onsdag den 10 juli.


Donald Sutherland i ”Rösten från andra sidan”.
  • SE OCKSÅ: thrillern ”Rösten från andra sidan” (1973), där Donald Sutherland och Julie Christie spelar ett par som sörjer deras dotter. Kusliga saker händer.
  • VISSTE DU… att musiken till filmen är skriven av den brittiske artisten The Haxan Cloak, vars artistnamn är inspirerat av det svenska ordet ”häxa”?
  • MYCKET SNART… kan du även se Florence Pugh i en roll som skiljer sig rejält från ”Midsommar” – som en wrestlingintresserad, brittisk arbetarklasstjej i ”Fighting with my family”, streaming- och dvd-aktuell i början av augusti.