"Farmen”-proffset: ”Bland de värsta säsongerna”

Karl Gustaf ”Gutta” Andersson om cancerkrisen, viktraset och det du inte får se i tv: ”Tjafs”

1 av 5
NÖJE

Han är dokusåpans mentor sedan inledningen.

”Gutta” Andersson berättar för Nöjesbladet om det i ”Farmen” som du inte får se i tv – och om sina problem med hälsan.

– De strålade sönder sköldkörteln, säger han.

”Farmen”-veteranen ”Gutta” Andersson, 60, är den röda tråden som går genom hela programserien. Han har varit med sedan inledningen 2001.

– På något vis har jag varit med och format ”Farmen”. Det är kul att lära människor det som jag kan. Och vill de lära sig är det roligt. Men det finns de som aldrig kommer att lära sig, säger han.

Sällan imponerad

Just denna säsong, som är den tionde i ordningen, är han inte särskilt imponerad av deltagarnas prestationer.

– Det är sällan man är imponerad. Men de lär sig faktiskt. De flesta vill lära sig. När det gäller vissa deltagare så vet jag inte vad de över huvud taget gör där. Jag vill inte nämna några namn, säger han och fortsätter:

– De är på ett sätt när jag är där, då är de som en grupp mot mig. Men när jag inte är där så händer det andra grejer, helt klart. Ovanligt mycket tjafs. Det kanske beror på att de är yngre. Det har varit tjafs varje år. Men det här är definitivt bland det värsta.

Han vill verkligen inte att deltagarna ska misslyckas, och noterar att konflikterna kommer i vägen för framstegen.

Vill du fortsätta med ”Farmen”?

– Jag tar ett år i taget. Klart att man funderar på ”vad fan har du gett dig in på din dumma jävel?”. De stunderna finns. Samtidigt är det väldigt roligt. Det är kul att jobba med Strix och TV4 som är proffsiga.

Gutta drabbades av halscancer 2013. På kort tid gick han ner 30 kilo i vikt. När han fick beskedet fanns det dock positiva saker.

– ”Den är botbar och den sprider sig inte. Det dåliga är att det är en helvetisk behandling och att tumören sitter i halsen. Det är svårt att smärtbehandla där”. Hela min värld stannade upp, ­sa Gutta Andersson i Aftonbladet Söndag 2014.

Behandlingen var en svår kamp mot illamående, smärta och svårigheter att äta. ”Farmen”-Gutta kunde inte äta fast föda och under en tiodagarsperiod gick han ner 12 kilo. På fem veckor gick han från 110 kilo till 80 kilo.

Nu är hälsan skaplig, förklarar han.

– Jag har haft bekymmer efter cancerbehandlingen. De strålade sönder sköldkörteln i halsen. Jag lider lite av det. Jag måste medicinera för att göra det som sköldkörteln ska göra.

Drabbad av trötthet

Han har varit drabbad av trötthet, och tvingades sova mycket. Därefter kom läkarna på vad problemet var. Nu går hälsan åt rätt håll.

– Jag har dock protes i höger knä och även protes i vänster höft. Gubben är ju sliten, säger han och skrattar.

När han fick cancerbeskedet för några år sedan så ringde TV4 strax därefter och frågade ifall han ville göra en säsong till av ”Farmen”.

– Jag sa bara ”ja”, för då kan jag inte vara sjuk. Då hade jag något att sätta fokus på.

Idag har han inte har samma aptit. Delvis har han förändrat sin kosthållning.

– Maten smakar inte likadant som innan. I stort sett allt smakar annorlunda, säger han.

Han jobbar inte längre som bonde. Han ägnar sig åt att arbeta som maskinist åt en kompis – när han inte jobbar med ”Farmen”.

– Eftersom kroppen har sagt ifrån och jag har proteser kors och tvärs så har jag i princip helt och hållet slutat jobba med ”bonderi”, säger han.

Han trodde att han skulle få abstinens av att inte jobba som bonde.

– Men den kom aldrig. Jag ångrar dock inte en sekund av de 35–40 åren som jag har jobbat inom jordbruk.

FAKTA

Det här är ”Gutta”:

Namn: Karl Gustaf ”Gutta” Andersson

Bor: Stallarholmen i Södermanland.

Ålder: 60

Familj: Fru, två vuxna barn.

Yrke: Mentor i ”Farmen”.

FAKTA

”Gutta” om det du inte ser i tv:

1. Han hjälper deltagarna mer än vad du ser i TV4.

– När kameran är av kan de fråga något om hur farmen ska fungera. En av grejerna är att storbonden ska lyssna på mig och komma ihåg vad jag har sagt, och sedan informera de övriga om det. Men visst, när vi står där och pratar så kan jag absolut berätta det som jag har sagt ännu en gång. Allt annat vore taskigt.

2. Förra säsongen skulle deltagarna studera i böcker för att få kunskap om farmen. Nu ska ”Gutta” lära dem.

– Det gör vi ”off camera”. Jag kan berätta om kor eller vad som helst. Men det kommer inte med eftersom vi inte har så många minuter på oss i tv.