Catherine Deneuve trycker gasen i botten som vimsig tant

avJan-Olov Andersson

Claire Darling

Regi Julie Bertuccelli, med Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Alice Taglioni.

drama

”Claire Darling”.

Hon heter Claire Darling.

Hennes allt kraftigare demens blir till en ursäkt för Catherine Deneuve att trycka gasen i botten som vimsig tant.

Filmens lockbete är förstås att mor och dotter spelas av mor och dotter i verkligheten, fransk films superstjärna Catherine Deneuve respektive Chiara Mastroianni, dottern Deneuve fick ihop med italiensk films legend Marcello Mastroianni (1924-1996) under deras fyraåriga romans.
För filmen i sig tillför inte just släktskapet något särskilt. Vilken begåvad skådespelerska som helst hade kunnat spela dottern till Claire Darling, för filmen är främst till för att liksom show off Catherine Deneuves mångsidighet. Hennes rollfigur bor i en liten fransk by. Har alltid varit omtyckt av omgivningen. Nu förstår ingen någonting, när hon en dag plötsligt bestämmer sig för att sälja ut allt hon äger på en loppis.
Dottern, som inte haft någon vidare kontakt med mamman på ett tjugotal år, skyndar hem för att stoppa eländet som mammans allt kraftigare demens orsakar. I återblickar får vi se hur mor och dotter kom ifrån varandra. Ibland liksom ”krockar” de i nutid med sina unga motsvarigheter i samma bild, ett kul berättargrepp.
Men historien berör inte. Det känns mest som en film där regissören inte vågade säga stopp, när Deneuve trycker gasen i botten som vimsig tant.

ARTIKELN HANDLAR OM