Colin Nutley 80 år: ”Är du klar i skallen, kan du fortsätta jobba”

Folkkära regissören har levt halva livet här: ”Hemma, det är Sverige”

Publicerad 2024-02-28

I dag fyller Colin Nutley 80 år.

Hälften av de åren har han levt i Sverige. Och blivit folkkär genom att i filmer skildra Sverige och svenskarna med ett slags utifrånblick.

– Folk brukar säga om mina filmer att ena stunden skrattar man och i nästa gråter man för att man blivit berörd. Har jag lyckats väcka de reaktionerna är jag nöjd, säger han.

Vi träffas i ett lugnt hörn på Lydmar Hotel i Stockholm. Colin Nutley tänker inte gödsla med intervjuer inför sin 80-årsdag. Han tycker egentligen inte att det är mycket att fira.

– Jag känner mig ungefär likadan som för tio eller tjugo år sedan. Har inga krämpor vad jag vet. Är ganska fysisk av mig. Jobbar mycket i trädgården hemma, säger han.

– Jag såg nyligen en tv-intervju med Ridley Scott. Han är 86 år. Gjorde nyligen storfilmen ”Napoleon”. Gör just nu ”Gladiator 2”. Har ännu fler filmer på gång. Jag jämför mig inte på något vis med honom, han har gjort fantastiska filmer. Men som regissör… är du klar i skallen, kan du fortsätta jobba.

– När jag fyllde 50 hade vi ett stort party. Nu räcker det att fira med familjen. Kanske åker Helena (Bergström) som nyligen fyllde 60 och jag bort på någon resa, vi får se.

Colin Nutley

Helena Bergström har varit med i alla produktioner – utom en

När man ser tillbaka på Colin Nutleys filmproduktion kan man notera två saker:

Hustrun Helena Bergström har varit med i allt han har gjort, utom första filmen ”Nionde kompaniet” (1987).

Och även om ”Änglagård” (1992) vann två Guldbaggar (bästa film, bästa regi), har han och filmerna alltid fått större kärlek från publiken än från kritiker och branschen i Sverige.

Skulle jag inte få jobba med henne… då kan jag sluta karriären och börja odla tomater i stället

Vad säger du till dem som undrar varför ni två alltid måste jobba ihop?

– Svaret är ja – det måste vi. Folk som har ett problem med det… det är väl bara att låta bli att se filmerna. Jag älskar Helena och älskar att jobba med henne för att hon är en av de bästa i Sverige. Det kommer folk inte minst att se när den SVT-serie hon har spelat in nyligen, ”The Pirate Bay”, visas så småningom. Skulle jag inte få jobba med henne… då kan jag sluta karriären och börja odla tomater i stället.

Colin Nutley

Kärleken från svenska folket: ”De kan repliker ur filmerna”

Att svenska folket älskar hans filmer, får han bevis för så gott som varje dag.

– Hela tiden. Är vi ute tillsammans, pratar de ofta först med Helena, hon är ju familjens stjärna. Sedan tackar de mig för filmerna. Är jag ensam ute, blir jag ständigt påmind om olika saker. Folk på gatan eller taxichaufförer. De kan repliker ur filmerna. Säger att de älskar en film även om slutet var lite sorgligt. Undrar vad som hände sedan med personerna i ”Black Jack”.

Just den filmen, från 1990, är hans personliga favorit, om han måste välja en.

Ett skäl är förstås att det var under den inspelningen som han och Helena blev ett par.

Colin Nutley och Helena Bergström 1996.

Bergströms attack-kyss

Jag frågar om den version som Helena ofta berättat i intervjuer, att hon när hon insåg hon var kär attackerade honom i en hiss och kysste honom, stämmer ur hans synvinkel.

Colin skrattar och säger:

– Jag vet inte om hon direkt attackerade mig… det behövdes kanske inte. Men jo, det var så det gick till.

Ett annat skäl är att det var där han första gången fick till det där att skildra Sverige och svenskarna med en slags träffsäker utifrånblick.

– Jag har märkt när jag varit med svenskar i London att de kan säga: Titta, vilken vacker byggnad. Sådant har inte jag sett. Man blir lätt hemmablind, tar saker för givet i sitt hemland. Då blir det tvärtom för mig i Sverige.

– För mig handlar ”Black Jack” om det riktiga Sverige på landsorten. Dansbandsmusiken, folk som roar sig på helgerna, som träffar eller inte träffar kärleken då. Reine (Brynolfsson) brukar säga att folk alltid vill prata om just hans roll i ”Black Jack”. Den har blivit ikonisk.

Reine Brynolfsson tänder på Gävlebocken i en ikonisk scen i ”Black Jack”.

Colin Nutley om Ellen Krauss i ”Så mycket bättre”

Ännu ett bevis för att filmen lever kvar i folks minnen och hjärtan fick Colin i höstas när TV4:s ”Så mycket bättre” visades. En av de tolkningar som blev populärast var Ellen Krauss lite lågmälda version av ”Inatt (inget stoppar oss nu)”. En låt ur filmen. Nästan nio miljoner spelningar på Spotify.

