Pernilla August om rollen i nya storfilmen

”Den gjorde mig ibland på ett jävla dåligt humör”

Publicerad 2019-01-24

Först succéfilmen ”En man som heter Ove”. Nu har ännu en bok av Fredrik Backman blivit film.

Pernilla August, 60, gör huvudrollen och Tuva Novotny, 39, har regisserat ”Britt-Marie var här”.

– Det är svårt med rollfigurer som går in i en. Britt-Marie gjorde mig ibland på ett jävla dåligt humör, säger Pernilla.

Hannes Holms filmatisering av Fredrik Backmans genombrottsroman blev braksuccé och Oscarsnominerad. En film om en 59-årig surgubbe. ”Britt-Marie var här” handlar om en 63-årig tant med städmani. Filmbolaget säljer ganska skamlöst nästan in filmen som en uppföljare.

– Det finns inget negativt med att bli omtalad tillsammans med en film som sålt två miljoner biljetter, som många har en relation till och som är baserad på en bok av samma författare. Sedan har det varit viktigt för oss att skapa ett eget dna, säger Tuva Novotny.

Hon ”kom ombord” först.

– De ville ha en kvinna, det tyckte jag var bra. De hade sett avsnitt jag regisserat av tv-serierna ”Dag ” och ”Lilyhammer”.

– Jag hade inte läst boken, men kände till Fredrik Backman, vilket fenomen han hade blivit. Jag fick snabbt en ögonblicklig kärlek till att få göra en film om en kvinna som är 60+.

”Hon är ledsen”

Britt-Marie har varit hemmafru i 40 år. Städat och putsat i hemmet. När hon förstår att maken (Peter Haber) har en älskarinna, drar hon iväg till en ny ort och får jobb som fritidsledare och fotbollstränare för ett ungdomslag. Snart uppvaktas hon av en polis (Anders Mossling)…

Visst är Britt-Marie ganska tråkig?

– Ja, Gud vad jag har längtat efter att spela en tråkig människa, skämtar Pernilla August, skrattar och fortsätter:

– Nä, jag tycker inte det. Hon har bara lagt lock på hela sitt liv. Hon är ledsen, avstängd, lite bitter. Det var en spännande utmaning att hitta balansen och göra en människa av något som lätt kan bli en karikatyr. Tanten med hatten.

– Förutom att ingen av oss begriper oss på fotboll, är det nog den roll jag känner igen mig minst i. Men det var tungt att leva med Britt-Marie i två månader. Hennes humör gick in i mig. Hon gjorde mig ibland på ett jävla dåligt humör. Jag sa till hela filmteamet att är jag sur, så är det inte jag, Pernilla, utan Britt-Marie, som aldrig ler.

Filmen hårdlanseras

Tuva, varför ville du ha just Pernilla August i rollen?

– För mig var historien aldrig bara en komedi, den är lite djupare än så. Då passar det att sätta en skådespelerska av finaste rang i ett lite nytt sammanhang. Man måste verkligen tro på och känna för henne. En viktig premiss är att aldrig skratta åt henne, utan med henne.

Filmen hårdlanseras på cirka 300 biografer. Raka motsatsen till Tuva Novotnys första film som regissör, ”Blind spot”, som precis släppts på streamingtjänsterna och bara visas på bio på Göteborgs filmfestival, med premiär på lördag.

– Ja, jag är sjukt sur att den inte får riktig biopremiär i Sverige. Särskilt när det är en film som fått så bra mottagande och setts av 30-40 000 på bio i Norge.

Filmen skildrar timmen efter att en norsk familjs tonårsdotter försökt begå självmord. En stark och omskakande historia.

– Det handlar om blindzonerna inom psykisk ohälsa. Jag var fascinerad av att så stor del av självmordstalen verkar vara hos väl fungerande människor. Varför pratar vi inte om det?