Skicklig Will Smith i comeback efter örfilen

Men ”Emancipation” är en klyschig, färglös slavfilm

Publicerad 2022-12-09

Will Smith i ”Emancipation”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Emancipation

Regi Antoine Fuqua, med Will Smith, Ben Foster, Charmaine Bingwa, Steven Ogg.


FILMRECENSION. Det var en örfil som skapade sensationella rubriker världen runt morgonen efter Oscarsgalan.

Will Smith portförbjöds i tio år. Men samtidigt hade han en ny film på gång. Ett slavdrama som luktade Oscars lång väg.

Nu har den haft premiär. Hur ska Hollywood förhålla sig till ”Emancipation”?

DRAMA. Det finns en rolig scen i komedin ”Knubbigt regn” (1999) där Eddie Murphy i rollen som filmstjärna konstaterar att svarta skådespelare vinner en Oscar om de spelar slavar. Vita skådespelare vinner en Oscar om de spelar ”förståndshandikappade”.

Hans slutsats är därmed att han måste spela en förståndshandikappad slav.

Nu vet jag inte om Will Smith tänkte riktigt så när han tackade ja till att göra huvudrollen i ”Emancipation”. Det är heller inte så att detta är ett medvetet försök att mildra pr-katastrofen efter örfilsdramat på årets Oscarsgala. Filmen var redan inspelad när han gav sig på Chris Rock.

Frågan var snarare hur Apple, som distribuerar filmen, skulle hantera ”Emancipation”. Skulle de låsa in den i ett valv tills Hollywood förlät Smith?

Så blev det inte. Filmen fick biopremiär i USA nyligen och på fredagen hade den internationell premiär på Apple TV Plus. Tyvärr är den en besvikelse – trots en mycket god insats av Will Smith.

Fotot som blev en sensation

”Emancipation” är inspirerad av en verklig historia. Eller snarare, i första hand, ett fotografi. 1863 fick det hårt inbördeskrigsprövade USA veta vem ”Whipped Pete” var. På ett fotografi visade en svart man upp sin ryggtavla, full av läkta sår efter att ha blivit hårt piskad av slavägaren. Fotot blev en sensation och ett vapen i händerna på abolitioniströrelsen, som ville befria slavarna.

Verklighetens ”Whipped Pete”, slaven Gordon, fotograferad 1863.

Vi vet inte jättemycket om slaven, som egentligen ska ha hetat Gordon. Men Bill Collage, manusförfattare bakom ”Emancipation”, har byggt en historia som inte känns orimlig.

I den här tolkningen heter Smiths rollfigur Peter och är en slav som har förts till den amerikanska södern från Haiti där han föddes. En dag tvingas han lämna sin hustru Dodienne (Charmaine Bingwa) och barnen för att slita i ett arbetsläger som är kopplat till sydstatsarmén. Förhållandena där är svåra och liknar mer ett nazistiskt dödsläger än något annat.

Plötsligt kommer chansen att rymma och Peter tar den. I Louisianas träskmarker måste han kämpa mot både giftormar och alligatorer – men också se till att han inte fångas av den skoningslöse Jim Fassel (Ben Foster) som jagar förrymda slavar.

Will Smith i ”Emancipation”.

Allt är så förtryckande grymt att regissören Antoine Fuqua (som har gjort en mängd våldsamma actionfilmer genom åren, samt regisserat Denzel Washington till en Oscar i ”Traning day”) och den vanligtvis briljante fotografen Robert Richardson tycks ha kommit överens om att filmens utseende måste gå i nyansen träsksmuts.

Här finns knappt några färger överhuvudtaget. Richardson varierar säkert mellan rent svartvitt och urblekta färgtoner här och var... men det sammanlagda intrycket är så grått och deprimerande att det är svårt att bry sig. Det känns som en gimmick och står i vägen för att bygga äkta känslor kring Peters flykt och kamp för att hitta tillbaka till sin familj.

Ett annat problem är manuset. Slavfilmer som inte lyckas bygga upp ens engagemang för karaktärerna blir mest något att genomlida och varken Collage eller Fuqua har verktygen för att klara av något som når samma nivå som mästerliga ”12 years a slave”. Alltför ofta tar klyschorna över, särskilt mot slutet som skildrar ett slag under inbördeskriget.

Med det sagt innehåller Peters flykt en hel del spänning och både Smith och Foster är så pass skickliga skådespelare att deras talang och övertygelse bär en stor del av filmen.

Blir det en Oscarsnominering till för Smith? Inget står i vägen för det vad gäller akademins bestämmelser. Det är helt upp till Hollywoods nåd. Men om det sker kommer han ändå att vara portförbjuden på galan.

Filmen finns på Apple TV Plus.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.