– Jag älskar verkligen hur hon sjunger låten, säger Colin.

Om allt går som planerat med finansieringen, hoppas Colin det blir inspelning av ”Black Jack 2” i sommar.

– Musiken är färdig, skådespelarna och filmteamet är redo. Och jag tror verkligen det finns en publik för den filmen, säger han.

Jan-Olov Andersson intervjuar Colin Nutley.

Nutleys favoriter

Andra filmer som ligger honom extra nära hjärtat är Oscarsnominerade ”Under solen” och ”Heartbreak Hotel”.

– ”Under solen” var ett så fint samarbete med Helena, Rolf (Lassgård) och Johan (Widerberg). ”Heartbreak Hotel” märker jag att framför allt många kvinnor gillar. Vi har en fortsättning planerad, ”Walking in Memphis”, där Helenas och Maria Lundqvists rollfigurer åker till USA.

Och så är förstås ”Änglagård” en av de viktiga filmerna.

En historia som fått nytt liv genom musikalen som gör braksuccé på Oscarsteatern i Stockholm. Går för utsålda hus för andra säsongen och fortsätter även i höst.

– Helena och jag pratade länge om det hemma. Ska vi säga ja eller nej till att de får göra musikalen? Men… det är ju inte Bibeln, bara en film, vi lät dem göra det och bestämde tidigt att inte ha åsikter om hur de skulle göra den. Jag menar: nu när Jürgen Klopp snart slutar som tränare för Liverpools fotbollslag, inte fan kommer han att sitta i Tyskland och försöka styra vad de gör med laget.

”Man förnimmer Rikard Wolff där uppe någonstans”

Vad tycker du då om föreställningen?

– Till skillnad från premiären, då såg jag mest vad de hade gjort med historien… nu såg vi den 100:e föreställningen i samband med Helenas födelsedag och då var det lättare att liksom bara hänga med i publikens reaktioner.

Helen Sjöholm är magnifik, gör rollen i samma anda som Viveka Seldahl. En favorit är Lindy Larssons solonummer, när han gör det är det som att man förnimmer Rikard Wolff där uppe någonstans. Fast jag tycker det är synd att Jan Mybrands rollfigur inte är med.

Colin Nutley

Så kom Colin Nutley till Sverige

Trots att jag träffat Colin Nutley jag-vet-inte-hur-många-gånger, har vi aldrig tidigare pratat om hur han kom till Sverige första gången.

– Tidigt 1970-tal. Jag var regiassistent till Buzz Kulik, amerikansk regissör som gjorde en tv-film i London med legenden Orson Welles. Så jag fick jobba med honom i fem, sex månader. Ett tv-team skulle åka till Stockholm och rekognoscera inför en kommande samproduktion med SVT. Han som skulle åkt blev full och gjorde bort sig, då fick jag plötsligt uppdraget. En kul grej: han som visade oss runt i Sverige var Arne Weise, då ansvarig för viss dramaproduktion, förutom sitt vanliga jobb. När vi träffades under senare år sa han alltid: Det var jag som tog dig till Sverige, Colin (skratt).

Året efter spelades det programmet in i Sverige. Colin var åter med. Träffade sin första fru Gunilla, som sedan flyttade med honom till London. Men genom henne föddes undermedvetet kärleken till att filma på svenska landsbygden i allmänhet.

– Hennes föräldrar hade hus i Västergötland så vi var ofta där på somrarna.

Efter 40 år som bosatt i Sverige, säger Colin Nutley:

– Förr sa jag ”ni svenskar”. Nu säger jag ”vi svenskar”. Jag är på semester i London tre, fyra gånger om året. Men hemma, det är Sverige.

Jan-Olov Andersson intervjuar Colin Nutley.

Colin Nutley om…

… kommande filmversionen av Maria Wensunds succébok ”Tillbaka till Hemsjö”:

– Helena och jag pratar hela tiden om kommande filmprojekt. En del kommer säkert aldrig att bli av. Hon har egna idéer, de får hon berätta om. Men den här ska bli av, med henne som regissör och mig som producent. Men det är en lite längre resa, att bryta ned den historien så den blir en bra film.

… alla skådespelare från ”Änglagård” som har gått bort:

Sven Wollter, Viveka Seldahl, Tord Peterson, Ernst Günther, Rikard Wolff, Per Oscarsson, Johannes Brost… det blir ju nästan som att filmen blir en talesman för dem. Ibland har vi skojat om hur det var att regissera Per. Det gick inte. Han gjorde som han själv ville (skratt).

– Och Björn Isfält som skrev musiken. Den har ett själ och hjärta som är Sverige på något sätt, på samma sätt som Benny Anderssons musik.

… frågan han ställer till sig själv:

– Colin, varför pratar du inte svenska efter alla år här? Det har alltid varit enklare att prata mitt eget språk när jag regisserar och så har det fortsatt. Jag kan läsa tidningar och se nyheterna på tv. Hemma pratar Helena och jag en mix av svenska och engelska, men säkert lite mer engelska.