Tilde de Paulas larm till psykakuten

Fick panikångest vid rödljus – stoppade trafiken: ”Trodde jag skulle dö”

Uppdaterad 2020-06-18 | Publicerad 2019-08-16

Plötsligt fick hon en panikångestattack – bakom ratten.

Tilde de Paula berättar i ”Sommar” i P1 hur hon blev tvungen att slå larm där hon satt vid ett trafikljus som slog om från rött till grönt till rött igen.

– Jag ringde till psykakuten och grät, säger hon i programmet.

Tilde de Paula, 46, har varit öppen med sin återkommande ångest och har i flera intervjuer berättat om hur hon går i terapi regelbundet. I sitt sommarprat i ”Sommar” i P1 berättar hon att hon har ”extremt nära till ångest” och att det lika gärna kan utlösas av vad hon kallar för ”en skitsak” som av ”riktiga, viktiga, allvarliga saker”:

– Som att jag läser en elak kommentar, säger hon i ”Sommar” som sänds i P1 klockan 13 och även finns tillgängligt på som podd.

– Jag minns en gång när jag satt i bilen och fick en riktig panikångestattack. Jag kunde inte köra vidare.

”De var arga”

Den folkkära programledaren fastnade vid ett trafikljus. Som slog om från rött till grönt och tillbaka till rött igen.

”Fram och tillbaka. Bilarna bakom tutade, körde om, de var arga. Jag trodde jag skulle dö där och då, säger Tilde de Paula i ”Sommar”.

Till slut tvingades hon slå larm om hur dåligt hon mådde.

– Jag ringde till psykakuten och grät. Det tog ett tag, men efter en stund så kunde jag tråckla mig hem i trafiken, säger hon.

Tilde de Paula berättar att hon prövat en mängd metoder för att övervinna sin ångest, inklusive så kallade lyckopiller, antidepressiva mediciner.

– Men den tar inte bara bort dalarna, den kapar glädjen också så dem slutade jag med efter att jag hade provat nåt år när jag var yngre.

Valt bort medicin – tränar i stället

Hennes recept är i stället att gå i terapi, att träna och att vara snäll.

– Snäll mot mig själv försöker jag vara, men framför allt försöker jag vara snäll mot andra så ofta jag kan. Jag vet, det låter självgott, men jag gör det faktiskt delvis av egoistiska skäl, säger Tilde De Paula i sitt sommarprat.

Hon får också sällskap i radioprogrammet av tv-läkaren Mikael Sandström, 61, som bekräftar att det är vetenskapligt bevisat att man kan må bättre av att få andra att må bra.

– Det kallas för boomerang-effekten, detta att göra en annan människa väl. Det kan man se på rörliga röntgenbilder att belöningscentrum aktiveras. Människan är ett flockdjur och när vi är snälla mot andra då påminns vi om att vi är en del av något större och det känns bra, säger han i ”Sommar” i P1.

Följ ämnen i artikeln