Han har chans att vinna Oscar för älskad och hatad Queen-film

Oscars 2019: Här tippar Aftonbladets recensenter Oscarsgalan

Uppdaterad 2019-02-25 | Publicerad 2019-02-24

Kommer Netflix att vinna en Oscar för Bästa film? Får Spike Lee en Oscar efter att ha väntat och längtat i 30 år? Kommer Bradley Cooper att hinna gå på toaletten i tid?

Natten mellan 24 och 25 februari direktsänder Aftonbladets årets Oscarsgala.

Här tippar Aftonbladets Jens Peterson, Jan-Olov Andersson, Karolina Fjellborg och Stefan Hedmark hur det går i de största kategorierna.

Följ med i liverapporteringen av Oscarsgalan 2019

Så var Oscarsgalan – läs chatten

  • Sandra Wejbro
    25 feb 2019

    Dags att stänga ned chatten strax. För den som missade galan kommer den läggas ut på sajten igen under måndagen (beroende på när den levereras av USA). Godnatt alla!

  • 25 feb 2019

    PS: Älskade Raphsody....och Rami Malek <3

    Marisol

    Sandra Wejbro
  • 25 feb 2019

    Tack för idag!!! Glad över att Ludvig vann. Ledsen över att Glenn inte vann. Synd att Roma inte vann sista priset, men jag gillade iaf också Green Book så det är ok. Godnatt !:) PS: Väldigt tårfylld gala...DS.

    Marisol

    Var är alla gamla ikoner? Dagens nykomlingar är inte äns i närheten för att bli ikoner någonsin ...

    Helene

    Sandra Wejbro
  • 25 feb 2019

    Arne, Peter O’Toole kastade in handduken 2013. Lite sent att tacka han nu.

    Emil

    Sandra Wejbro
  • 25 feb 2019

    Oscarsproducenterna garderade sig lite va. Avsluta kvällen med Julia Roberts leende så är alla på bra humör. Gonatt

    Tima

    Sandra Wejbro
”Green book” kan vinna Bästa film under Oscars 2019.

Bästa film

KF: Svårt. "Roma" är ju favorittippad, men frågan är om en svartvit film på spanska verkligen kommer att vinna när det kommer till kritan. Jag tror att "Green book" kan segra i slutänden (men min personliga favorit är "The favourite").

JP: Jag gissar ”A star is born” eftersom Hollywoodveteranerna brukar gilla publikframgångar, dessutom en klassisk Hollywoodhistoria.

SH: Kanske har en annan rulle en chans om ”Roma” vinner Bästa icke-engelskspråkiga film? Jag tror ändå på det nostalgiska dramat.

JOA: ”Roma” må vara svartvit, på spanska och en ganska så svart historia, men jag tippar att även de konservativa ”gubbsen” i Oscarsjuryn ser kvaliteten i fjolårets bästa film.


Bästa regi

KF: Det vore roligt – och historiskt – om Spike Lee vinner för "BlacKkKlansman". Men kan han slå "Romas" Alfonso Cuarón? Det känns tveksamt.

JP: Jag gissar att Spike Lee vinner för ”BlacKkKlansman” och han är värd det efter många starka filmer.

SH: Mycket pekar på Alfonso Cuarón, även om han redan har en Oscar för ”Gravity” (2013). Jag tror på Spike Lee. Han förtjänar det och det är en mycket bra film.

JOA: Rimligtvis Alfonso Cuarón för ”Roma”. Men vore kul med Yorgos Lanthimos för för sin unika variant av historisk kostymfilm med ”The favourite”. Känns annars som att han liksom blir tvåa i varje tung kategori.


Rami Malek i ”Bohemian rhapsody”. Skådespelaren kan vinna pris för Bästa manliga huvudroll under Oscarsgalan.

Bästa manliga huvudroll

KF: Rami Malek lär ta hem vinsten, trots – eller kanske snarare tack vare – överspel och jättelöständer. Men Christian Bale borde vinna.

JP: Det borde stå mellan Christian Bale och Viggo Mortensen, men Bradley Cooper har också medvind. Jag gissar Bale.

SH: Det blir Rami Malek för ”Bohemian rhapsody”, trots att vem som helst av de andra nominerade förtjänar det mer. Maleks insats hade inte den rätta karisman att matcha Freddie Mercurys.

JOA: Jag tycker Viggo Mortensen som varken behöver löständer eller smink för sin roll. Men det känns som Rami Malek har medvind just nu.


Oscars 2019: Regina King kan vinna pris för Bästa kvinnliga biroll för hennes roll i filmen ”If Beale Street could talk”.

Bästa kvinnliga biroll

KF: Jag älskade både Rachel Weisz och Emma Stone i "The favourite" – men de känns mer som en dynamisk duo än två tunga soloakter. Regina King vinner för "If Beale Street could talk".

JP: Någon i ”The favourite”. Emma Stone och Rachel Weisz skulle kunna få dela på Oscar.

SH: Svårt att välja mellan Stone och Weisz, Amy Adams var bra men inte sensationell i ”Vice” och Marina de Tavira var knappast en särskild anledning till varför ”Roma” blev så omtalad. Så det blir Regina King.

