Hon blir sista hallåan i SVT

Publicerad 2012-03-04

Justine Kirk sätter punkt för en epok i kväll: ”Det känns vemodigt”

Klockan 22.40 i kväll är det sista gången som en hallåa syns i bild i SVT.

Det ärofyllda uppdraget utförs av Justine Kirk.

– Det känns vemodigt, säger hon.

Slut i rutan 1965 började SVT sända med hallåor. Sedan dess, undantaget ett uppehåll på sju år mellan 1987 och 1994, har de presenterat programmen för tittarna, men då Justine Kirk i kväll klockan 22.40 säger adjö blir det sista gången som en programpresentatör syns i rutan.

När SVT:s hallåa-tradition begravs görs det med hallåan Justine Kirk, 45, och en repris av Melodifestivalen.

Sedan är det över.

Åtminstone för ansiktenas television.

Från och med i morgon kommer bara röster att ­höras mellan programmen i SVT1.

– Det känns vemodigt. ­Eftersom det blir sista gången någonsin i rutan så tackar jag för alla oss som har jobbat i bild under alla dessa år. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga ännu men det blir ett avsked på något sätt, säger hon.

Sa hej då i tisdags

Utöver Justine Kirks ord, strax innan 22.40 i kväll, kommer en liten film med återblickar över SVT:s ­hallåa-historia att visas i rutan.

– Den är jättefin kan jag tala om, säger Justine.

Egentligen hade hon sagt adjö till tittarna redan i tisdags. Kollegan Catarina Breitfeld skulle enligt schema ha sagt adjö i dag, men insjuknade i influensan – då fick Justine Kirk ta över facklan för det äro­fyllda uppdraget.

– Det var väldigt subtilt när jag sa hejdå i tisdags. Jag bara vinkade hej då och gick ur bild. Det kändes så skönt och enkelt bara. Men det blir visst en gång till, ­säger hon.

Jobbade med Weise

Men att säga hejdå efter 15 år i rutan är inte helt lätt.

– Jag känner vemod, det gör jag. Personligen kommer jag att sakna att tala ­direkt till tittarna och dela upplevelsen med dem. Men jag kanske är klar med detta. Förändringen kanske är bra för mig.

När hon minns tillbaka på sin tid som hallåa är det främst hennes ”läromästare” hon tänker på.

– Vad jag tänker på nu är att jag har varit här så länge att jag faktiskt jobbat med legendarer som Inger Egler, Henrik von Sydow och Arne Weise. Det var ju stora tunga namn. Av dem fick jag lära mig jobbet. Det är stort.

Började med hallåor 1956

Tårtkalas 1969.

1956 började SVT med sina hallåor. Då med bland annat Lennart Hyland, Ria Wägner och Olle Björklund.

Populära hallåan Anita Lindman Lamm och Televinken firade starten av TV 2 1969 med att äta tårta med alla hallåor, de fikar i bild i 8 ­minuter.

Hösten 1987 togs de synliga hallåorna bort bort i Kanal 1. I stället fick hallåorna prata över skyltar, bortsett från vid storhelgerna.

De synliga programpresentatörerna i kanalen återinfördes den 17 januari 1994 och har funnits med sedan dess. Hallåorna hade vid återinförandet en stor etta (som lagts in med chroma key-teknik) bredvid sig.

2005 blev SVT1 den enda SVT-kanalen med synliga hallåor.

Så blir nya SVT

För att modernisera kanalen ­bestämde SVT under 2011 att plocka bort hallåorna ur bild i SVT1. Något som väckte starka reaktioner både hos tittarna och hallåorna själva.

I stället för att synas i bild kommer de forna hallåorna bara att använda sig av sina röster för att presentera programmen. Antalet programpresentatörer ökar från fem till åtta, eftersom även SVT2 nu får livepresentation på kvällstid.

I samband med att hallåorna tas bort byts också grafiken ut.

SVT1 får en uttrycksfull grafik med många olika klara färger i gröna, rosa­röda och lilablå nyanser, ibland även i 3D.

SVT2 får grafik i blå och orangea ­toner.