JOA: Regina King. Fast jag tycker ”The favourite”-skådisarna Rachel Weisz och Emma Stone borde dela på priset.


Glenn Close kan vinna en Oscars för Bästa kvinnliga huvudroll. Här i filmen ”The wife”.

Bästa kvinnliga huvudroll

KF: Glenn Close. Mycket bra i en intressant, angelägen och välskriven roll. Kanske inte hennes karriärs allra bästa – men det är absolut hennes tur nu.

JP: Står nog mellan veteranen Glenn Close och brittiska Olivia Colman. Båda är värdiga vinnare.

SH: Olivia Colman var helt fantastisk som drottning Anne, så magnifik och sårbar på samma gång. Och rolig. Men Glenn Closes väg till Oscarsstatyetten har varit som en lavin. Går inte att stå i vägen.

JOA: Olivia Colman är fantastisk i ”The favourite”. Men Glenn Close är också väldigt bra i ”The wife” och Oscarsjuryn tycker nog att hon, nominerad för sjunde gången, har jobbat ihop till priset.


”A star is born”.

Bästa manliga biroll

KF: Mahershala Ali lär få sin andra Oscar på kort tid för sin (lite huvudrollsaktiga) biroll i "Green book".

JP: Sam Elliott har gjort sevärda mustachhjältar med basröst i flera årtionden. Det kan vara hans tur i rampljuset. Mahershala Ali är utmärkt i ”Green book” – men det är väl en huvudroll?

SH: Richard E Grant (”Kan du förlåta mig någonsin?”) har varit på en sanslös charmoffensiv i Hollywood. Men allt pekar på Ali.

JOA: Mahershala Ali. Har ju klart med ”screen time”, hans roll är ju inte bara bra, det är ju en huvudroll, egentligen.


Bästa originalmanus

KF: Här hoppas jag att "The favourite" äntligen kan få till det. MEN – om "Green book" blir Bästa film, är sannolikheten stor för att den även vinner denna, då Bästa film-priset ofta går hand i hand med ett manuspris.

JP: En väldigt stark kategori där alla kan vinna. Tror att ”The favourite” får Oscar, men de är alla originella.

SH: Det är imponerande hur Deborah Davis och Tony McNamara har fått fram så mycket humor och drama när de har grävt i historieböckerna. ”The favourite” är allt annat än en dammig kostymfilm.

JOA: Här borde ”The favourite” vinna. ”Green book” är dock det mer konventionella valet. Om nu inte ”Roma” tar storslam…


Bästa manus efter förlaga

KF: Jag tror och hoppas på "BlacKkKlansman". Spike Lee kanske inte vinner för regi, men han borde inte behöva gå tomhänt hem.

JP: Den poetiska ”If Beale street could talk” efter James Baldwins bok kunde varit nominerad för bästa film. Borde vinna här.

SH: Jag tror på manuset för ”BlacKkKlansman”, som är baserat på Ron Stallworths bok. Det är inte helgjutet, filmen har sina spretiga stunder... men man bryr sig inte när man ser den.

JOA: ”BlacKkKlansman”. Djupt originell mix av humor och allvar. Här har nog Spike Lee sin största chans att vinna.


”Spider-man: Into the Spider-verse”.

Bästa animerade film

KF: Jag saknar en baddare som "Coco" eller "Frost" i år. Personligen gillade jag "Röjar-Ralf kraschar internet" bäst, men "Spider-Man: Into the Spider-verse" lär vinna på nytänkande.

JP: Står mellan ”Isle of dogs” och ”Spider-Man: Into the spider-verse”. Wes Andersons vuxnare hundar kan vinna.

SH: Det är mycket som imponerar i ”Spider-man: Into the Spider-verse”. Farten, animationen, lekfullheten, en enorm mängd av popkulturreferenser. Filmen segar till sista halvtimmen med alla hopp mellan dimensioner, men den står ut för sin originalitet i kategorin.

JOA: Tveksamt om någon av filmerna riktigt håller Oscarsvinnarklass. Vindarna tycks blåsa Spider-Mans väg…


”Roma”.

Bästa icke-engelskspråkiga film

KF: Många starka kandidater – men ingen lär rå på "Roma".

JP: ”Roma” kan vinna mycket. Den här kategorin lär filmen vara storfavorit i, trots flera sevärdheter från andra länder.

SH: Jag gissar på ”Roma”. Fast jag hade hellre sett att den vinner Bästa film och att japanska ”Shoplifters” fick det här priset.

JOA: ”Roma”. Men klassen är raka motsatsen till animerad film. Här är alla filmer värdiga vinnare. Inte konstigt att ”Gräns” inte lyckades kvalificera sig.


”Free solo”.

Bästa dokumentär

KF: "RBG", om den liberala supertanten Ruth Bader Ginsburg, känns som filmen med det i sammanhanget mest tacksamma fokuset. Men "Free solo" verkar anses ligga bäst till.

JP: Ruth Bader Ginsburg-porträttet ”RGB” borde vinna. Hon skildras också i spelfilmen ”En kvinna bland män”.

SH: Jag tror att den hisnande bergsklättrarfilmen ”Free solo” vinner, inte minst för att det är en så tydlig bioupplevelse.

JOA: ”Free solo” är favorit, men ger mest bara svindel. Hoppas och vill tro på ”RBG”, som har lite viktigare saker på hjärtat.


Bästa originalmusik

KF: Jag hoppas självklart på Ludwig Göransson för "Black Panther", men tror ärligt talat mer på Nicholas Britells "If Beale Street could talk"-musik.

JP: Vore kul om Ludiwg Göranssons actiontunga ”Black panther” vinner, men jag blev också tagen av soundtracket i ”If Beale street could talk”.

SH: Jag är besviken på att Justin Hurwitz inte nominerades för ”First man”. Min favorit i kategorin i år är Terence Blanchard för ”BlacKkKlansman”. En veteran som aldrig har vunnit förr. Men jag slår till med att Ludwig Göransson vinner sin första Oscar.

JOA: Det är inte bara för att Ludwig Göransson är från min gamla hemstad Linköping jag tror och hoppas på honom. ”Black panther” är lite överskattad, men inte hans musik, en unik mix av afrikanskt och modernt västerländskt.


”A star is born”.

Bästa originalsång

KF: Allt annat än en vinst för Lady Gagas "A star is born"-rökare "Shallow" vore en chock och en skandal.

JP: ”A star is born” är säsongens framgångssaga och ”Shallow” vinner nog. Men ”The place where lost things go” är stark i nya Mary Poppins.

SH: ”Shallow” står verkligen ut i kategorin, även om jag också gillar ”All the stars” med Kendrick Lamar och SZA.

JOA: ”Shallow” från ”A star is born” är galans största favorit. Stark låt, men jag är ännu mer förtjust i country & western-balladen från bröderna Coens västernfilm.


Bästa scenografi

KF: Här är det verkligen "The favourites" tur, om inte förr. (Även om "Mary Poppins kommer tillbaka" också hade riktigt läcker scenografi.)

JP: Filmer med väldigt olika utseende och förutsättningar. Jag satsar på ”Mary Poppins kommer tillbaka”.

SH: Här blir det ”The favourite”. Fast jag kan tycka att skapandet av Wakanda i ”Black panther” är mer imponerande.

JOA: Här måste väl ändå ”The favourite” vinna, i en av de mest storslagna kostymfilmerna som skådats, i all sin galenskap.


Bästa foto

KF: "Roma". Så snyggt foto att man baxnade.

JP: Regissören Alfonson Cuarón har själv hållt i kameran på svartvita ”Roma” med sitt eftertänksamma bildspråk.

SH: Det känns som att Cuarón har lärt sig mycket av att arbeta med den trefaldigt Oscarsbelönade fotografen Emmanuel Lubezki. Nu hade inte Lubezki tid för ”Roma” så Cuarón gjorde jobbet själv. Och vilka bilder det blev ...

JOA: Alfonso Cuaróns bilder i ”Roma” är oförglömliga. Men veteranen Caleb Deschanels foto i tyska ”Never look away” är en bubblare. Har aldrig vunnit, trots fem tidigare nomineringar.


”Gräns”.

Bästa makeup och hår

KF: Hoppas, hoppas att vi äntligen kan få en svensk vinst med "Gräns", efter flera nomineringar i denna kategori de senaste åren. Men jag tror att "Vice" blir svårslagen.

JP: Kul att starka svenska ”Gräns” uppmärksammas här och jag håller tummarna för Oscar. Men Christian Bales förvandling i ”Vice” är spektakulär.

SH: Att Christian Bale fungerar så bra som Dick Cheney i ”Vice” har inte bara med makeupen att göra. Men det är en nyckeldel. Lika imponerande som när Gary Oldman blev Churchill.

JOA: Eva Melanders förvandling i ”Gräns” är ännu mer imponerande än Christian Bales i ”Vice”. Som nog vinner, då för få som röstar har sett den svenska filmen.


Bästa kostym

KF: Här skulle jag vilja säga "Black Panther", men "The favourite" lär ha en fördel för att det är just ett kostymdrama.

JP: Veteranen Sandy Powell vinner. Kanske för Mary Poppins, förmodligen för ”The favourite”.

SH: Sandy Powell har tre Oscarsstatyetter hemma. Hon får göra plats för nummer fyra i bokhyllan, för ”The favourite”.

JOA: Sandy Powell är dubbelt nominerad, bör vinna för ”The favourite”.


Bästa klippning

KF: Mest påtagligt häftigt klippt tycker jag att "Vice" var (tätt följd av "BlacKkKlansman").

JP: ”Vice” utmärker sig med sin häftiga puls som skapar spännande rytm kring grå politiker som pratar och pratar.

SH: ”Bohemian rhapsody” nämns i det här sammanhanget ibland, men Hank Corwin har vunnit för ”Vice” i tidigare prissammanhang och ligger bäst till.

JOA: Svårtippat. Kanske vinner ”Bohemian rhapsody”, tack vare den snygga sekvensen från Queens klassiska Live Aid-spelning.